AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-12-2009, 19:12   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Thumbs up Koca Yusuf Türkiye'ye dönüyor

125 müsabakadan namağlup ayrılan, sadece fiziki kuvveti ile değil, "mertliği" ile de nam salan Koca Yusuf'un hikayesi belgesel oluyor




Avrupa ve Amerika'da 'Müthiş Türk' ünvanı verilen Koca Yusuf, bugüne dek tasarlanmış en kapsamlı araştırma gezisi ve belgesel film projesi ile ülkesine dönüyor.

Koca Yusuf, 111 yıl önce namağlup olarak ayrıldığı Amerika'daki güreşlerinden sonra memleketine dönmek için bindiği La Bourgogne gemisinin 4 Temmuz 1898 sabahı İrlanda bandıralı bir gemi ile çarpışarak batması sonucu Atlantik okyanusunun soğuk sularında kaybolmuştu.

"Koca Yusuf Türkiye'de" araştırma ekibi, Ocak ayında Cihan Pehlivanının gittiği yoldan 7 ülkede izini sürüp, hakkında tüm bilinmeyenleri araştırmak ve Azor adalarında olduğu rivayet edilen mezarını bulup Türkiye'ye getirmeyi hedefliyor.

İleri teknoloji ile filme alınacak bu çalışmalar, İstanbul'da kurulacak dev bir platoda yeniden canlandırılacak.

Koca Yusuf güreşleri ile birleştirilerek tamamlanacak belgesel film aynı anda Türkiye, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 2010 sonbaharında izleyicisi ile buluşacak.

'MÜTHİŞ TÜRK' KOCA YUSUF

Cihan Pehlivanı Koca Yusuf, 1857 yılında şuanki Bulgaristan toprakları içinde yer alan Deliorman bölgesi'nin Şumnu ilinin Karalar Köyü'nde doğdu.

Gerçek adı Yusuf İsmail olan pehlivan, iri gövdesi, güreş becerisi, gücü ve sporcu ahlakı ile "Koca" lakabını sonradan almıştır. Küçük yaştan itibaren güreş peşinde çayırlarda boy gösteren Koca Yusuf, 1884 yılında, 26 yıl "Başpehlivan" ünvanını taşıyan Kel Aliço'dan bu ünvanı teslim aldı.

1894 yılında Paris'e güreş yapmaya giden Koca Yusuf, 2 yıl boyunca burada sayısız güreş yaptıktan sonra, namağlup ve ilk Türk Greko-Romen güreşçisi ünvanı ile ülkesine döndü.

1898 yılında Amerika'ya, ardından da Kanada'ya giderek New York, Washington, Chicago, Clevaland, Toronto gibi şehirlerde katıldığı tüm müsabakaları kazandı. Amerikan gazetelerinin büyük bölümü ondan övgü ile bahsetti. Madison Square Garden gibi salonlardaki maçlarının biletleri günler öncesinden tükendi. Üstelik seyirciler çoğu kez 5-10 dakikadan uzun maç seyredemedi.

4 Temmuz 1898 yılında ülkesine dönmek için bindiği Fransız gemisi, Atlantik Okyanusu'nda başka bir gemi ile çarpışarak battı ve Koca Yusuf okyanusta kayboldu. Ancak bir rivayete göre Koca Yusuf'un cansız bedeni Azor Adaları sahilinde bir rahip tarafından bulunup bir kilisenin bahçesine gömüldü.

























Dünya Bülteni/Haber Merkezi

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi