AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-23-2009, 16:19   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Arrow Karadeniz'in en büyük camisi yapılıyor

Giresun Bulancak'da yapımı 22 yıldır süren Sarayburnu Camisi, İstanbul'daki Şehzadebaşı'nın birebir kopyası olarak inşa ediliyor. 13 milyon liraya malolacak cami nadir eserlerden biri...

'Eski usul' olarak tabir edilen kesme taş işçiliğiyle yapılan caminin, Cumhuriyet tarihinin, geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisi özellikleriyle yapılmış nadir eserlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Temeli 1987 yılında atılan ve bugüne kadar tamamı vatandaşların bağışıyla 10 milyon lira harcanan cami, toplam 8 bin metrekare alana sahip. İnşaat uygulama alanı 2 bin 588 metrekare olan camide, yaklaşık 5 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek.

Giresun'un Eynesil ilçesinde yaşayan Hacı Mustafa Eren'in başlattığı cami inşaatı, Eren'in 1991 yılında vefatının ardından vatandaşların gayretiyle 22 yıldır sürdürülüyor.

Caminin yaptırma ve yaşatma derneği üyesi de olan ustabaşı Ubeyde Akceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temeli atıldığından beri camide usta olarak görev yaptığını belirterek, ''Ben Bayburtluyum ama 20 yılı aşkın süredir burada cami inşaatında çalışıyorum'' dedi.

Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ile o dönemin ustalığını buluşturan caminin, İstanbul'daki Şehzadebaşı Camisi'nin kopyası olduğunu ifade eden Akceylan, ''Camimiz tamamen taş yapı tekniğiyle yapılıyor. İçerideki kasnaklarımız alçı değil, taş. Kesme taşlar kullanıyoruz. Şehzadebaşı'ndan farkı ise giriş kapısı Sivas'ın Divriği ilçesindeki Ulu Cami'nin kuzey kapısının aynısı olacak. İçerisine de Bursa'da Ulu Camii'de yer alan havuzdan yapıyoruz. Bunlar da Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyor'' diye konuştu.

-İNŞAAT, ŞEHZADEBAŞI CAMİİ'NİN FOTOĞRAFLARI ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLÜYOR-

Akceylan, caminin yapımı sırasında birçok kez İstanbul'a gittiklerini ve Şehzadebaşı Camisi'nin ayrıntılı fotoğraflarını çektiklerini, çalışmalarını bu fotoğraflar üzerinden yürüttüklerini söyledi.

Bugüne kadar 10 milyon lira maddi kaynak harcanan caminin bitirilmesi için 3 milyon liraya daha ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akceylan, bir sıkıntı yaşanmazsa caminin 2012 yılında bitirilmesinin planlandığını belirtti.

Bulancak Turizm ve Tanıtma Derneği (TUDER) Başkanı Zafer Çamaltı ise Bulancak Sarayburnu Camisi'nin, Cumhuriyet tarihinde bu vasıfta yapılan tek abide cami olma özelliği taşıdığını savundu.

Eski usul, kesme taş ve kubbe kemer sitemiyle oluşturulan caminin bu yönleriyle, diğer camilerden ayrıldığını ifade eden Çamaltı, ''Caminin kopya cami olmasının yanı sıra, Sivas'ın Divriği ilçesinde yer alan ve UNESCO tarafından dünya mirasları arasına alınan Ulu Cami'nin kapısını taşıyacak olması da bizim için çok anlamlı'' dedi.

-''YÖRE TURİZMİNE BÜYÜK KATKILAR YAPACAK''-

Çamaltı, caminin Bulancak turizmine çok büyük katkılar yapacağına inandıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Cami, şu anda bile ciddi manada ziyaretçi almakta. Karadeniz'de tek olan cami, Türkiye'de de nadir camilerden biri. İlçemizde yükselen bu abide cami, bizleri gururlandırıyor. Yapımı 22 yıldır sürüyor ama uzun bir süre gibi görünmesine rağmen, yapılan eseri gördüğünüzde bu 22 yılın çok da uzun olmadığını anlayabiliyorsunuz. Karadeniz Sahil Yolu, bu cami inşaatı başladığında yoktu. Şimdi iç yol ile bu yol arasında kaldı. Kara yolunda seyreden insanlar için de cami fark edilecektir. Bu camiyi görmeden geçilmesi imkansız."



(AA)

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-23-2009, 16:23   #2
Kullanıcı Adı
El Emin
Standart
Allahtan hayırlara vesile olmasını dilerim..
El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-23-2009, 18:06   #3
Kullanıcı Adı
*AZRA*
Standart
Ne güzel hayırlı olur inşallah...
*AZRA* isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım