AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.



 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09-25-2012, 16:05   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart 'Kriz 2013 yılında da devam edecek'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'Türkiye böylesine küresel bir krizde bırakın IMF'den destek almayı adeta IMF'ye bir yerde cep harçlığı olmak üzere 5 milyar dolar verecek hale geldi' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ceylan İntercontinental Hotel'de gerçekleştirilen 'İstanbul Finans Zirvesi'nde konuştu.

Avrupa Euro bölgesinin inatçı bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Çağlayan, 'Gerçekten önemli bir kriz döneminden geçiyoruz. Hiç kimse bize bundan 6-7 yıl önce Amerika'da bir emlak piyasasından çıkacak olan krizin tüm dünyayı kasıp kavuracağını o koca koca şirketlerin dev finans şirketlerinin o altın çocukların ve dünya ekonomisinin bu kadar zora geleceğini hiç kimse öngöremezdi. Dünyayı bu kadar kasıp kavuracağını kimse öngöremezdi. Avrupa Euro bölgesi bilhassa inatçı bir krizle karşı karşıya. Gönül isterdi ki Avrupa'da güçlü liderler olsaydı gönül isterdi ki Avrupa'daki güçlü liderler bunu aylarca yıllarca konuşmak yerine hemen radikal kararlar tedbirler alsalardı. Gönül isterdi ki Türkiye'ye karşı iki yüzünü gösteren, her fırsatta Türkiye'ye karşı samimiyetsiz bir şekilde yaklaşan Avrupa Birliği keşke bu krizin oluşmasını bu kadar beklemeseydi' dedi.

KRİZ ŞİDDETİNİ 2013 YILINDA DA DEVAM ETTİRECEK

Avrupa bölgesindeki kriz şiddetinin 2013 yılında da devam edeceğinden endişelendirdiğini ifade eden Bakan Çağlayan, 'Bir ülkenin batması hemen öyle birden bire mi olur' Yunanistan böyle bir krizin içerisinde bir günde mi düştü' İspanya, Portekiz bir günde mi bu hale düştüler' Bunlar yıllarca yapılan ihmallerin ve Avrupa Birliği'nin alması gereken dönemde almadığı önlemlerin ortaya çıkartmış olduğu bir sorudur. Ne oldu bunlar' Bütün dünya ekonomisini etkilemeye başladı. Şu anda yoğun çabaya rağmen yüzlerce milyar Euro, enjekte edilmesine rağmen maalesef kriz hala hızlanarak devam ediyor. Endişem o ki Avrupa bölgesinde bu kriz şiddetini 2013 yılında da devam ettirecek' dedi.

Bakan Çağlayan, IMF'nin dünya büyümesi ile ilgili hedeflerini küçülttüğünü de söyledi. Çağlayan, 'Çünkü büyüme performanslarına, büyüme öngörülerine baktığımız zaman zannediyorum birkaç saat önce sabahın ilk saatlerinde İMF büyüme ile ilgili dünya büyümesi ile ilgili hedeflerini yeniden küçülttü. Dünya ekonomisi kriz öncesinde ortalama yüzde 75 büyüyen bir ekonomiye sahipti. 2008-2012 yıllar arasına baktığımız zaman dünya büyüme ortalaması yüzde 3'ler seviyesine düştü. Daha önce bu yıl için yüzde 3,5 olarak düşünülen büyümede IMF'nin zannediyorum ki yeniden aşağıya yönlü revize edecek çünkü işler iyiye gitmiyor. Dünyanın mal ve hizmet ticaretindeki ticaret dengesi de geçtiğimiz yıllarda biraz daha kötü noktaya doğru gitti' diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa'da işsizliğin giderek daha ciddi boyutlara yol açtığını ifade ederek, 'Bugün gerek Yunanistan'da gerek İspanya'da işsizlik oranlarının yüzde 25 olması, gençlerde işsizliğin yüzde 50'li olduğu bir ortamda işsizlik giderek dengesini kaybettiği ve negatife döndüğü önemli ipuçları veriyor. Ümit ediyoruz ki inşallah Avrupa Merkez Bankası'nın almış olduğu para politikası onlara destek versin. Çin'de de işler iyiye gitmiyor. Çin ekonomisine baktığımız zamanda yine geçmiş yıllardaki gerek doğrudan yatırım gerek büyüme performansında giderek bu işte zayıfladığı ve Çin'in ithalatının da Avrupa'da olduğu gibi azalma olduğunu görüyoruz. Karanlık bir ortamda böylesine işlerin iyiye gitmekte inat ettiği ortamda şükürler olsun Türkiye ekonomisi her türlü zorluğa karşı o da inadına büyüme inadına gelişme olarak aynen yoluna devam ediyor' dedi.

Türkiye'nin büyümek zorunda olduğunu belirten Bakan Çağlayan, 'Bizim büyüme konusunda 2010 performansımız yüzde 9,2'iydi. 2011 rakamımız yüzde 8,5'di. 2012 ilk 6 aylık ortalaması yüzde 3,1. Türkiye için küçük gibi gözüken bu büyüme rakamı aslında tüm dünyaya ders verir örnek olur nitelikte. Türkiye büyümek zorunda gelişmek zorunda olan bir ülke. Zaman zaman tabi bazı değerlerde Euro bölgesin mukayese ediyorlar. Avrupa birliğinin gerek milli gelirlerindeki kamu borçlarının oranı Türkiye bugün Avrupa Birliği'nin 23 ülkesinden çok daha iyi' diye konuştu.
IMF'ye şirin görünmeye çalışıyorduk. 1 milyar dolar versinler diye. O 1 milyar dolara Türkiye'nin neden ihtiyacı vardı' Çünkü devlet memurunun maaşını dağıtamayacak haldeydi. Avrupa'nın o dev ekonomileri arka arkasına bu kriz çıktığı zaman bankalardaki finans sektörünü koruma altına arka arkaya koruma güvencesi getirirken biz Türkiye olarak rahattık' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE IMF'YE CEBİNE HARÇLIĞI VERECEK HALE GELDİ

Bakan Çağlayan Türkiye'nin IMF'den destek almak değil IMF'nin cebine harçlık verecek duruma geldiğini belirterek şunları da söyledi;
'Türkiye 20 binden fazla ürün çeşidiyle tüm dünyaya yapmış olduğu ihracatın yüzde 85'inden fazlası sanayi ürünleri olan bir Türkiye. Türkiye böylesine küresel bir krizde bırakın IMF'den destek almayı adeta IMF'ye bir yerde cep harçlığı olmak üzere 5 milyar dolar verecek hale geldik. Bu Türkiye ekonomisinin neredene nereye geldiğinin net bir anlatımı olsun istiyorum.'

İHA

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi