AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 10-12-2010, 08:14   #1
Kullanıcı Adı
EZEL
Standart Kocaeli'ye dev yatırım
Ford, kriz geçiyor dedi, dev yatırım için Türkiye'yi seçti

Otomotiv devi, global krizden çıkışın ilk işaretini Türkiye'den verdi. Şirket, Türkiye'de dış kaynakla finanse edeceği 630 milyon dolarlık yatırım yaparak üretimini 320 bin adete çıkaracağını açıkladı

Dünya otomotiv devlerinden Ford, 2008'de başlayan global ekonomik krizden çıkışın işaretini Türkiye'den verdi. ABD merkezli otomotiv devi, yeni döneme ilişkin dev yatırım kararını dün açıkladı. Ekonomik krizden sonra dünyanın en büyük otomotiv yatırımlarından biri olarak kayda geçen 630 milyon dolar (yaklaşık 950 milyon TL) tutarındaki yatırım, şirketin yüzde 41 ortağı olduğu Ford Otosan Kocaeli fabrikasına yapılacak. 3 yıl içinde tamamlanacak son dönemin en büyük yatırımının finansmanında dış kaynak kullanılacak.

Yeni yatırımla bu yıl 275 bin adet üretim planlanan Kocaeli fabrikası üç vardiyaya çıkarak, 320 bin adetlik tam kapasiteye ulaşacak.

Yatırımın büyük Transit modeli için yapılacağını açıklayan Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Kocaeli fabrikasına yapılacak bu büyük yatırımın fabrikadaki üretim kapasitesini ve gerekli istihdamı önümüzdeki uzun yıllar için güvence altına alacağını söyledi. Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell de yaptığı açıklamada 'Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikası, Ford'un en önemli ürünlerinden biri olan Transit'in ana üretim merkezidir. Bu yeni yatırım, Kocaeli fabrikasının küresel üretim merkezlerinden biri olarak pozisyonunu güçlendirecek' dedi.

YATIRIM TRANSİT İÇİN
Genel Müdür Nuri Otay, 15 milyon liralık yatırımla ortaya çıkan yeni kamyon serisinden sonra yapılacak 950 milyon liralık yatırımın sadece büyük Transit modeli için kullanılacağını söyledi.

Ar-ge için de Otosan çalışacak
BU arada dün alınan yönetim kararıyla yeni yatırıma start veren Ford Otosan, 31 Aralık 2010 tarihine kadar Yatırım Teşvik Belgesi başvurusunu da yapmak zorunda. Yedinci nesli üretilecek yeni Transit modellerinin devreye alınma planlarını aşamalı olarak önümüzdeki dönemde açıklayacaklarını söyleyen Genel Müdür Otay, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yeni Transit için yapılacak ar-ge çalışmalarının büyük bir kısmı Kocaeli fabrikamızdaki ar-ge merkezinde yapılacak. Aracın fikri mülkiyet hakları Ford'a ait olacak.'

Finansman için dış kaynak kullanacak
FORD Otosan Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Toprakoğlu ise yatırımın finansmanına ilişkin sorumuzu, dış kaynakların maliyetinin şu an için ucuz olduğuna işeret ederek cevap verdi. Toprakoğlu, 'Bu yatırım harcamalarını genelde dış kaynakla piyasalar uygun olduğu sürece fonlarız. Bilanço yapımız sağlam, eğer piyasalar sıkışırsa özkaynaklarımızla da bunu yapmamız mümkün. Ama planımız dış kaynakla finanse etmek. Konuyla ilgili EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) temaslarımız olduğunu açıklamıştık' dedi.

1.8 milyar $ yatırımla 10 milyar $'lık ihracat
FORD Motor Company ve Koç Holding ortaklığındaki şirket, kurulduğu 43 yıldan bugüne kadar 1.3 milyon Transit üretti. Bunun 700 bin adetini ihraç ederek, 12 yılda 10 milyar dolarlık ihracat geliri elde eden şirketin Kocaeli fabrikasında halen iki vardiyada 6.150 kişi çalışıyor. Yeni yatırımla birlikte fabrikanın üç vardiyaya çıkması ve yeni işçi alımı hedefleniyor. Ford Otosan, 43 yılda ürettiği Transit ile Ford dünyasında küresel bir oyuncu haline geldi. Bu sürede 10 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti.

DÜNYADAKİ ANA ÜRETİM ÜSSÜ
Transit, ana üretim merkezi Kocaeli fabrikasının yanı sıra Ford'un İngiltere, Çin ve Vietnam fabrikalarında da üretiliyor. Türkiye'deki yeni fabrikasını 2001 yılında açan Ford Otosan, 2004 yılında Transit'in dünyadaki ana üretim merkezi oldu ve yıllardır da global Ford üretim tesisleri içerisinde en yüksek kalite standartlarında üretim yapan Ford araç üretim tesislerinden biri olarak gösteriliyor.

kynk

EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)