![]() |
#1 |
![]() Türk Kızılayı tarafından Gazze'ye 44 TIR'lık yardım gönderilmesi nedeniyle Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Bakan Yazıcı, stratejik bir konumda bulunan Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu belirtti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gazze'ye yardımların ilgili kuruluşların koordinasyonuyla yapılmasının önemine işaret ederek, ''Türkiye artık sadece çevresinde olanlar konusunda değil, dünyada olup bitenler karşısında da bu duyarlığını göstererek, tarihi derinliğine önemli bir kayıt düşüyor, önemli sayfalar ilave ediyor'' dedi. Atatürk'ün ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' ilkesi çerçevesinde misyon üstlendiklerini ifade eden Yazıcı, dünyada insanlık onurunu zedeleyen, insanlık değerlerini alt üst eden olay vuku bulduğunda, Türkiye'nin hükümeti, devlet erki, sivil toplum kuruluşları ve bütün katmanlarıyla teyakkuza geçerek, yardım elini uzattığını söyledi. Bunun Türkiye'nin kültürel değeri olduğunu, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun milleti birbirine kenetlediğini anlatan Yazıcı, insan onurunu zedeleyen Gazze katliamının bu çerçevede Türkiye'yi ayağa kaldırdığına dikkati çekti. Olayın vuku bulmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların teyakkuza geçerek, insanlık onurunu zedeleyen bu haksız davranışa karşı bir duruş sergilediklerini hatırlatan Yazıcı, ''Sergilediğimiz bu duruş sonucu bugün kesin ateşkes sağlandı. Bu ateşkesin sağlanmasında Türkiye'nin duruşunun çok önemli payı var'' dedi. Devlet erkinin yanında, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların Türkiye'nin her yerinde tepkilerini ortaya koyduklarını ifade eden Yazıcı, Gazze'de öldürülen çocuk, kadın ve yaşlılarla yok edilen kentin, ciğerleri ve vicdanları dağladığını belirtti. Böylesi ortamlarda deneyimli Türk Kızılayının devrede olmasının, kendilerini rahatlattığını vurgulayan Yazıcı, ''Bunun koordineli olarak, Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürlüğü ve TİKA'nın da işbirliğiyle yürütülmüş olması, Türkiye'nin bu hizmetleri koordineli yapması halinde ne denli başarıya ulaştığının da bir göstergesi. Türkiye artık sadece çevresinde olanlar konusunda değil, dünyada olup bitenler karşısında da bu duyarlığını göstererek, tarihi derinliğine önemli bir kayıt düşüyor, önemli sayfalar ilave ediyor'' diye konuştu. -GAZZE'YE YARDIMLAR- Gazze'ye yapılan yardımlara değinen Yazıcı, 10 Filistinli yaralının Türkiye'ye getirildiğini, Sağlık Bakanlığının ilaç, TİKA'nın gıda malzemesi yardımları yaptığını, Filistin'e 10 ambulans ve jenaratör gibi araçlar gönderildiğini bildirdi. Türk Kızılayının Gazze'ye yardımlarıyla ilgili de bilgi veren Yazıcı, 10 TIR'lık 220 ton insani yardım malzemesinin 2 Ocakta; 5 TIR'lık 3 bin 300 gıda kolisi, 5 bin battaniye ve 1 ton ilaç ve tıbbi malzemeden oluşan yardımın 12 Ocakta, 20 TIR'lık gıda yardımının ise 19 ve 20 Ocak tarihlerinde sınır kapısına ulaştığını anlattı. Uçakla gönderilen 30 tonluk ilaç ve tıbbi malzeme ile bebek maması, bezi ve battaniyesinin 12 Ocakta, 19 kalemden oluşan 2 milyon 230 bin TL'lik yardım malzemesinin ise dün akşam saatlerinde bölgeye intikal ettiğini belirten Yazıcı, 7 Ocakta da Mısır'daki Kızılay ekibinin yerel piyasadan temin ettiği 1 tonluk ilaç ve tıbbi malzemenin yetkililere teslim edildiğini kaydetti. İnsanlık tarihine önemli değerler katmış ve gelenekler oluşturmuş bir ulusun devamı olduklarını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi: ''Dilerim ki Gazze benzeri olaylar, dünyanın hiçbir yerinde yaşanmasın. Çocuklar, kadınlar, insanlar öldürülmesin. Şehirler tarumar edilmesin, yıkılmasın. Hele hele böylesine insanlık vicdanını yaralayan eylemin, yıllardır bir araya gelememiş Suriye ile İsrail'in dolaylı olarak görüşmelerini sağlayan Türkiye'nin dirayetli, aktif katkılarıyla sürecin sağlıklı bir şekilde sulhla sona ereceği beklenirken yapılmış olması ayrıca üzüntümüzü artırmaktadır.'' -15 GÜNDE 7.5 MİLYON TL BİRİKTİ- Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Gazze'de insani bir afet yaşandığını belirterek, Kızılay'ın yardımlarının burada yaşayanlar tarafından iyi bilindiğini kaydetti. Gıda ve insani yardım malzemesinin bulunduğu 11 TIR'ın Ankara, 8 TIR'ın Hatay, 25 TIR'ın da Mersin'den yola çıkacağını bildiren Küçükali, şunları vurguladı: ''Bundan sonra Filistin ile içli dışlı olmak zorundayız. Burada çok ciddi yapılaşmaya ihtiyaç var. Hastanelerde tedavi gören 12 yaş altındaki çocukların Türkiye'ye getirilmesi için bir çalışma başlattık. Buna hem İsrail hem de Filistin'in yardımcı olması lazım ki dünya barışına katkıda bulunalım.'' Tsunami felaketi ve Pakistan depremindeki gibi, bütün kurumların bir araya gelerek Gazze'nin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmak istediklerini kaydeden Küçükali, ''Okul, hastane ve ambulans en acil işler. Bunlar ihtiyaca göre belirlenecek. 700 civarında ambulans göndermeyi planlıyoruz'' diye konuştu. Türkiye Acil Yardım Kurumu Genel Müdürü Hasan İpek, Başbakanlık merkez hesabında dün akşam itibariyle 7.5 milyon TL yardım biriktiğini bildirdi. Bunun içinde Türk Kızılayının, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yardımlarının bulunmadığını belirten İpek, ülke genelinde toplanan bütün yardımların tutarının birkaç ay sonra net olarak ortaya çıkabileceğini söyledi. Kampanyanın Mart ayının ilk haftasına kadar devam edeceğini hatırlatan İpek, ''Bu rakamın çok yükseğe çıkmasını diliyoruz. Diğer kampanyalarda ilk 15 günde bu kadar yüksek rakama ulaşmamıştık. İlk 15 günde bu rakama çıkması bazı işaretler veriyor'' şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Gazze yardım konvoyu, Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu yetkililer tarafından çiçeklerle uğurlandı. AA
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Gazze'ye kim bir şeyler ulaştırır, kim bir katkıda bulunursa Allah da ona katkıda bulunsun.
İsim, kuruluş, izm hiç mühim değildir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|