AK Gençliğin Buluşma Noktası
Artvin Ak Parti Gençlik Kolları,Teşkilatı Ve Artvin'in Kültürü ve Özellikleri.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-27-2009, 00:58   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Karagöl tehdit altında

Karagöl alüvyonla dolma tehlikesiyle karşı karşıya .

Artvin'in Borçka ilçesinde doğal güzelliğiyle turistlerin uğrak yeri olan Karagöl'ün alüvyonla dolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Borçka Karagöl Doğayı Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Necip Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in doğa harikalarından biri olan Karagöl'ün alüvyonla (akarsuların taşıyıp yığdıkları balçık, kil gibi çok ince taneli şeylerin kum ve çakılla karışmasıyla oluşan yığın, lığ) dolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını savundu.

Kara, 40 yıl önce 100 dönüm olan gölün şimdi 95 dönüme düştüğünü belirterek, ''Alüvyonlara karşı önlem alınmazsa, 95 dönüm olan göl, gelecek 10 yılda 30 dönüm daha küçülecek'' dedi.

Göl çevresindeki bazı ağaçların 20 yıl önce kesildiğini, bu nedenle yaylalara yapılan yollardan dolayı göle gelen alüvyon miktarında artış olduğunu ifade eden Kara, şöyle devam etti:

''Bu durum karşısında Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne görev düşüyor. Çünkü bu kurumdan başka kimsenin gölde önlem almaya yetkisi yok. Şu anda Milli Parklar'ın herhangi bir çalışması yok. Gölle ilgili öncelikle bir master planı yapılması uygun olacaktır. Gölün alüvyonlarının temizlenmesine gerek yok. Göl alanının alüvyonlarla daha da küçülmemesi için bir takım önlemlerin alınmasını istiyoruz.''

Karçal Dağı eteği ile Aralık Deresi üzerinde ağaç ve taşlarla yapılacak menfezlerle, gölün alüvyonla dolmasının engellenebileceğini dile getiren Kara, ''Bölgenin ekolojik dengesinin bozulmasına neden olacak girişimleri takip ederek önlem alıyoruz. Önlemlerimiz kapsamında göl etrafında herhangi bir yapılaşmaya izin vermiyoruz'' diye konuştu.

Kara, dernek olarak gölün etrafında turizm tesisi yapılmasını istemediklerini belirterek, şunları söyledi:

''Yapılacak tesisler gölün bir kilometre uzağında olabilir. Gölün etrafında sadece gezi yerleri ve oturma yerleri yapılabilir. Göl etrafında yapılacak gezi parkurları da tamamen doğal olmalı. Yapay bir şey yapılmasına kesinlikle karşıyız. Çünkü göl etrafında gezecek olanlar doğal ortamın tadını almalı. Kısa vadede bu önlemler alınabileceği gibi uzun vadede orman idaresi tarafından ağaçlandırma çalışması yapılmalıdır. Bu önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki birkaç yıl içinde gölümüz tamamen yok olabilir.''

-YILDA 25 BİN ZİYARETÇİ-

Karagöl'ü her yıl 25 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Kara, kış mevsimi hariç diğer mevsimlerde gölün doğaseverlerin akınına uğradığını vurguladı.

Karagöl'ün 1800'lü yılların başında bir derenin önünün heyelan sonucu kapanmasıyla oluştuğunu anlatan Kara, şunları kaydetti:

''Karagöl, zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğiyle doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Göl, Artvin'in Borçka ilçesine 27 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Karagöl'ün de içinde bulunduğu 368 hektarlık alan, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2002 yılında tabiat parkı haline getirilmesiyle, göl doğa turizmi için daha cazip hale geldi. 13 yıldan beri ağaç kesiminin yasak olduğu bölgede yeşilin her tonuyla karşılaşmak mümkün. Ayrıca sonbaharda göl etrafındaki bitki örtüsünde her tondan renk görülüyor. Gölde kırmızı benekli alabalık da var. Alabalığı 5 yıldır koruduğumuz için müthiş bir artış oldu. Oltayla kişi başı ikişer tane avlanılması için dilekçe verdik.''

Dernek Başkanı Kara, gölde 27 yatak kapasiteli bir tesisi olduğunu ve dernek olarak burayı işlettiklerini dile getirerek, hem günübirlik ziyaretçileri hem de konaklamak isteyen doğaseverleri Karagöl'e beklediklerini sözlerine ekledi.

Haber53

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım