AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-23-2009, 15:53   #1
Kullanıcı Adı
Gölge
Standart İşte medyadaki asker kökenli gazeteciler



Medyada hatırı sayılır miktarda 'asker' var. Kimi bir darbenin rüzgârıyla savrulmuş, kimi doğuştan kalemşor... İşte asker kökenli gazeteciler...


Asker kökenli gazetecilerden konu açılınca bugün Ali Kırca gelir akla. Sonra birkaç isim daha. Ama sorun asker kökenli olmakta değil, gazeteci-asker ilişkisinde.

Medyanın kadim tartışmalarından biri alaylı-mektepli kutuplaşmasıdır. İlginçtir bu çatışma Osmanlı ordusunun son dönemlerinde ortaya çıkmıştı. Sanki askerî bir bölgeymiş gibi medyanın aynı tartışmayı tevarüs etmesi boşuna değil aslında. Çünkü medyada hatırı sayılır miktarda 'asker' var. Kimi bir darbenin rüzgârıyla savrulmuş, kimi doğuştan kalemşor; yazmaya üniformalıyken başlamış.

ALİ KIRCA: 69 Subay Bildirisi'ni kaleme alan oydu. Bildiri şu cümlelerle bitiyordu: "Yüce Türk halkı, senden yana olanları vuranlara, 'Artık yeter, dur!' diyoruz ve devrimci şarkımızı bir kere, bin kere daha birlikte söylüyoruz. Ne değişir, isterse kesilsin devrimcilerin başları birer birer. Oysa bir yasadır bu, mümkünü yok! Devrimciler ölür, devrimler sürer."
69 Subay Bildirileri'nden sonra ordudan ilişiği kesilmiş, daha sonra gazeteciliğe soyunmuş. 1948'de doğan ve Deniz Harp Okulu'nda okuyan Kırca, 1969 yılında deniz teğmeni iken hazırladığı bildiri sebebiyle ordudan atılan 83 kişiden biriydi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi'nde tıp ve hukuk tahsiline girişir; 1974'te de TRT'de muhabirliğe başlar. Solmazer Davası'nda idamı istenen Kırca'nın, boy gösterdiği medya dünyasında demokrat kimlik edindiğini söylemek pek mümkün değildir.

SAVAŞ SÜZAL: Hem eski bir asker, hem asker oğlu. Babasının karşı olmasına rağmen izinsiz Kuleli Askerî Lisesi'ne başvuran, Talat Aydemir hadiseleri vuku bulduğunda ilişiği kesilen 1459 subaydan biri. Önce Sabah'ın Washington temsilcisi olarak tanıdık onu, şimdilerde Yeniçağ'da yazıyor. Şu satırlar, 22 Mayıs 2009'da, Talat Aydemir olaylarına vurgu yapıp hadiseyi Ergenekon'a karışmış askerlere bağladığı yazısından: "… Demek istediğim, hâlâ şu gözaltına alınan subaylar konusu. Adam görevde binlerce kişiye komuta ederken darbe yapmayacak, emekli olduktan sonra bu işe kalkacak. Bence komik bir durum. Bu ayıp herkese yeter. Tarihi unutanlara bundan 46 yıl öncesini hatırlatmak gerek."
Darbe girişimlerini 'komik' bulan Süzal, aynı yazısında, bu ülkenin vatandaşlarından birinin, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasını hâlâ içine sindiremediğini, "Atatürk'ün evine kimler taşındı. Bu o makama zarar değil mi?" sözleriyle dillendiriyor.

ERDAL ŞAFAK: Deniz Harp Okulu mezunu. 1948 Kırşehir doğumlu. Sonradan gazeteciliğe adım atmış. Asker kökenli gazeteciler bu kadar değil elbet.
Önce hâlen kalem sahibi olanları ele alalım isterseniz. Metehan Demir, Hava Harp Okulu mezunu. 27 Nisan bildirisini haber alıp kamuoyuna ilk o duyurmuştu. Askerî kaynaklarla yakınlığını muhafaza ediyor; kendisine duyulan güven tam. Ağırlıklı olarak Hürriyet-online'da yazıyor, ama gazetede de çıkıyor yazıları.

