AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



 
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 02-19-2009, 18:41   #1
Kullanıcı Adı
ishakyilmaz
Standart Kürdoloji bölümü için start verildi
Kürdoloji bölümü için start verildiAjans Habertürk Muhabiri Nezir Güneş'in haberi.

19.02.2009 17:28NEZİR GÜNEŞ / MARDİN (AJANS HABERTÜRK)

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan lisans düzeyindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü için çalışmalar başladı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açma düşüncesini ilk defa kendisinin gündeme getirdiğini belirterek, YÖK'ün de bu bölümün açılmasını sahiplendiğini söyledi.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı rektörlük binasında yapıldı. İstişare toplantısına, Kürt Dili üzerinde yurt içi ve yurtdışında akademik anlamda çalışmalarda bulunan bilim adamları, Kürt aydınları, eğitim sendikaları temsilcileri, Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın kuruluşunda görev yapan uzmanlarla, Kürtçe yayın yapan dergi ve gazete yazarları katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt yazar, aydın ve uzmanlarla birlikte Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını söyledi. Omay, bölgede konuşulan diller olan Süryanice ve Kürtçe'den sonra Arapça, Ermenice, İbranice ve Farsça bölümlerinin açılması için de çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Prof. Dr. Omay, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden sonra Kürt Dili ve Edebiyatı'nın da kurulması için oluşturulan komisyonlarda tartışıldıktan sonra hazırlanan raporların YÖK'e sunulacağını söyledi. Konuşmasında gelişmiş ülkelerinin büyük üniversitelerinde, bu tür dil ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Omay, Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını söyledi. Akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Omay, bu konuda Türkiye ve yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Omay şöyle konuştu:

"Bölgemizde son derece konuşulan, işlenen ve yazar ve çizerlerin üzerinde çalışarak ürünler verdiği Kürtçe Bölümü ile ilgili olarak ülkemizde henüz bugüne kadar akademik anlamda bir çalışma yapılmamış. Üniversitemize bağlı olan Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı Kürdoloji Ana Bilim Dalı ve bunun daha yüksek hedefi olan Kürdoloji Enstitüsünün kurulması için ilk istişare toplantısını yapıyoruz. Kendimize hedef olarak koyduğumuz Sosyal Bilimler Üniversitesi için yaptığımız çalışmalar kapsamında Artuklu Üniversitemizi bir medeniyetler ile dinler ve diller üniversitesi haline getireceğiz. Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri bir biri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum."

Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında siyaset ve politika yapmanın görevleri olmadığını dikkat çeken Omay, "YÖK'ün Ankara ve İstanbul illerindeki üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı'nın kurulması yönünde görüş bildirmesi bizim için çok önemli bir gelişmedir. Bizler de Kürt Dili ve Edebiyatı için doğal bir laburatuvar olan bölgemizdeki bir üniversitenin bünyesinde de kurulması gerekir" dedi.

İstişare Toplantısına katılan Kürt Yazarlardan Şerefhan Ciziri, Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya katılan TRT 6 programcısı Sadık Yalsızuçanlar, Kürdoloji Bölümünün kurulması aşamasında kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirterek, "Şarkiyat Enstitüsü içinde bulunan Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere bir araya geliyoruz. Bütün şark dilleri Süryani, Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak dolayısıyla hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

ishakyilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
dil, eğitim, kürdoloji


Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi