![]() |
#1 |
![]() Kanuni ile Oğlu Şehzade Bayezid
Yıl 1553 Koca Kanuni 49 yaşında. En kudretli oğlu Mustafa’yı yanındaki çadırda boğdurarak katlettirmiş. O tarihte saltanata nasıl gelineceği belirlenmemiş. Büyük Şehzade, daha sonra tahta çıkacak ikinci Selim Anadolu’da Konya Valiliği’ne çıkar. Bayazıt ise Amasya’ya Vali olur. Saraydaki particiler ikinci Selim’den yana. Kanuniye bir hal olursa Konya’dan İstanbul’a yetişmesi daha kolay. Şehzade Bayazıt babasına karşı çıkar, gitmek istemez Amasya’ya.İhtilaf büyür. Selim’in ordusu Konya civarında Bayazıt ordusunu yener. Kanuni kısa zaman sonra İran seferine çıkar. Ama Bayazıt 12 bin askeri ile yanına dört oğlunu da alarak İran Hükümdarı Şah Tahmasp’a iltica etmiştir. Can korkusu üzerine gerçekleşen bu ilticadan sonra, çirkin bir pazarlık başlar. Şah, Bayazıt’ın iadesine karşılık Bağdad’ı ister. Olmaz. Yanında kalan bin kadar Türk askeri katledildikten sonra Bayazıt Kazvin’e hapsedilir. Ve bir süre sonra dört oğlu ile birlikte öldürülür. Saltanat yolu artık Şehzade Selim’e açıktır... Şehzade Bayazıd’ın babasına gönderdiği ve aynı vezinle Kanuni tarafından yazılmış mektuplar Türk edebiyatının birer şaheseridirler. Bayazıd’ın mahlası şahi. Hepsini vermeye gerek yok ama bir kısmını kıt’a kıt’a Şehzade ile Hükümdarın gönderdiği cevapları okumakta bugün dahi yararlar var. Şehzade Beyazıtın Mektubu Ey seraser aleme Sultan Süleymanım baba Tende canım, canımın içinde cananım baba, Bayazıdına kıyar mısın benim canım baba Bigünahım Hak bilir devletli Sultanım baba Enbiya serdefteri, iki adem hakkıçün, Hem dahi, Musa ile İsa, Meryem hakkıçün Kainatın serveri, ol Ruh’i azem hakkıçün Bigünahım Hak bilir devletli sultanım baba. Sanki Mecnunum bana dağlarbaşı durak oldu, Ayrılıp bilcümle malı mülkten, düştüm ırak Dökerim gözyaşım, hasretle ağlayarak, Bigünahım hak bilir devletli sultanım baba Kim sana arzeyleye halim, ey şahı kerim? Anadan kardaştan ayrılıp kaldım yetim, Yoktur benim sana bir zerre isyanım haktır alim, Bigünahım Hak bilir devletli sultanım baba. Bir nice masumum olduğun, şeha bilmez misin? Onların kanına girmekten hazer kılmaz mısın? Yoksa ben kulunla hak dergahına varmaz mısın? Bigünahım Hak bilir devletli sultanım baba. Tutalım ki iki elim baştan başa kanda ola, Bir meseldir söylenir ki, kul günah etse ne ola Bayezit’in suçunu bağışla kıyma bu kula Bigünahım hak bilir devletli sultanım baba. Kanuninin Cevabı Ey demadem mazhar-ı tuğyan u isyanım oğul Takmayan boynuna hergiz tavk-ı fermanım oğul Ben kıyar mıydım sana ey Bayazıd hanım oğul Bigünahım dime bari tevbe kıl canım oğul Peygamberler veliler ve bütün ulular hakkıçün Nuh, İbrahim, Musa ve Meryem oğlu hakkıçün Hatm-i asarı nübüvvet, fahri alem hakkıçün, Bigünahım deme bari tevbe kıl canım oğul. Adem adın etmeyen Mecnuna sahralar durak, Büyüğe itaatten kaçanlar daima düşer ırak, Kader değildir der isen hasretle firak, Bigünahım deme bari tevbe kıl canım oğul. İmanın ve şefkatin hedefi olduğun, bilmez misin? Ya masum kanı dökmekten, korkmaz mısın? Bu çaresiz kul ile hak dergahına varmaz mısın? Bigünahım deme bari tevbe kıl canım oğul. Hak, reayaya boyun eğdirmeye tayin etti beni, İsterim mağlup edem, zib-i düşmeni, Korkarım Allahtan, öldürürsem bigünah seni Bigünahım deme, bari tevbe kıl canım oğul. Tutalım ki iki elin baştan başa kanda ola, Madem pişman oldun, biz de affetsek ne ola Bayezidim, suçunu bağışlarım gelsen yola Bigünahım deme, bari tevbe kıl canım oğul.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() emeğine sağlık güzel paylaşım
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Kanuni Büyük imparatorluğun büyük devlet adamı olmasına rağmen Rus uyruklu Hürrem'e olan aşkı onun en büyük hatasıdır.Bunba bağlı devlettin geleceğine etki eden hatalar yapmıştır.
Keşke iki oğlunu katlettirmese idi.Özellikle Mustafa o dönemde çok cengaver bilinen ve ordunun sevdiği bir şahzade... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Evet ki Kanuni son dönemini Allahtan af dileyerek dualarla geçiriyor.Büyük sultan büyük hatalar yapmış...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|