ENVER ÖREN: Asker kökenli bir gazete sahibi. 10 Şubat 1939'da Denizli'de doğan Ören, Kuleli Askerî Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne girdi. Basında Hakikat Gazetesi ile yola çıkan Ören, daha sonra Türkiye Gazetesi adını verdiği yayınla medyada kalıcı oldu, TGRT ve İhlas Holding ile sektörde yerini aldı. İhlas Medya Grubu Ankara Temsilcisi Nuri Elibol da uzun seneler Silahlı Kuvvetler'de bulunduktan sonra binbaşı rütbesiyle emekli olup asker gazeteciler arasındaki yerini aldı.

METE ÇUBUKÇU: 1986'da gazeteciliğe başlayan Çubukçu, Nokta'da çalıştıktan sonra görsel medyaya geçti. Kanal 6'dan ATV, Star ve NTV'ye kadar pek çok yerde mesai yaptı. Savaş bölgelerinde görev alan Çubukçu, Kuleli Askerî Lisesi mezunu. 12 Eylül'den sonra Kara Harp Okulu'ndan ayrılıp Marmara Üniversitesi'nde basın üzerine eğitim gördü. Ntvmsnbc, Birgün Gazetesi ve Birikim'de yazdıktan sonra Referans'a geçti ve üniversitede gazetecilik dersleri veriyor.

MAHİR KAYNAK: 1953'te Harp Okulu'nu istihkâm sınıfı subayı olarak bitirdi. 1957'de askerlikten ayrıldı. 71'de 9 Mart darbe girişimini ortaya çıkardı. Sonra kendisi deşifre oldu. Gazetelerde analizlerini sürdürüyor.

ATİLLA ÖZSEVER: Özellikle çalışanın dünyası ile alakalı yazıları ile öne çıktı. Askeriyeden gazeteciliğe intisap edenlerden. 15-16 Haziran Olayları sırasında Kartal Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı Piyade Taburu'nda Takım Komutanı olarak görevli olan Özsever, askeriyeden sonra TRT'de gazeteciliğe başladığında yıl 1974'tü. Anlaşılan 12 Mart müdahalesi sebebiyle epey kişi askeriyeden uzaklaştırılmıştı. Özsever TRT'den sonra Politika, Hürriyet, Günaydın, Sabah ve Milliyet'te çalıştı.
Günümüzün popüler isimlerinden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, artık kitaplarından da bildiğiniz eski bir Aksiyoner Aydoğan Vatandaş, şair Can Bahadır Yüce de yolu asker ocağından geçenlerden; Yeniçağ yazarı Yavuz Selim Demirağ da.
Ayrıca bugün sadece Gazeteciler Cemiyeti Albümü'nde isimlerine rastladığımız Harp Okulu mensubu olup, kimi muhabir, kimi yönetim kadrolarında yer alarak bir şekilde basın dünyasına adım atmış isimler de var. 1928 Amasya doğumlu Mehmet Nafiz Ilıcak. Kemal Ilıcak'ın ağabeyi olan Nafiz Bey, kardeşinin Türkiye Birlik Gazetesi'nde başladı, sonra Tercüman'da devam etti mesleğe. TRT Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Sezai Orkunt, Tevfik Pars Piremehmetoğlu, Emin Rodop, Cahit Obrukkaya, Ahmet Kemal Aksu, M. Şakir Bostancıoğlu, Cezmi Hakman, Alaeddin Berk, Bülent Özcan, Hasan Özgen, Sadık Öztekin, Seyfettin Turhan, Mehmet Fuat Yüceer, İlhan Başarı, İlhan Baş, Cihat Dilerge, İbrahim İşsevenler, Nevzat Kızılcan, İlhan Sazel...

Aksiyon

 

Gölge isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-23-2009, 15:55   #2
Kullanıcı Adı
muhafazakargenc
Standart
Bunların kafasınfda da o ünüformayı çıkarmışsa ne mutlu ....
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım