![]() |
#1 |
![]() TÜMSİAD’ın organize ettiği KOBİ’lerin Krizden Kazançlı Çıkma Stratejileri konferansında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan müjde verdi...
Çağlayan TÜMSİAD’ın KOBİ zirvesinde müjde verdi, İhracatçı KOBİ’lere 1 milyar dolarlık kredi Nedim Odabaş'ın haberi TÜMSİAD’ın organize ettiği KOBİ’lerin Krizden Kazançlı Çıkma Stratejileri konferansında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, krize karşı vargüçleriyle çalıştıklarını, ama, bu yılın 3. çeyreğine kadar sıkıntı çekileceğini belirterek, ihracatçı KOBİ’ler için ayırdıkları kredi kaynağını açıkladı: 1 milyar dolar. TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği) İstanbul Holiday İn Oteli’nde Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın konuşmacı olarak katıldığı KOBİ’lerin Krizden Kazançlı Çıkma Stratejileri konulu bir konferans düzenledi. ![]() Yaklaşık 3 bin kişilik yemekli toplantıda, KOBİ’lerin Küresel Kriz’den nasıl etkilendiği ve bu dönemde nasıl tedbirler almaları gerektiği konuşuldu. TÜMSİAD Onursal Başkanı Ali Avni Bayer, TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Yıldırım, ASKON Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Koca gibi isimlerin katıldığı konferans öncesinde TÜMSİAD’ın gözde firmalarının iştirak ettiği minik bir fuar etkinliği düzenlendi. TÜMTRADE etkinliğine katılan tüm firmaları teker teker ziyaret eden Bakan Zafer Çağlayan, firma sahipleriyle piyasalarla ve yaptıkları işlerle ilgili bilgi aldı. Program, TÜMSİAD’ın tanıtım videosunun izlenmesiyle başlandı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Marthin Luther King’in meşhur (I have a dream) “Benim Bir Hayalim Var” konuşmasına atıf yaparak, Türkiye için hayallerini sıraladı. ![]() Yıldırım şunları söyledi, “Nedir bu hayalim? Diliyorum ki, Türkiye, demokrasinin tüm kural ve kurallarıyla işlediği bir ülke olsun. Diliyorum ki, hukuk şahsileştirilmesin, siyasileştirilmesin. Hukukun üstünlüğüne, toplumun her kesimi “adalet kavramı”na inanarak riayet etsin. Diliyorum ki, bu ülkenin insanlarına hak ve özgürlükleri, ulufe olarak değil. Gerçekten insan ve hak hürriyetleri evrensel beyannamesine imza atıldığı için verilmiş olsun. Diliyorum ki, Türkiye, her dönemin krizler ülkesi olarak anılmasın… Siyaset, ekonomimizin üzerine baskı kuramasın. Diliyorum ki, ülkemizin seçilmiş insanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa Değişikliği gibi tüm toplumun consensus ettiği bir meseleyi kolayca halledebilsin. Anayasa’daki bir madde bile polemik konusu yapılarak krize dönüştürülmesin. Diliyorum ki, bu ülkede esnafımız, sanayicimiz, KOBİ’lerimiz yarın endişesiyle yaşamasın… Diliyorum ki, bu ülke, yer altı ve yerüstü kaynaklarıyla, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, coğrafi avantajıyla küresel rekabette, tüm dünyayla yarışabilsin. Diliyorum ki, bu ülke, kişi başına düşen milli geliriyle, Avrupa Birliği standartlarının bile üzerine çıkabilsin. ![]() Bunları yapabilecek kapasitemiz var… Bunları yapabilecek enerjimiz var… Bunları yapabilecek insan gücümüz var… Peki neden yapamıyoruz? Neden hayallerimizi bir türlü gerçekleştiremiyoruz… Çünkü, biz kısır çekişmelerle her dönem boşuna vakit geçiriyoruz. Her dönemde, ülkemizin enerjisini boşa harcayarak, yarınlarımıza ilişkin yatırımlar yapamıyoruz. Biz bu ülkeyi atalarımızdan miras almadık… Çocuklarımızdan ödünç aldık… Onlara, çok daha iyi bir ülke bırakmak, tertemiz, pırıl pırıl, zengin ve müreffeh bir ülke bırakmak bizim elimizde… Haydi, hayallerimizi gerçekleştirelim…” Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve insan hakları açısından dünya ile rekabet edebilecek standartlara erişmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Sırtımızdaki istihdam yüklerini kaldırın, ayağımıza vurduğunuza prangaları ve kum torbalarını çözün, rakiplerimiz koşarken biz uçarız” dedi. TÜMSİAD’ın kurulurken çok özel bir hayal ve idealle yola çıktığını belirten Yıldırım, “Onursal Başkanımız Ali Avni Bayer bey bize demişti ki, hayallerinizi büyük tutun ve çok çalışın. İşte bu çalışmalarımızın meyvesini, kuruluşumuzdan kısa bir süre sonra gerçekleştirmiş bulunuyoruz. TÜMSİAD bugün 5 Avrupa şubesiyle, 18 Türkiye şubesiyle, Türkiye’nin en büyük KOBİ derneği olma yolunda hızla ilerliyor. Hedeflerimizi daha da büyüteceğiz” açıklamasını yaptı. ![]() Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, küresel krize son çeyrekte yakalanan Türkiye’nin bu krizden 2009’un altıncı ayından sonra çıkabileceğini belirterek, “Bazı sektörlerimizde işler kötüdür. Çünkü, Otomotiv sektörümüz 100 otomobilden 81’ini Avrupa’ya ihraç ediyordu. Bu ülkelerde işler bozulunca, bu sektörümüzün de işlerinin bozulması kaçınılmaz olmuştur. Ama, Türkiye’nin bu krizden az etkilenmesi yönündeki en önemli dinamiğimiz, ülkemiz ekonomisinin aç bir ekonomi olmasıdır. Yani, iç pazarımız daha doymamıştır” dedi. 2001 krizinin bugün yaşadığımız krizden daha kötü olduğunu dile getiren Çağlayan, “O günlerde bir gecelik faizin yüzde kaç olduğunu hatırlayanınız var mı? Faizler gecelik yüzde 7 bin 500’e çıkmıştı. O günlerde yapılan finansal sistem değişiklikleriyle, bankacılığa getirilen çeki düzenle, piyasalar rahatlamıştır” dedi. 2001 krizinden sonra Türkiye’de ekonominin parametrelerinin, maliyet analizlerinin, kar hesaplarının bambaşka bir platforma geldiğini belirten Çağlayan, “Türkiye, enflasyonla mücadele sonrasında, ticaretine yepyeni bir şekil kazandırmıştır. 2001 yılı öncesi büyümelerin hepsi kamu maliyesiyle olmuştur. Sanal olmuştur. Ama, bugün büyümelerimiz piyasa rakamlarıyladır. Türkiye, bugün ihracatını 132 milyar dolara çıkardıysa, bunlar sizin sayenizdedir” dedi. ![]() Ellerinden geldiğince krize karşı tedbirler aldıklarını belirten Çağlayan, “KOSGEB kanalıyla kredilendirmelere devam ediyoruz. Birkaç güne kalmaz, ihracatçı KOBİ’lerimiz için 1 milyar dolarlık bir kredi dilimini daha açıklayacağız. Bunun yanı sıra sicil affı sağladık. Çek sahtekarlığının önüne geçmek için 711. maddeyle ilişkin değişiklikler yapıyoruz” dedi. Bakan Çağlayan sözlerini şöyle bitirdi “Bizim de hayalimiz Cumhuriyetin 100. yılında, yani 2023 yılında Türkiye ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine sokabilmek. Biz bunu başarabiliriz. Zira, Türkiye, genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Türkiye, aynı zamanda Avrupa’nın lojistik üssü, üretim üssü olabilecek bir coğrafyada bulunmaktadır” dedi. Program sonunda TÜMSİAD’a üye olanlar adına beş sembolik üyeye Zafer Çağlayan TÜMSİAD rozeti taktı. TÜMSİAD Onursal Başkanı Ali Avni Bayer de, Bakan Çağlayan’a konferansa katılımları anısına bir plaket hediye etti. TÜMSİAD imajmaker’i Hikmet Alcan da bakana, TÜMSİAD adına hediyeler verdi.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|