![]() |
#1 |
![]() Erdoğan'a sunulan referandum anketi
25 Mart 2010 12:21 Haber7 Pollmark'ın 5039 kişi ile görüşerek yaptığı "Siyasi Gündem Araştırması"nda çarpıcı sonuçlar çıktı. Erdoğan'a sunulan son ankete göre muhtemel bir referandumda pakete sandıktan onay çıkıyor mu? İşte cevaplar: ![]() Anayasa paketini muhalefete sunan AK Parti, siyasi rakiplerinin desteğinden çok vatandaşa güveniyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a sunulan son ankete göre muhtemel bir referandumda pakete sandıktan "kabul" oyu çıkıyor. Sivil Anayasa özlemini yansıtan vatandaşların kısmi de olsa değişikliğe verdiği destek AK Parti'yi aşıyor. SP, BDP, BBP tabanı Anayasa değişikliğine sıcak bakıyor. CHP ve MHP'den de belirli ölçüde seçmen "evet" oyundan yana tavır koyuyor En başarılı kurum Polis Teşkilatı Ergenekon Operasyonu ve yaşananların vatandaşların kurumlara olan bakışında önemli etkiler bıraktığı gözleniyor. Geçmiş yıllarda en başarılı bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ne duyulan güven yüzde 90'ların üzerinde idi. Belirli aralıklarla düzenli olarak halkın nabzını ölçen Pollmark'ın anketine göre en başarılı kurum Polis Teşkilatı çıktı. TSK'ne güven duygusunda aşınma olduğu da belirlendi. En başarılı kurumlar Polis, TSK ve Cumhurbaşkanlığı olarak sıralandı.Mustafa Sarıgül'ün önderliğinde partileşme hareketi içinde olan TDH'nın da CHP ve MHP'den daha başarılı bulunduğu gözlendi. Erdoğan, rakiplerine fark atıyor Başarılı liderler sıralaması yine değişmiyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, muhalefet lideri rakipleri ve eski siyasilere büyük fark atıyor. Yüzde 30.6 ile en beğenilen siyasetçi çıkan Erdoğan'ı izleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin oranı yüzde 5.1. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile eski Başbakan Necmettin Erbakan'a destek çok az çıkarken Kemal Kılıçdaroğlu, Osman Baydemir ve siyasi yasaklı Ahmet Türk isimleri sıralamaya giriyor. Halkın yüzde 38'i ise hiçbir lideri beğenmiyor. İşte Başbakan Erdoğan'a sunulan ve Zaman'ın ulaştığı son anketin çarpıcı sonuçları: Kurumlar ne kadar başarılı? Polis Teşkilatı: 64.3 TSK: 60.4 Cumhurbaşkanlığı: 51.3 Yargı : 47.5 AK Parti: 38.1 Hükümet: 38 TBMM: 29.4 TDH: 18.4 MHP: 14.6 CHP: 11.6 Türkiye'de bugün hayatta olan en beğendiğiniz siyasetçi kimdir? Tayip Erdoğan: 30.6 Devlet Bahçeli: 5.1 Deniz Baykal: 5.0 Mustafa Sarıgül: 2.8 Kemal Kılıçdaroğlu: 2.0 Osman Baydemir: 1.3 Necmettin Erbakan: 1.3 Ahmet Türk: 1.1 Süleyman Demirel: 1.1 Numan Kurtulmuş: 0.9 Diğer: 7.5 Hiçbiri: 38.4 Cumhurbaşkanlığı'nı Ne Kadar Başarılı Buluyorsunuz? Çok Başarılı: 14.2 Başarılı: 37 Ne Başarılı, Ne Başarısız: 19 Başarısız: 23 Çok Başarısız: 6.7 TBMM'ni ne kadar Başarılı Buluyorsunuz? Çok Başarılı: 5.8 Başarılı: 23.6 Ne Başarılı,Ne Başarısız: 23.6 Başarısız: 36.8 Çok Başarısız: 10.2 Hükümeti ne kadar başarılı buluyorsunuz? Çok Başarılı: 9.5 Başarılı : 28.5 Ne Başarılı,Ne Başarısız: 16.8 Başarısız: 31.6 Çok Başarısız: 13.5 CHP'yi ne kadar başarılı buluyorsunuz? Çok Başarılı: 2.1 Başarılı: 9.5 Ne Başarılı ,Ne Başarısız: 16.1 Başarısız: 44.2 Çok Başarısız: 28.1 MHP'yi ne kadar başarılı buluyorsunuz? Çok Başarılı: 3.2 Başarılı: 11.4 Ne Başarılı,Ne Başarısız: 17.9 Başarısız: 40.7 Çok Başarısız: 26.9 TSK'yı ne kadar başarılı buluyorsunuz? Çok başarılı: 18.8 Başarılı: 41.6 Ne başarılı,ne başarısız: 18.6 Başarısız: 16.5 Çok başarısız: 4.5 Polis teşkilatını ne kadar başarılı buluyorsunuz? Çok başarılı: 15.7 Başarılı: 48.6 Ne başarılı,ne başarısız: 17.9 Başarısız: 13.6 Çok Başarısız: 4.2 Yargıyı ne kadar başarılı buluyorsunuz? Çok başarılı: 10.7 Başarılı: 36.9 Ne başarılı,ne başarısız: 24.6 Başarısız: 21.0 Çok başarısız: 6.9 CHP ve MHP'nin TBMM'deki muhalefet performansı Her ikisini de başarılı gören: 12.4 CHP başarılı,MHP başarısız diyen: 7.9 MHP başarılı,CHP başarısız diyen: 8.8 Her ikisini de başarısız gören: 58.7 Fikir belirtmeyen: 12.2 Hükümet'in asker,yargı ve medyaya"sivil darbe"yaptığına inanıyormusunuz? İnanan: 26.6 İnanmayan: 54.2 Fikir Belirtmeyen: 19.2 AK Parti askeri darbeyle iktidardan indirilirse bunu nasıl karşılarsınız? Olumlu karşılayan: 19.2 Olumsuz karşılayan: 71.2 Fikir belirtmeyen: 9.6 AK Parti'ye Kapatma Davası açılırsa bunu nasıl karşılarsınız? Olumlu karşılayan: 26.9 Olumsuz karşılayan: 63.3 Fikir belirtmeyen: 9.8 Türkiye'de Sivil Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Evet diyen: 58.9 Hayır diyen: 21.9 Fikir belirtmeyen: 19.2 Referandumda oyunuzun rengi ne olur? Evet: 41.5 İçeriğine göre oy veririm: 28.2 Hayır: 13.8 Fikir belirtmeyen: 16.5 Demokratik Açılım Destekleyen: 44.1 Karşı Olan: 43 Fikir Belirtmeyen: 12.9 Zaman
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Ben referandumdan evet oyu çıkacağına eminim,tahminim %57-65 arasıdır
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() 3 anket şirketinin referandum ANKET'i
Anayasa değişikliği paketi ile ilgili tünelinin sonunda referandum görünüyor. Peki halk ne düşünüyor, seçmenin kararı netleşti mi, kafası karışık mı, anketler ve tahminler ne gösteriyor? 3 kamuoyu araştırma şirketinin anketi: ![]() haber7 26 Mart 2010 İlgili Haberler 3 anket şirketinin referandum ANKET'i Erdoğan'ın masasındaki referandum ANKET'i En beğenilen belediye başkanı ANKETİ Hükümetin Anayasa değişiklik paketine ilişkin, 3 kamuoyu araştırmacısı, 'Halk referandumda ne diyecek?' sorusuna NTV’de yanıt verdi. Anayasa taslağı... CHP ve MHP destek vermiyor, yüksek yargı organları karşı çıkıyor, sivil toplum kuruluşlarından tam destek yok; bugün TÜSİAD da destek vermediğini açıkladı. Tünelin sonunda referandum görünüyor. Peki halk ne düşünüyor, seçmenin kararı netleşti mi, kafası karışık mı, anketler ve tahminler ne gösteriyor? Canlı Gaste, 3 kamuoyu araştırma şirketi yetkilisine sordu... PollMark araştırma şirketinin, henüz paketin içeriği açıklanmadan yaptığı araştırma, bugün referandum olsa sonucun ‘evet’ çıkacağını gösteriyor. Türkiye'nin 7 bölgesinde, 25 şehirde, 5 bin 39 seçmenle yüz yüze yapılan çalışma sonunda, katılımcıların yüzde 58.9'u yeni Anayasa’ya ‘evet’ derken, Başbakan'ın referanduma gitme kararlılığında da bu sonucun etkili olduğu belirtiliyor. Canlı Gaste, PollMark’ın ortaklarından Ertan Aydın ile birlikte, A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür ve ESTIMA araştırma şirketinin yönetim kurulu başkanı Bülent Tanla’ya sordu; Referandumun sonucu ne olur?.. "YÜZDE 59 EVET DEDİ" PollMark araştırma şirketinin ortağı Yrd. Doç. Dr. Ertan Aydın: "Biz araştırmamızı Şubat ayının 15’inde tamamladık. Yani paketin hazırlanmasından önceydi ve bizden bu araştırma, yol göstrici mahiyette olması için talep edildi. Araştırmada deneklere değişik sorular sorduk. 'Yeni bir Anayasa ihtiyacı var mı?' dedik ve yüzde 59 'evet' çıktı. Yüzde 21.9 'hayır', yüzde 19.2’lik kesim de 'fikrim yok' dedi. Bu Anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi durumunda, yüzde 41 'ne şekşilde olursa olsun evet', yüzde 14 'AKP hangi değişikliği getirirse getirsin hayır', yüzde 28 de 'içeriğe göre karar veririm' dedi. Ben, yüzde 28’in önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kesim, sosya ekonomik ve eğitim düzeyi yüksek deneklerden oluşuyor. Referandumun kaderini bu dilim belirleyecektir. Bu kesimin oyunda algılamalar, iktidarın sunumu ve muhaleftin tavrı belirleyici olacaktır diye düşünüyorum. Dikkat çeken bir husus da şu: 'Yeni bir Anayasa ihtiyacı var' diyenler arasında önemli oranda MHP ve CHP’li seçmen bulunuyor. AKP’li seçmenler arasında da 'Anayasa ihtiyacı yok' diyenler var. Buradan çıkan sonuç, partilerin kendi seçmenlerini de ikna edici çalışma içine girmesi gerektiğidir. Doç. Dr. Ertan Aydın: 'Fikrim yok' diyen yüzde 28. Bunlar, sosya ekonomik ve eğitim düzeyi yüksek denekler. Sonucu kim belirler? "YÜZDE 60’LARI YAKALAYABİLİR" AKP, siyasi stratejisini sağ kesim üzerine odaklıyor ve bence bu doğru. Referandum sürecinde, sağ siyasi duyarlılığı olan insanları yanına çekebilirse, yüzde 60’ları yakalayabilir. Sağ siyasal düşünceye sahip kitlenin tümüne hitap eden ve onları kuşatan politika izlemesi, AKP’yi daha şanslı kılıyor. Sağda değişim yanlısı kitlelerin yüzde 51’lerin üzerine çıkabileceği görülüyor. 'AKP’nin malı bir Anayasa' algılaması ve kamplaşma, AKP’nin aleyhine olacaktır. Şu anda, özellikle Deniz Baykal’ın dile getirdiği husus budur ama süreç bence daha çok paketin içeriğine odaklanacak ve sağ siyasal duyarlılığı olan insanları kapsayacaktır. Bu süreç iyi yönetilemezse, AKP’nin partizan yapısı öne çıkarılırsa ya da çıkarsa, sonuç 'hayır' olabilir. Benim, siyaset bilimci gözüyle baktığım ve gördüğüm AKP’nin şanslı olduğudur. HAYIR AKP’NİN SONU OLUR MU? O anlam çıkmaz ama büyük bir yara alacağı kesin. Negatif bir sonuç, hükümeti ciddi anlamda yıpratacak, evet ise ivme kazandıracaktır. AKP, genel seçimlerdeki oy potansiyelini genişletecektir. AKP’ye oy vermeyen ancak referanduma 'evet' diyenler, AKP’ye ısınır hale gelecektir." "REFERANDUM AYININ HAVASI BELİRLER" A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür: "Ertan bey de izah etti. Araştırmaları şubat ayı ortasında yapılmış ve paketin içeriği henüz belli değildi. İçerik bu hafta içinde duyruldu. ‘Fikirler değişmedi’ de denilebilir ancak maddeler görüldükten ve tavırlar sergilendikten sonra karar verileceğini düşünüyorum. Biz bir araştırma yapmadık ama konuyla ilgili şunları söyleyebilirim. Seçmenler farklı reflekslerle hareket ederler. ‘Referandum ayında Türkiye temel meselelerini konuşacak mı konuşmayacak mı?’ Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. AKP’nin icraatları konuşulursa, iş iktidar açısından tehlikeye girer. Türkiye son birkaç ayını temel meselelerini konuşmadan geçirdi; Anayasa değişikliği de önemli ancak, seçmene sorulduğunda ilk sırada işsizlik, aş, iş ve yoksulluk geliyor. Bu açıdan referandum ayında ruh hali önemli olacaktır. İş AKP’ye güven oylamasına dönüşürse, iktidar partisinin zorlanacağını düşünüyorum. REFERANDUM SÜRECİ Anayasa değişikliği paketi, meclis'te 330 ile 367 arasında oy alırsa, Cumhurbaşkanı'nın paketi veto etme veya doğrudan referanduma sunma yetkisi var. Son yasa değişikliği uyarınca, karar alındıktan 60 gün sonra Anayasa paketinin halk oyuna sunulması gerekiyor. Meclis Genel Kurulu'nun referandum kararı alırken, hangi maddelerin birlikte, hangilerinin ayrı ayrı oylanacağına da karar vermesi gerekiyor. AK Parti, paketinin tümünün oya sunulması görüşünü açıklarken, paketin referandumda kabul edilmesi için halk oylarının yarısından fazlasının evet olması gerekiyor. .. REFERANDUM BAŞKA SEÇİM BAŞKA! Son aylarda AKP, gündemi iyi belirliyor ve yönetiyor. Bu devam ederse ‘evet’ çıkabilir. Ayrıca, bu ‘evet’ oylarıyla, genel seçimde çıkacak sonuca varmak doğru olmaz. Yakın tarihte bu görüldü. 1982 Anayası’na 90’ların üzerinde ‘evet’ diyen hlak, Anayasa’yı yapanların işaret ettiği partiye hezimet yaşattı. Referandumda partilerin seçmenleri, parti ideolojisi doğrultusunda harek etmeyebilir. Partisinden farklı düşünerek oy verebilir. Bu iktidar ve muhalefet açısından da geçerli. Tek tehlike şudur: 29 Mart yerel seçimlerinde Türkiye, yerel iktidarların belirlenmesi için değil iktidara güvenoyu için sandık başına gitti havası oluştu. AKP o seçimde önemli yerleri kaybetti. Kutuplaşma siyaseti referandum sürecine de yansırsa, sonuç 'hayır' olabilir. AKP’yi iktidara taşıyan ve yerel seçimlerde alınan oylara bakıldığında, yüzde 45 ‘hayır’ sonucu hükümeti yaralamaz. Referandumda, seçimlerde alınan oydan az oy alınması, sıkıntı yaratabilir. Ben bunun gerçekleşeceğini zannetmiyorum. Sonuç olarak, referandumun hükümet açıısndan sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Oyların yüksek olması da AKP’ye ivme kazandırmaz. Referandum ile seçim sonuçlarının birbiriyle ilgili olduğunu düşünmüyorum." SEÇİM VAR! ESTIMA araştırma şirketinin yönetim kurulu başkanı Bülent Tanla: Bir araştırmacı olmaktan ziyede siyasetçşi kimliğimle olaya yaklaşmak istiyorum. Anayasa değişikliği paketi, demokratikleşme ve yargı reformu olarak ele alınmamalıdır. Ben bunu Turgut Özal’la da birebir yaşadım. Bizlere danışıyor ve çalışmalar yaptırıyordu. Bence bugünkü ortam ve gündem, iktidarın yarattığı güdem, seçimlere kadar sürecek bir propagandadır. Başbakan Erdoğan, ‘seçimler zamanında olacak’ diyorsa da, Türkiye seçim sürecine girmiştir. Bu kampanyanın sonunda mutlaka seçim olacaktır. Muhtemelen Haziran ayındaki referandum, yaz sonu Meclis’in açılması ve seçim... Bülent Tanla: Anayasa ve demokratikleşme ihtiyacı mutlaka vardır ancak yapılan, propaganda ve seçim yatırımıdır. AKP'nin amacı! İktidar partisi oylarını toparlamak ve kutuplaşma üzerine ciddi bir gündem yaratmıştır. Diğer partiler, kamuoyu oluşturucular yani bizler de bu gündemin arkasına takılıp gidiyoruz. "SONUCU YÜZDE 10 BELİRLER" Referandumda, yüzde 70’lerle 80’ler arasında katılım olacaktır. ‘Evet’ ve ‘hayır’ oyları 40-40 ya da 45-45 eşittir. Geriye kalan yüzde 10’luk kesim sonucu belirleyecektir. Sayın Adil Gür’ün söylediğini biraz daha ileri götürürsek; Özal’ın siyasi yasakların kaldırılmasına ilişkin referandumunda oylar yakın çıkmıştı. Sonraki seçimlerde Anavatan Partisi referandumdaki oyunun çok altında kaldı. Bence iktidar partisinin de siyasetle ilgili kesimin de, alınacak oylarla ilgili stratejik hata yapmaması, rakamları iyi değerlendirmesi gerekir. Referandumda kamplaşmalar kendisini gösterecektir. Venedik kritelerinde ifade edilenin tersi şekilde maddelerin ayrı ayrı değil de toplu şekilde oylanması da kamplaşmanın ifadesidir. Yeni Anayasa ve demokratikleşme ihtiyacı mutlaka vardır ancak burada yapılan, propaganda ve seçim yatırımıdır. NTV |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Anket sonuçlarına bakıldığında çıkan en çarpıcı sonuç halkın kafasının karışık olduğudur. Zira Bugün ki olası darbeye %70 olumsuz bakış varken, bugünlerde darbe plan belgeleri ile sarsılan Tsk'yı %60 başarılı bulmak; Türkiye'deki sivil anayasaya ihtiyaç olduğunu belirten %58lik bir kesime karşın %68lik olumlu kullanması muhtemel kesim bunun ufak göstergelerinden yalnızca ikisi.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Anayasa Paketi Referanduma Giderse ANKET
Bir araştırma şirketi tarafından Mart ayında 31 ilde yüzde 48,8'ini kadınların, yüzde 51,2‘sini erkeklerin oluşturduğu 1010 kişiyle yapılan ankete göre,vatandaşın Anayasa Paketi'ne bakışı ve bunun oylara yansıması şöyle: MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar , iktidar partisinin hazırladığı anayasa değişikliği paketi konusunda halkın görüşlerinin belirlemek amacıyla 31 ilde, 24 Mart 2010 tarihinde, 1010 kişi üzerinde anket yaptı. ![]() ![]() ![]() Araştırmaya katılanlara hükümetin hazırladığı anayasa değişiklik paketi hakkında genel olarak ne düşündükleri sorulduğunda; yüzde 44,7’si değişiklik paketini olumlu, yüzde 39,8’i ise olumsuz değerlendirdiğini belirtti. Paket hakkında herhangi bir görüş belirtmek istemeyenlerin oranı ise yüzde 15,5’oldu. Katılımcıların 29 Mart seçimlerindeki siyasi parti tercihlerine göre değerlendirildiğinde ise; Ak Partililerin yüzde 68,3’ü, CHP’lilerin 14,4’ü ve MHP’lilerin yüzde 32,5’i ve BDP’lilerin de yüzde 52,1’i anayasa değişikliği paketine genel olarak olumlu baktıkları ortaya çıktı. ![]() ![]() Yargıtay, Danıştay ve HSYK gibi yüksek yargı makamlarının anayasa değişikliği paketine karşı çıkmasını katılımcıların yüzde 46,1’i haklı bulurken, yüzde 36,2’si haksız buluyor. Ankete katılan yüzde 17,6’lık bir kesim ise yüksek yargı organlarının karşıt tutumu hakkında fikir sahibi olmadıklarını belirtiyor. ![]() ![]() Araştırmaya katılan seçmenler CHP’nin anayasa değişikliği paketini reddedici tavrını yüzde 61 oranında yanlış bulurken, CHP’nin bu tavrını doğru bulanların oranı yüzde 29,2. 29 Mart seçimlerinde oyunu CHP’ye verdiğini söyleyen seçmenlerin yaklaşık yüzde 60’ı partilerinin tavrını doğru bulurken, yüzde 30’u yanlış buluyor. ![]() ![]() MHP’nin anayasa değişikliğinin bu mecliste değil bir sonraki seçilecek mecliste yapılması gerektiği şeklindeki görüşüne araştırmaya katılan seçmenlerin yarıdan daha fazlası (yüzde 56,1) katılmazken, yüzde 36’sı MHP’nin bu tavrına katıldığını ifade etti. 29 Mart seçimlerinde oyunu MHP’ye verdiğini söyleyen seçmenlerin üçte birinden (yüzde 37) daha fazlası da kendi partilerinin değişiklik paketine karşı tavrını desteklemiyor. ![]() ![]() Anayasa değişikliği paketi referanduma giderse halkın yüzde 48,1’i EVET oyu vereceğini, yüzde 38,2’si HAYIR oyu vereceğini belirtiyor. Yüzde 13,7 oranında bir seçmen kitlesi ise değişiklik paketi için referandum olursa henüz bir fikri olmadığını belirtiyor. 29 Mart seçimlerinde oy verilen siyasi parti tercihlerine göre bakıldığında; muhtemel bir referandumda anayasa değişiklik paketine AK Partililerin yaklaşık yüzde 71’i, CHP’lilerin yüzde 22’si ve MHP’lilerin de yaklaşık yüzde 39’u ‘evet’ oyu vereceğini, buna karşılık Ak Parti’lilerin yüzde 19’u CHP’lilerin yüzde 66’si ve MHP’lilerin de yüzde 51’i pakete ‘hayır’ oyu vereceğini belirtiyor. Araştırmanın diğer bulgularına göre; erkeler kadınlara göre, genç yaştakiler ileri yaştakilere göre, düşük eğitimliler yüksek eğitimlilere göre ve şehir merkezlerinde yaşayanlar kırsal bölgelerde yaşayanlara göre daha yüksek oranlarda pakete ‘evet’ oyu vereceklerini ifade ediyorlar. ![]() ![]() Anayasa değişikliği referanduma giderse yüzde 55 civarında katılımcı tasarının içeriğine göre oyunu belirleyeceğini, yüzde 38 civarında bir katılımcı kitlesi ise oy verdiği veya sempati duyduğu partinin tavrına göre oyunu belirleyeceği yanıtını veriyor. AK Partililer daha çok partilerinin tavrına göre oy rengini belirleyeceğini, diğer tüm partililer ise daha çok tasarının içeriğine göre oylarını kullanacakları yer alıyor. ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün bir genel seçim olsa; toplam %20,6 kararsızlar, protesto oyları ve cevapsızlar dağıtılmadan Türkiye genelinde halkın %36,3’ünün Ak Parti'ye, %18,6’sının CHP’ye ve %12,3’ünün de MHP’ye oy vereceği tahmin edilmektedir. 29 Mart seçimleri temel alındığında bugün için oyunu en yüksek oranda muhafaza eden partiler BDP (%81,3) ve Ak Parti (%79,7) gözükmektedir. Diğer iki büyük muhalefet partisine bakıldığında ise CHP’nin son seçimde aldığı oyun %70,7’sini, MHP’nin de %65,6’sını muhafaza ettiği görülmektedir. ![]() ![]() HABER7 27 Mart 2010 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() bakalım bu sene nasıl bir canbazlık yapacaklar millet alerjistleri..şapkadan 367 çıkartmışlardı.. bu seferde referandumda '% 90 evet çıkmalı' çıkartabilirlermi acaba
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() arkadaslar referandum sürecinde bizlerede cok is düsüyor.. aman ne olacak alti, üstü bir referandum deyip görmezden gelirsek sonrasi bizler icin felaketin baslangici olabilir..
Öncelikle cevremize referandumun gereklerini anlatmaliyiz ister ak partili olsun, ister olmasin herkesin ilgisini bu referanduma cekmeliyiz sonucta oylanacak maddelere diger partilerden de cok büyük bir kitle sicak bakiyor o halde maddelerin önemini dile getirmeli ve askeri vesayet altinda hazirlanan bu anayasanin artik miladi doldugunu söylemeliyiz.. bakiniz halkimizin referandum kültürü malesef yok denilecek kadar az öyle olmasaydi bu anayasa yüzde 92 yle kabul edilmezdi.. malesef vurdumduymazlik, benim oyumla ne degisecek, zaman kaybi gibi düsünceler ülkemizdeki demokratiklesme sürecine sekte vurur.. Bu referandumda evet oylari yüzde 50 nin üstünde cikarsa bu gerek muhalefete, gerek üst yargiya, gereksede statükoya cok büyük bir tokat olacak gerci bu zümreler 2 kasimdan beri tokat yiye yiye samar ogluna döndüler ama sunlara bir osmanli tokadi atmakta farz oldu.. ancak eger oylar yüzde 50 nin altinda cikarsa o zaman erken secimde kacinilmaz olur ve muhalefette bu süreci kullanmak icin elinden geleni altina koymaz gerci yüzde 35 kadar evet bile hükümetin lehinedir ancak sonuclarin evet cikmasi ülkemiz icin tam bri sahlanis olacak.. varsin anayasa mahkemesi sonuclari iptal etsin ama bir evet sonucundan sonra o erken secim diyenler secimleri 10 yila cikaralim derler, kapatma davasi zikredenler kuzu kapatma yemekten bile korkar duruma gelirler.. o acidan referandumun önemini önce bizler idrak etmeliyiz sonrada cevremize ettirmeliyiz! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() bence bu anket taraflı tdh%18 chp% 11 böyle bişey olmaz chp yi bölmek için başvurulan bir yol
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() (: arkadaşlar anayasa mahkemesine başvurup Ak partiyi kapatma davası açılmalı diyelim.. Bu oylar biraz daha yükselmeli...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
en başarılı lider, polis tsk güven, referandum anketi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|