AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 11-21-2010, 23:24   #1
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart İslam Ümmetinin yetim çocuğu: 'Patani'
İşgal altındaki İslam toprağı Patani’de Müslüman halk Budist Tayland yönetimi tarafından sindiriliyor. Zaman zaman insafsızca katliamlar yapan Tayland hükümeti zulüm en durgun zamanlarında dahi askeri yönetimin baskılarını Patani üzerinde hissettiriyor. Ana yollarda sık sık durdurulan Patanililer, bayramda dahi kendi sokaklarda rahat davranamıyorlar. En küçük ara sokaklara bile ellerindeki ağır silahlarla giren Tayland askerleri halk üzerinde psikolojik baskı yapmaya çalışıyor.

İŞGAL, BASKI, FAKİRLİK VE AFETLER KARŞISINDA YETİM BİR ÜMMET

İşgal, baskı, fakirlik, işsizlik ve doğal afetlerle imtihan edilen Tayland’ın 4.5 Milyon Müslüman’ının ise derdine derman olacak tek devlet yok. Yeni Akit’e konuşan Patani’liler; “Biz burada az sesimizi çıkartmaya çalışsak bizi boğuyorlar. Kimseye güvenemiyoruz. Bizi toptan ortadan kaldırmak isteseler sizce hangi İslam ülkesi bize yardım eder? Biz hiçbirinin yardım edeceğini zannetmiyoruz” dediler. Öte yandan Patani’de bulunan İHH ekibi, hayırseverlerin kurbanlarından ayrı olarak bir de son sel felaketinden büyük zarar gören Patani köylerinde gıda yardımı dağıttı. İHH ayrıca selzedeler için evler inşa etmeyi planlıyor.


Türkiye’li hayırseverlerin kurbanlarını Patani’li kardeşlerine ulaştıran İHH ekibi ayrıca selzedeler için de gıda yardımı yaptı. İşgal, baskı, fakirlik, işsizlik ve doğal afetlerle imtihan edilen Tayland’ın 4.5 Milyon Müslüman’ının ise derdine derman olacak tek devlet yok. Patanililer Yeni Akit aracılığı ile İslam ümmetine sitem ettiler.


EN KÜÇÜK SOKAKLARDA DAHİ AĞIR SİLAHLI ASKERLER BULUNUYOR

İşgal altındaki İslam toprağı Patani’de Müslüman halk Budist Tayland yönetimi tarafından çeşitli yollarla sindiriliyor. Zaman zaman insafsızca katliamlar yapan Tayland hükümeti zulüm en durgun zamanlarında dahi askeri yönetimin baskılarını Patani üzerinde hissettiriyor. Ana yollarda sık sık durdurulan Patanililer, bayramda dahi kendi sokaklarda rahat davranamıyorlar. En küçük ara sokaklara bile ellerindeki ağır silahlarla giren Tayland askerleri halk üzerinde psikolojik baskı yapmaya çalışıyor. Bunca zulme maruz kalan Patani’nin İslam ile tanışması ise çok uzun yıllar önce olmuş. Tayland’ın güneyinde Malezya ve Tayland arasında kalan bir bölge olan Patani’de halk 15. yüzyılda tüccarlar aracılığı ile Müslüman olmuş. Patani krallığı ise her ne kadar inişli çıkışlı dönemler yaşasa da 1786 yılında Tayland’ın eline geçene kadar bir İslam ülkesi olarak varlığını devam ettirmiş. Bu dönemde işgal edilen Patani’de halk geçen 200 yıla rağmen asla umudunu kaybetmemiş, dininden vazgeçmemiş ve kültürünü korumuş. 13.721 metrekarede yaşayan Patani’de halk ağır baskılar nedeniyle özgürce kendini ifade edemiyor. Patani’nin Budistler tarafından işgal edilmesini kabullenmeyen Patani halkı ise her şeye rağmen defalarca yönetime isyan etmiş ve hiçbir şekilde bu işgali kabullenmemiş. O günden başlayarak devam eden direniş her ne kadar her seferinde kanlı bir şekilde bastırılsa da günümüze kadar farklı şekillerde varlığını koruyarak gelmiş.


İŞGAL, BASKI, FAKİRLİK VE AFETLER KARŞISINDA YETİM BİR ÜMMET

İşgal, baskı, fakirlik, işsizlik ve doğal afetlerle imtihan edilen Tayland’ın 4.5 Milyon Müslüman’ının ise derdine derman olacak tek devlet yok. Yeni Akit’e konuşan Patani’liler; “Biz burada az sesimizi çıkartmaya çalışsak bizi boğuyorlar. Kimseye güvenemiyoruz” dediler. Patanililer, Patani’yi toptan ortadan kaldırmak isteseler hiçbir İslam ülkesinin kendilerine yardım etmeyeceğini ifade ettiler. Bunlara rağmen Türkiye’yi sevdiklerini ifade eden Patani’liler, kendilerine ilgi gösteren, yardım eden herkese teşekkür ettiklerini söylediler. Öte yandan Patani’de bulunan İHH ekibi, hayırseverlerin kurbanlarından ayrı olarak bir de son sel felaketinden büyük zarar gören Patani köylerinde gıda yardımı dağıttı. Dato, Budii, Tanyumluluk ve Çeron bölgelerinde erzak ve kurban dağıtımı yapan İHH heyeti büyük bir sevgi ile karşılandı. Kendileri için hazırlanan pirinç ve yağ gibi onlar için hayati öneme sahip erzak kolilerini büyük bir vakarla kabul eden Patani’nin mazlum halkı Türkiye’ye ve bu yardımları kendilerine ulaştıran İHH’ya teşekkür ettiler. Kurban bayramı vesilesiyle kurban kesip dağıtımını yapan İHH ekipleri erzak dağıtımının yanı sıra ayrıca selzedeler için evler inşa etmeyi planlıyor.


Türkiye Patani için çok şey yapabilir

Patani halkı İslam Ümmetinin de aynı bütün dünya gibi tamamıyla unuttuğu bir mazlum halk. Bu açıdan Türkiye’nin Patani için yapabileceği en güzel şey Patani halkına sahip çıkabilmek, iyi günlerinde de kötü günlerinde de onların yanlarında olmaya çalışmaktır. Patani halkı Türkiye konusunda çok umutlu ve bizden beklentileri çok fazla. Onların bu umutlarını boşa çıkarmamalı ve onların yanlarında olduğumuzu hissettirmeliyiz. Türkiye’nin bu noktada yapabileceği çok şey olduğunu düşünüyorum. Maddi ve Manevi elimizden gelen her şeyi yapabiliriz. En zayıf ve fakir olanımız bile, kardeşi için en azından dua edebilir. Onu duasına ortak edebilir. Aynı şekilde Patani halkını ve davasını çocuklarımıza, akraba ve çevremize anlatabiliriz. Çünkü Patani davası sadece fakirlik davası değil, Patani davası bunun kadar hakları elinde alınmış, toprağı gasp edilmiş, tarihi yok edilmeye çalışılan ve türlü türlü haksızlıklara maruz bırakılmış bir halkın hikayesidir.


Her an psikolojik baskı altında olan bir halk

Patani fakir bir bölge. Tayland’ın Malezya ile sınır bölgesinde olan Patani’ye Malezya devleti de aynı bizim uzun yıllar boyunca Balkanlar’da, Kafkaslarda bıraktığımız Osmanlı emaneti halklara olan ilgisizliğimiz gibi biri ilgisizliğe sahip. Tayland’daki Müslümanların, Patani’lilerin, Malay’ların sorunları ile ilgilenmemiş Malezya Devleti. Şimdi ise az da olsa sivil toplum kuruluşları aracılığı ile bölgeye yönelik bir takım çalışmalar yapıyor. Buna rağmen Patani, Tayland hükümeti tarafından ağır bir baskı ile yönetiliyor. Halka her vesile ile psikolojik baskı yapılıyor. Zaman zaman yapılan katliamların yanı sıra her gün ve her an işgalin hatırlanması isteniliyor. Bütün yollar 5, 10 kilometrede bir kesilmiş. Her yerde asker kontrolü var. Yolu her zaman kesmeseler de askeri barikatların ortasında geçiyorsunuz ve bu dahi bir gözdağı oluyor. Ayrıca en dar sokaklarda bile devriye gezen ve üzerinde çok ağır silahların olduğu Tay askerlerini görebiliyorsunuz. Patani’de olağanüstü hal uygulamasıyla Tayland devleti tarafından sindirilmeye çalışılan bir halk var. Her adım başında karşınızda bir grup asker görüyorsunuz. Akşam karanlığının çökmesiyle herkes evine çekiliyor ve çok mecburi olmadıkça hiç kime evinden çıkmıyor. Sadece şehir merkezinde biraz hareketlilik görebilirsiniz ve o da karanlığın çökmesinden bir ya da iki saat sonra sona eriyor.


M. MUSTAFA UZUN / PATANİ - YENİ AKİT

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi