AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-02-2010, 02:38   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Kılıçdaroğlu 'çarşaf liste' sözünü tutmadı
Yeni PM üyelerinin belirleneceği seçimli kurultayın 18 Aralık'ta yapılacağını duyuran CHP lideri, "çarşaf liste" sözünden çark etti.

Listeyi kendisinin hazırlayacağını belirten Kılıçdaroğlu, kurultayda "blok listenin" geçerli olduğu mevcut tüzüğün uygulanacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa'da partisine katılım ile ilgili düzenlenen toplantıda, Parti Meclisi'nin (PM) yenileneceği kurultayın 18 Aralık'ta yapılacağını açıkladı. Önder Sav'ı devre dışı bıraktığı, yeni MYK listesini açıkladığı gün, "Korku imparatorluğunu yıktık. Öyle blok liste değil, çarşaf liste getireceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, "Mevcut tüzükle gideceğiz ama delegeler isterse çarşaf liste olur" dedi.
Benim için önemli değil
Bursa İl Başkanlığı'nda kurmaylarıyla kameraların karşısına geçen Kılıçdaroğlu, tek gündem maddesiyle toplanacak kurultayın bir gün süreceğini söyledi. Kurultay öncesinde, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav'la görüşeceğini ve düşüncelerini alacağını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Ancak şunun altını özenle çizmek isterim. Parti Meclisi listesini bizzat ben kendim yapacağım. Geçmişte şu veya bu şekilde bir genel başkanın bir genel sekreterin yanında yer alınabilir. Bunlar hiç önemli değil. Benim için hele hele hiç önemli değil. Önemli olan şudur; bu partiye gelip partinin iktidar olması için çaba harcayan her partilimize kapımız sonuna kadar açıktır. Biz herkesi kucaklayacağız."
Söylemlerimin arkasındayım
PM'nin yenileneceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bu kurultay iktidara yürüyüş kurultayı olacaktır. Daha genç dinamik bir yapı için yola çıkıyoruz. Halkın güvenini almak istiyoruz'' diye konuştu.
Soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu Türkiye'de lider sıkıntısının aşılıp aşılmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken şunları söyledi:
"Önceki kurultayda CHP'nin daha demokratik bir yapıya kavuşturulması için çaba harcayacağımı ve tüzüğü de bu bağlamda değiştireceğimi ifade etmiştim. Bu söylemimin arkasındayım. Partiyi daha dinamik ve demokrasi kültürü gelişmiş kimliğine kavuşturacağım. Bu konudaki sözüm duruyor. Önümüzdeki kurultayda yani normal yapacağımız kurultayda göreceksiniz bunların tamamını gerçekleştireceğiz.''
Eğer delege isterse olur
"Mevcut tüzükle gideceğiz ama delegeler isterse çarşaf liste olur" diyen Kılıçdaroğlu, "Yani kararı delegeler verecek mevcut tüzükle kurultaya gidiyoruz ama delegeler önerge verip kabul edilirse o zaman çarşaf liste olur. Hukuktan ayılmayacağız. Baskı kurmayacağız, doğru olan neyse onu yapacağız'' diye konuştu.
''18 Aralık'tan sonra CHP'deki tartışmalar duracak mı'' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, ''CHP'de sular her zaman durgundur. Düşünceyi açıklamak dalga olarak ifade edilmemelidir'' dedi.
Partilileri söz vermişti
CHP lideri Kılıçdaroğlu, 3 Kasım'da Genel Sekreten Önder Sav'ın devre dışı bıraktığı yeni MYK listesini açıklarken partililere "çarşaf liste" sözü vermişti. Sav'ın yerine Süheyl Batum'u getiren Kılıçdaroğlu, "Korku imparatorluğunu yıktık" dediği konuşmasında tüzük kurultayında, yeni bir tüzük için söz verdiğini anımsatarak "Türkiye'ye demokrasiyi getiren CHP partiye de demokrasiyi getirecektir. Var olan tüzükteki bütün eksiklikleri gidereceğiz. Blok liste değil, çarşaf liste getireceğiz. Kararlıyım, kararlılığımı ve kararlılığımın desteğini halktan alıyorum, halkıma güveniyorum" demişti.
Kılıçdaroğlu, 7 Kasım'da ise Köln'de toplanan Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) Başkanı Ahmet İyidirli'ye gönderdiği mesajda da "Partimizin tüzüğünü güncelleştirerek önseçimi ve çarşaf listeyi getirecek, genel başkan seçimi öncesinde delegeleri kuyruğa dizerek imza alınması uygulamasına son vereceğiz" sözü vermişti
Kılıçdaroğlu, Bursa gezisi kapsamında 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Gemlik ilçesindeki kabrini ve müzeyi ziyaret etti. Bayar'ın kabrine CHP yazılı çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Kılıçdaroğlu, daha sonra müzeyi gezerek yetkililerden bilgi aldı ve özel defteri imzaladı.
MESAJLAR, BAYKAL VE SAV'I KIZDIRDI
Kılıçdaroğlu'nun "Lsteyi ben yapacağım" ve "kanaat önderleri" ile "parti duayeni" benzetmesinin Baykal ve Sav'ın tepkisini çektiği belirtiliyor. Anlaşma olmazsa çarşaf listeye kesin gözüyle bakılıyor.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultay tarihini açıklanmasının ardından gözler, milletvekili adayları belirlenirken kimlerin tasfiye olacağının "ön habercisi" niteliği taşıyan Parti Meclisi (PM) listesine çevrildi. PM'den tasfiye olacak isim ve ekipler, milletvekili listesinde de yer almayacak. Ekipler, Kılıçdaroğlu'nun eski Genel Başkan Deniz Baykal ile eski Genel Sekreter Önder Sav ile yapacağı görüşmeyi bekliyor. Kılıçdaroğlu'nun "Görüşeceğim ama listeyi bizzat ben yapacağım" açıklaması ve "kanaat önderleri" benzetmesinin
Baykal ve Sav'ın tepkisini çektiği belirtiliyor. Ancak Baykal ve Sav cephesi, Kılıçdaroğlu ile gerçekleşecek görüşmeye kadar beklemede olacak. İki görüşmede de, isimler üzerinden pazarlık yapılması beklenmiyor. Taraflar, kriterleri birbirine iletecek.
UZLAŞMA OLURSA ÇARŞAF GELMEZ
Parti yönetiminin "uzlaşma" ile belirlenmesi durumunda, kurultayda çarşaf liste önergesi verilmeyecek. Ancak Baykal ve Sav, görüşmeden memnun ayrılmazlarla kurultayda çarşaf önergesinin verileceği ifade ediliyor. Bu durumda Kılıçdaroğlu'nun ne yapacağı ise merak konusu. Önergenin kabulü için kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu gerekiyor. Kayıtlı delege sayısı dikkate alındığında bu rakam 626 oluyor. Bu sayıya ulaşılması, Kılıçdaroğlu'nun "örgüt hakimiyetine" yönelik sorgulamayı devam ettirecek. Bu nedenle Baykal ve Sav görüşmesi, kurultay gününün "tansiyonu" açısından önem taşıyor.
Kurultayın hemen öncesi il başkanlarını toplantıya çağırarak, blok liste kararı çıkarmaya çalışacak olan Kılıçdaroğlu, çizik operasyonu yaşanmaması için blok liste ile yönetimi belirlemeyi istiyor. Ancak dün kurultay çağrısını yaparken, çarşaf olasılığını da "delegeler önerge verip kabul edilirse o zaman çarşaf liste olur" sözleriyle dile getirdi. Olası çarşaf listede, özellikle Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'e yönelik çizik operasyonu yaşanması bekleniyor.
İKİ SENARYO VAR
Kılıçdaroğlu'nun önceki gün dile getirdiği "kimse vekillik için gelmesin" mesajının da anlamlı olduğuna dikkat çekiliyor. Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerle küskünlerin yanı sıra Baykal ve Sav ekiplerine de "pazarlığa kapalıyım" mesajı verdiği belirtiliyor. Bu durumda parti yönetiminde Baykal ve Sav ekiplerinden isimlere yer verip vermeme konusu tamamen Kılıçdaroğlu'nun inisiyatifinde gözüküyor. Kulislerde bu noktada iki senaryo konuşuluyor. Kılıçdaroğlu, bu ekiplerden simgesel bir iki isme yer verebilir ya da ekipleri tamamen tasfiye edip yeni bir yönetim ile yoluna devam eder.
LİSTEDE OLACAKLAR MI?
Sadece ekiplerin değil bizzat Baykal ve Sav'ın PM'de yer alıp almayacağı da kulislerin gündem maddelerinden birisi. Baykal'ın eski genel başkan sıfatı nedeniyle PM'de yer almak istemeyebileceği belirtiliyor. Sav'ın da eski genel sekreter makamından sonra, yönetim kadrosunda görev almadan PM'de yer almaya soğuk baktığı söyleniyor.
Kurultayda sadece PM değil, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) da baştan aşağı değişecek. Kılıçdaroğlu, geçirdiği son fıtık operasyonu öncesi "rahibe afişi" nedeniyle kurul gündeminde olan Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci hakkındaki disiplin kararının çıkartılması talimatı vermişti. Ancak Kılıçdaroğlu'nun uyarısına rağmen Sav ekibinden oluşan YDK'dan karar çıkmadı. Kılıçdaroğlu'nun Baykal ve Sav ekiplerine yönelik kararında da bu konunun da belirleyici olacağı belirtiliyor.
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun PM'nin yenileneceği olağanüstü kurultaya yönelik 18 Aralık Cumartesi günü için çağrı yapması, parti yönetimindeki "güvensizliği" yeniden gün yüzüne çıkardı. Kılıçdaroğlu, eski Genel Sekreter Sav ve ekibini tasfiye ettiği olağanüstü PM'nin ardından seçimli kurultay kararı almıştı. 3 Kasım'daki bu krizin ardından kurultay kararı alan Kılıçdaroğlu, il başkanları, PM üyeleri ve milletvekilleri art arda görüşmeler gerçekleştirmişti. Kılıçdaroğlu bu görüşmelerin ardından kurultay tarihi konusunda, tüzüğe göre 3 Aralık'ta yapılması gereken olağan PM'yi dikkate alarak, iki tarih belirledi. 4 Aralık ve 18 Aralık tarihleri üzerinde duran Kılıçdaroğlu, dar kadroda bu takvimi paylaştı, ancak delege yapısı ile Baykal ve Sav ekiplerinin ne yapacağını gözlemlemek için kararını açıklamayı geciktirdi. 4 Aralık tarihi, çalışma ve gezi programı nedeniyle elendi. Milletvekilleri ile yeniden görüşen Kılıçdaroğlu, 29 Kasım'daki MYK'da genel başkan yardımcılarının görüşünü aldı ve kurultay takvimi için 25-26 Aralık tarihleri uygun görüldü. Ancak MYK, Kılıçdaroğlu'nu tarih konusunda tam yetkilendirdi. MYK'nın ardından önceki gün grup toplantısına gelmeden genel merkezde dar kadro toplantı gerçekleştiren Kılıçdaroğlu, son değerlendirmesini yaptıktan sonra 18 Aralık için karar verdi.
Salı günkü bu toplantının ardından kurultayın gerçekleşeceği salon için anlaşma imzalandı. CHP, alışılmışın aksine kurultay salonu olarak, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için inşa edilen "Ankara Arena"yı tercih etti. Kurultayın tek gün yapılması da CHP tarihinde ilk olma niteliği taşıyor.

Bugün

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-02-2010, 02:44   #2
Kullanıcı Adı
İntifada
Standart
hayatı yalan...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 12-02-2010, 12:06   #3
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
ne sözünü tutmuşta bunu tutacak...
çarşaf liste kemali götürür...
oda biliyor bunu...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım