AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 05-19-2009, 19:33   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Kırım Tatarları BM'den yardım istedi

Kırım Tatarları, yaşadıkları toprak sorunu için BM ve AB'nin müdahalesini istedi

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kırım Tatarları, Sovyet lideri Stalin tarafından Orta Asya'ya sürgün edilişlerinin 65'inci yıldönümünü andı ve halen yaşadıkları toprak sorunu için BM ve AB'nin müdahalesini istedi.

Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944'te, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi ordularıyla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle, Stalin'in kararıyla Orta Asya'ya sürülmüşlerdi.

Bazı tahminlere göre Kırım Tatarları'nın yüzde 40'ı, yolculuk esnasında ve sürgünün ilk yıllarında hayatını kaybetmişti.

Kırım Tatarları, Stalin'in değişik gerekçelerle sürgüne tabi tuttuğu pek çok halktan (Ukrayna'daki Polonyalılar, Odessa bölgesindeki Rumlar, Kırım'daki Ermeniler, Kafkasya'da Çeçenler ve İnguşlar gibi) birini oluşturuyordu.



Ancak, diğer halkların Stalin'in ölümünden hemen sonra itibarlarının iade edilmelerine ve bu halkların hemen memleketlerine dönebilmelerine karşılık Kırım Tatarları'nın itibarlarının iade edilmesi 1967'yi; ülkelerine dönebilmeleri ise, 1989'u bulacaktı.

Ülkelerine geri dönen Kırım Tatarları, bu kez, mülkiyet sorunuyla karşılaştılar. Çünkü, sürgün zamanına kadar kendi mülkiyetlerinde bulunan evleri, sürgün yıllarında, Rus kökenli ailelere verilmişti.

Bu nedenle, ülkelerine geri dönen Kırım Tatarları, geçici konutlarda yaşamaya başladılar. Kırım Tatar toplumunun liderleri, kendilerine sürgün öncesindeki topraklarının tamamı olmasa bile, en azından, devletleştirilmiş olan toprakların iade edilmesini, bunların başkalarına satılmaması gerektiğini söylüyorlar.

Kırım Tatarları yerel yönetimlerin kendilerine yarımadanın kuzeyinde yada ortalarında değil, güneyinde toprak tahsis etmeleri gerektiğini dile getiriyorlar.

Kırım Yarımadası'nın güneyi, yarımadanın en ılıman ve verimli bölgesini oluşturuyor. Kırım Tatar Meclisi'nin lideri Mustafa Cemilyev, sürgüne kadar güney şeridinin yüzde 70'inin Tatarların mülkiyetinde olduğunu söylüyor.

Ancak, yarımada nüfusunun çoğunluğunu Rus kökenlilerin oluşturması ve Kırım Özerk Cumhuriyeti yönetiminin Rusya'ya yakınlık gösteren ve Rus kökenli olan bu kesimin denetiminde bulunması, Kırım Tatarları'nın bu konularda mücadele etmelerinde karşılaştıkları zorlukların en önemlilerinden birisini oluşturuyor.



Kırım Tatarları, yerel yönetimi, toprakları çeşitli yolsuzluklarla Rus işadamlarına satmakla suçluyor.

Diğer taraftan, Kırım Tatarları'nın çoğunluğuna toprak tahsis edilememiş olması, Tatarların bazı bölgelerde resmi izin almadan kendi yerleşimlerini kurmalarına ve sonuçta, arazinin tapusuna sahip olan Ruslarla çatışmalara girmelerine neden oluyor.

UKRAYNA TOPRAK TALEBİNDE BULUNAN TATARLAR'IN ÜZERİNE RUSLARI SALIYOR

Rusların oluşturduğu bazı radikal örgütler, Kırım Tatarları'na saldırı düzenliyorlar.

Kırım Tatarları, Ukrayna yönetimine yakın çevreler tarafından genel olarak, Rusya'ya yakınlık duyan Rus kökenli nüfusa karşı bir denge unsuru olarak görülüyor.

Ancak, Ukrayna yönetimi ile bazı Tatarlar arasında kimi sorunların olduğu da konunun bir başka boyutu. Kırım Tatarları, sadece Kırım özerk yönetiminin değil, Ukrayna merkezi organlarının da kendilerine karşı zaman zaman ayrımcı davranışlar sergilediğini ileri sürüyorlar.

Kırım Tatarları'nın çoğunluğu, 2004 yılı sonunda gerçekleşen "Turuncu Devrim"e etkin destek vermişlerdi. Buna karşılık, Kırım Tatarları, o zamandan bugüne kadar kendilerine gereken ölçüde toprak tahsisinin yapılmadığını söylüyorlar.

Diğer taraftan Kırım Tatarları'nın en büyük kuruluşu olan Meclis'in Kırım Tatarları'nın kendi kaderini tayin hakkına sahip olması gerektiğini söylemesi ve Kırım Tatarları arasında son yıllarda bazı radikal akımların güç kazanması, bazı çevrelere göre, Ukrayna güvenliği açısından kaygı verici bir durum oluşturuyor.

Uzmanlar, Rus Karadeniz Filosu'nun Kırım'daki Sivastopol Deniz Üssü'nü kullanım süresinin dolacağı 2017 yılına doğru, Kırım'daki etnik yapının, ciddi gerilimlere yol açabileceğini dile getiriyorlar.

Bugün Kırım Tatarlarının vatanlarından sürülmelerinin 65. yılı... Her yıl bu sürgünü hatırlamak maksadıyla yapılan törenler sırasında, Slav kökenlilere karşı saldırılar düzenleniyor. Bu yıl da benzeri olayların yaşanmasından endişe duyuluyor. İddialara göre, bu saldırıların arkasında, Tatarları Rus halka karşı kullanmaya çalışan Ukrayna hükümeti var.

Kırım Tatarları sürgünün 65. yılında Simferopol'da bir eylem düzenleyecek. Şu anda resmi rakamlara göre Kırım'da 255 bin Tatar yaşıyor. Bu rakam, iki milyonluk Kırım halkının yüzde 12'sine denk düşüyor.

İki yüz yıl önce Tatarlar Kırım'da çoğunluk durumunda idi. Sovyetler'in ilk yıllarında, 1920-1930 yılları arasında, Kırım Sovyet Sosyalist Otonomi Cumhuriyeti kuruldu. Ancak İkinci Dünya Savaşı bittikten sonra, Tatarlar Almanya ile iş birliği yapmakla suçlandı ve Orta Asya'ya sürüldü. Onların topraklarına SSCB'nin çeşitli halkları yerleştirildi. 1954 yılında ise Kırım eyaleti Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne katıldı. 1980'lı yıllara kadar Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşü yasaklanmıştı. 1989 yılından sonra Tatarlar toplu bir şekilde vatanlarına dönüş yapabildi. Ancak onları büyük sorunlar bekliyordu. Toprakları ve evleri çoğunluğu Rus olan başka grupların eline geçmişti.

Evlerini ve topraklarını geri almak için mücadele eden Tatarlar'ın en büyük destekçilerinden biri Ukrayna devlet başkanı Yuşenko... Kırım Tatarları'nın Stalin vahşetinden zarar gördüğünü ve onların mallarının geri almaları gerektiğini savunan Yuşenko, Kırım Tatarları lideri Mustafa Cemilov'un da desteklediği isim.. Rusya ve Ukrayna arasında tartışma konusu olan topraklarda yaşanan siyasi rekabet, Tatar halkın durumunu daha da zora sokuyor.



Dünya Bülteni / Haber Merkezi

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi