04-11-2010, 00:01 | #1 |
Kürtçe ve Zazaca nihayet Üniversitede
Tunceli Üniversitesinde başlatılan Kürtçe ve Zazaca derslerinden dolayı bunda emeği geçen herkese Sivildüşünce olarak teşekkür ediyoruz.
Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, önlisans ve lisans öğrencilerine seçmeli Kürtçe, Zazaca ve Anadolu Sevgi Felsefesi derslerinin verilmeye başlandığını belirtti. Prof. Dr. Boztuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunceli Üniversitesi Senatosunca alınan kararla 2009-2010 akademik yılının bahar döneminde, üniversite öğrencilerine yönelik haftada bir saat seçmeli Kürtçe, Zazaca ve Anadolu Sevgi Felsefesi derslerinin verilmeye başlandığını söyledi. Üniversitenin önlisans ve lisans bölümlerindeki tüm öğrencilerin seçmeli bu dersleri alabildiğini ifade eden Boztuğ, şunları kaydetti: 'Bu kapsamda 600 öğrenci Kürtçe, 400 öğrencimiz de haftada bir saat Zazaca eğitim alıyor. Kürtçe dersini anadili Kürtçe olan İngilizce okutmanımız, Zazaca dersini ise anadili Zazaca olan emekli Türkçe öğretmeni veriyor. Bu eğitimi alan öğrencilerimiz anadillerini okuyup yazmayı öğrendikleri için son derece mutlu. Ayrıca medeniyetler beşiği Anadolu'nun yetiştirdiği, Anadolu'ya sevgi ve hoşgörü felsefeleriyle can veren erenlerin anlatıldığı Anadolu Sevgi Felsefesi dersimizi ise 400 öğrencimiz seçmeli olarak kabul etti. Bu dersleri de ben veriyorum.' Mardin Artuklu Üniversitesinde Yaşayan Diller Enstitüsünce sadece yüksek lisans öğrencilerine yönelik Kürtçe eğitim verildiğini belirten Prof. Dr. Boztuğ, 'Tunceli Üniversitesi demokratik açılıma destek veren tek üniversite. Bu nedenle üniversitede eğitim gören tüm önlisans ve lisans öğrencilerine Kürtçe ve Zazaca'yı seçmeli ders olarak öğreten de tek üniversite' diye konuştu. SİVİL DÜŞÜNCE . COM
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
04-11-2010, 00:47 | #2 |
Lazca, Çerkesce, Gürcüce gibi kafkas dillerini de görmek istiyoruz en kısa zamanda.
(Gürcü dili bölümü var fakat Türkiye Gürcülerinin şivesinde değil, Acaristan şivesi olmalıdır.) |
|
04-11-2010, 01:26 | #3 | |
Alıntı:
Bu degisik diller, siveler, lehceler bizim ülkemizin zenginlikleridir ve gelecek nesillere aktarilmalidir onlari dislayarak elimize birsey gecmez aksine bu diller sayesinde ülkemiz tam bir kültür mozaigi olacak ve kafkaslarla iletisimimiz had safhaya cikacakdir!.. |
||
04-11-2010, 12:06 | #4 |
|
|
04-11-2010, 12:11 | #5 |
Geç bile kalındı diye düşünüyorum.pkknin eline hiçbir malzeme bırakmamak lazım
|
|
04-11-2010, 12:22 | #6 |
Tüm anadolu halklarının dilleri korunup kollanmalı ve devlet tarafından isteyene eğitimi verilmelidir. Çünkü Asimilasyon İNSANLIK SUÇUDUR ...
|
|
04-11-2010, 12:38 | #7 |
Trt Gürcüce için çok uğraştım Trt genel müdürlüğüne mail attım. Trt topu başbakanlığa attı, gelen mail ; Sayın Türkgürcü yetkilileri, Farklı dil ve lehçelerinde yayın yapmak için yetki Hükümet tarafından çıkarılan kanunlarla belirlenmektedir. Konuyu Başbakanlık gibi kurumlara iletmeniz gerekmektedir. Bizlerden talep etmeniz malesef bir yarar veya sonuç getirememektedir. Bilgilerinize Hükümet Trt 6 ile 'bana göre' yanlış yapmıştır. Ya diğer azınlıkların hakları da korunacaktı yada bu tv kanalı da açılmayacaktı diye düşünüyorum. |
|
04-11-2010, 12:46 | #8 | |
Alıntı:
Acikcasi bende bunu pek dogru bulmadim. Aynen sizin söylediginiz sebepten dolayi. Sadece birine sahip cikip digerlerini göz ardi etmek dogru degil kanimca. |
||
04-11-2010, 12:49 | #9 |
HAK mücadele edilerek kazanılır arkadaşlar
Laz dernekleri Gürcü dernekleri şölen festival yapacağına dillerini kültürlerini koruyacak adımları atması için devlete baskı yapmalılar. Yoksa bu ortamda asimile olmak çok kolaylaşıyor. |
|
04-11-2010, 15:46 | #10 |
devletin de adil davranması gerekmez mi..Kürt açılımı yerine azınlık açılımı dense daha güzel,doğru olmazmıydı.. Derneklerimiz ellerinden geleni yapıyorlar kültürün yaşatılması adına ama devletinde desteği şart bu konuda.
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|