AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yeni Şafak , Akit ve Milat "Yeni Şafak" ve "Vakit" Gazetesi köşe yazıları / Vakit'ten Hafızalardan Silinmeyen Habercilik Başarıları..

Stil
Seçenekler

Alt 04-12-2008, 02:04   #1
Kullanıcı Adı
LüGaT
Standart Kemalizm Nedir ?
Sanırım Türkiye'de Kemalizmle hesaplaşılmadan ne demokrasi, ne Kürt, ne de laiklik sorunu çözümlenebilir.. Resmi tarih, resmi ideoloji, derin devlet, her ne ise hepsi gelip burada düğümleniyor.

Sözünü ettiğim Kemalizm, Mustafa Kemal'le doğrudan ilgili de değil.. "Kemalizm" adına birçok grub tam birbirinin zıddı şeyler söylüyor. Kemalizm adına birbirini terbiye etmek istiyorlar.. Kemalizm bugünkü şekli ile, Mustafa Kemal adına, İsmet Paşanın sistematik hale getirdiği bir siyasi tutumu ifade eder..

Ecevit 6 ok üzerinde çalışıyormuş ve onun çağdaş yorumunu yapacakmış.. Ecevit CHP ile bağını yıllar önce koparmakla aslında doğru bir iş yaptı.. "Cumhuriyet (...) Partisi" diye bir partinin "devlet partisi" "rejim partisi" olacağını gördü ve DSP'yi kurdu.. Bugünkü CHP de, 6 ok'u klasik anlamda tanımlamaya devam ederek uzun süre yol alamaz.. "Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Cumhuriyetçilik, İnkılabçılık, Devletçilik" gibi kavramlar 1. Dünya Savaşı yıllarında kaldı. Türkiye'yi Hitler, Musolini ve Stalin'in biçimlendirdiği bir dünyada oluşan kavram ve kurumlar, devlet anlayışına kimse daha uzun süre mahkûm bırakamaz..

Paradigma iflas etti. Kemalistlerin artık bunu görmeleri gerek..

Prof. Köker'in dediği gibi, "Kemalizm" rasyonelse, aşılmaya razı olmalı. Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker'in de dediği gibi "Kemalizm bir din değildir". "Kendisini içten ve dıştan eleştiriye tabi tutarak yenilemesi gerek. Yenilediği zaman Kemalizm, Kemalizm olarak kalır mı? Kalmazsa da kalmaz..."

Esasen bugün Kemalizm denilen ideoloji ne kadar Mustafa Kemal'e ait o da tartışmalı.. En has Kemalistlerin bile "Ben Kemalist değilim" "Hangi Kemalizm" diye isyan ettiği bir dönemde Kemalizmi Mustafa Kemal'le irtibatlandırmak da sanıldığı kadar kolay bir iş değil..

Kemalizm sorunu aşılmadan, Türkiye'de insan haklarından, hukuk devletinden söz etmenin pratik bir faydası yok.. Derin devlet ve resmi ideoloji varlığını sürdürmeye devam edecek demektir..

Kemalizmi yaşatmak adına herkesin işi sulandırarak Kemalizm denen her ne ise onu bir muz ideolojisine dönüştürmek; aslında Mustafa Kemal'e yapılan en büyük haksızlık olsa gerekir..

Darbecilerin, 28 Şubat zihniyetinin, hilafeti kurtarma gayreti ile örgütlenen ve 1. Meclis'in açılış bildirisinde ifadesini bulan Kuva-yı Milliyenin mana ve mefhum olarak karşısında olan kadroların, Kemalizmi kendi iktidar ihtiraslarının sıçrama tahtası olarak kullanma gayretleri ile her köşeye bir heykel, her duvara bir resim asma gayretleri, halkın inancı, kıyafeti, düşüncesi üzerine ipotek koymaya kalkışmaları, YÖK rezaleti toplumu germeye devam etmektedir..

Kemalizm paravanının arkasına gizlenerek ahkam kesen güçlerin, bu istismarları devam ettiği sürece Ermeni meselesinin gerçeği de anlaşılamayacak, faili meçhul cinayetler, terör ve irtica yaygaralarının arkasındaki gerçek güçler de ortaya çıkarılamayacak..

Türkiye neden böyle.. Nasıl kaçamayanların ülkesi olduk, nasıl böylesine fakru zaruret içinde perişan olduk.. Bu kadar borç para nereye gitti, batık bankaları, soygun düzeni, medya, mafya, sermaye, siyaset ve bürokrasi arasındaki karanlık ve kanlı ilişkiler nerede başlayıp, nerede bitiyor, bunu anlamak kolay olmayacak.

"Kemalizme artık aşılması gereken bir tarihi fikirler bütünü olarak bakmamız gerek" diyen Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Köker bu konuda tek değil.. Köker, bazı kesimlerin "politik olarak yeni bir anlam yükü"yle Atatürk'ü yeniden gündeme getirmelerini, son dönemdeki küreselleşme cereyanlarına karşı "ulusal hassasiyetleri" öne çıkaran bir milliyetçi dalganın yükselişine bağlıyor. Köker, Kemalizmin bütün vurgusu taraftarlarının iddia ettiği gibi bir "aydınlanmacı rasyonalizm" ise, bunun ideolojik saplantılardan ve tarihsel "altın çağ" özlemi duymaktan veya "yeni biçimde bir dinsellik"ten uzaklaşmasını gerektirdiğini düşünüyor.

Evet. Eğer Kemalizm bir din, ya da dogma, bütün zaman ve mekanlarda geçerli tek doğa üstü bir güçse, o zaman bu bir inanıştır ve o zaman laiklik kuramına göre, bu yapıyı siyasetin dışına çekmek gerekir..

Bakalım Kemalist geçinenler hangisini tercih edecekler..

Kemalizmi kendi tarihi seyrine bırakmak gerek.. İlk modernleşme projesi mi idi, yoksa Osmanlı modernleşmesinin bir devamı mı idi.. Osmanlı'nın demokratik çoğulculuğu; cumhuriyetle, Almanya, İtalya ve Sovyet devrimini örnek alan yeniden tek particiliğe, tek adamlığa, Milli şeflik sistemine mi döndü? Bunu artık tarihçiler tartışsın.. Değer yargılarınız ne yönde olursa olsun, Mustafa Kemal, Kemalizm, cumhuriyet rejimi ve uygulamaları bu toprağın, bu halkın bir gerçeğidir.. Tarih övgü ya da sövgü kitabı değildir.

Tarihten ders alınır. Geçmiş toplumun ortak hafızası ve tecrübeler birikimidir.

Tarih kavga sebebi değil, geleceğimizi biçimlendirmede önemli bir referans olmalıdır.

Selâm ve dua ile.

Abdurrahman Dilipak/ 06.11.2005 (eski ama eskimemiş bir yazı)

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-12-2008, 02:09   #2
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Alıntı:
LüGaT Nickli Üyeden Alıntı
Kemalizm sorunu aşılmadan, Türkiye'de insan haklarından, hukuk devletinden söz etmenin pratik bir faydası yok.. Derin devlet ve resmi ideoloji varlığını sürdürmeye devam edecek demektir..

Kemalizmi yaşatmak adına herkesin işi sulandırarak Kemalizm denen her ne ise onu bir muz ideolojisine dönüştürmek; aslında Mustafa Kemal'e yapılan en büyük haksızlık olsa gerekir..

Darbecilerin, 28 Şubat zihniyetinin, hilafeti kurtarma gayreti ile örgütlenen ve 1. Meclis'in açılış bildirisinde ifadesini bulan Kuva-yı Milliyenin mana ve mefhum olarak karşısında olan kadroların, Kemalizmi kendi iktidar ihtiraslarının sıçrama tahtası olarak kullanma gayretleri ile her köşeye bir heykel, her duvara bir resim asma gayretleri, halkın inancı, kıyafeti, düşüncesi üzerine ipotek koymaya kalkışmaları, YÖK rezaleti toplumu germeye devam etmektedir..

Selâm ve dua ile.

Abdurrahman Dilipak/ 06.11.2005 (eski ama eskimemiş bir yazı)

Hatırlıyorum okumuştum ben bu yazıyı ama gazeteden değil..Mustafa Kemal'e en büyük haksızlığı Kemalistler yapıyor gerçektende.. onun adı üzerinden geçinmeye,birilerini yönetmeye çalışıyorlar..Onları desteklemeyenlerde bizim gibi vatan haini ilan ediliyor..
Alt 04-12-2008, 02:17   #3
Kullanıcı Adı
CeVHeR
Ömrünün kırk yılını kavramlara atamış olan Dilipak Hoca' dan güzel bir ders olmuş... Teşekkürler...
Alt 05-15-2008, 17:39   #4
Kullanıcı Adı
Saltuk Buğra Han
Büyük öndere hocasının armağan ettiği Kemal ismine ist ilavesi eden bu insanları görünce benim aklıma hep aslı olan bir şeyin sahtesini yapmaya çalışan merdivenaltı korsancılar gelir.Pistlerde dans etmeye bayılırlar.Bu dansların genelde filmlerde de gördüğümüz gibi çoğunluğu maskeyle olur.Bazen dansın dozunu kaçırıp çok hoplayanların ya maskesi büyük geldiği için yada maskesini iyi bağlayamadıklarından yüzlerinden düşer ve apaçık ortaya çıkarlar.
Gerçek Atatürk severleri burada tenzih ederken,sözüm onu sevmekten çok sadece bu maskeyi kullananlardır.
Saltuk Buğra Han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-15-2008, 17:40   #5
Kullanıcı Adı
Kemalist59
Kemalizm nedir?
Birileri kabul etmeyecektir ancak;
Kemalizm bir milletin antiemperyalist devrimci başkaldırısı ve başı dik duruşudur.
Kemalist59 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-15-2008, 18:11   #6
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Alıntı:
Kemalist59 Nickli Üyeden Alıntı
Kemalizm nedir?
Kemalizm bir milletin antiemperyalist devrimci başkaldırısı ve başı dik duruşudur.
;) Bence basit bir ideolojiden ibarettir..Bir milletin başka güçlere karşı koyarken başında yer alan,öncülüklerini yapan,zeki akıllı,vatansever bir devlet adamını(M.KEMAL ATATÜRK) putlaştıran bir zihniyettir..Bizde seviyoruz Atatürk'ü..Ama onu putlaştırmak,sadece ''o doğrudur,onun dedikleri tek doğrudur'' demek ne kadar doğrudur..? ;) kusura bakmayın ama benim mantığım almıyor bunu..Zaman çok değişti..Eski ideolojii ve fikirlere saplanıp kalmak büyük aptallık ve saçmalıktır..Atatürk yerinizde sayın dememiştir..Gelişin demiştir..Zamana göre değişim göstermeli,yeniliklere ayak uydurmalılıyız..Elbette bunu yaparken milliyetçiliğimizden olsun,kişiliğimizden olsun,vatanseverliğimizden olsun ödün vermemeliyiz..Gelişirken değişmemeliyiz..Bundan 80 yıl öncesi değişimlerle,fikirlerle daha nereye kadar gidebilirsiniz..Atatürk neden inkılapçılık ilkesini her daim üstüne basa basa savunmuştur..? İnkılapçılık demek yenilik demek,gelişmek değişmek demek..Yerinde saymak demek değil..Atın bu kalıplaşmış fikirlerinizi kafanızdan..
Alt 05-15-2008, 18:13   #7
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Alıntı:
Kemalist59 Nickli Üyeden Alıntı
Kemalizm nedir?
başta ben kabul etmiyorum
su anda ki kemalistlik din karşıtlığından başka bir şey değildir benim gözümde....
hiç darılma kızma
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-15-2008, 18:19   #8
Kullanıcı Adı
ENGİNEER
Harika bir yazı..Dilipak'ın ideolojiler ve kavramlar konusunda ki düşüncelerini ve konuşmalarını okumak, dinlemek...Anlamak isteyene çok şey verir...

Kemalizm;

Zamanında devletin en üst kademelerine bir şekilde yerleşmiş olan ve zamanla bu kesimlere muhafazakar-fakir Anadolu'lu gençlerin girişinide yasaklayan kesimin sömürüsünü/soygunlarını devam ettirebilmek için Atatürk'ün adını kullanarak saklanılmayı ve dokunulmazlığı kolaylaştırmış bir ideolojidir...
Bütün ideolojiler saçmadım ama en saçma olanıda eminim budur!
Alt 05-15-2008, 18:47   #9
Kullanıcı Adı
Bostancı
1946 Türk Dil Kurumunun sözlüğünü bulun araştırın orada ne olduğu yazıyor ;)
Bostancı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-15-2008, 20:21   #10
Kullanıcı Adı
Kemalist59
Din karşıtı görünmesini açıklayayım bugünkü Kemalist geçinen şerefsizler Kemalizmi laikliğe indirip laikliğide halka dinsizlik gibi gösterdiler.Sonuç ortada o yüzden size kızamıyorum o gerçek kemalizmi Kışlalı'dan,Mumcu'dan,Hablemitoğlundan Kemalist olduğu için öldürülenlerden okuyun Kemalist olduğunu söyleyen köpeklerden değil. Size değil o itlere darılıyorum
Sizleri çok seviyorum....
Kemalist59 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)