AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 04-05-2010, 19:26   #1
Kullanıcı Adı
Şuayip
Standart Kurtulmuş ve ekonomi
Kurtulmuş ve ekonomi
Uzun süredir Saadet Partisi'nin (SP) 'yeni dönemini' değerlendirmek istiyor ve bunun için gözlem yapıyordum. Zira bu doğrultuda benden beklentisi olan birçok dostum var. Nihayet MÜSİAD'ın 19. Olağan Genel Kurulu'nda dinledikten sonra bu vaktin geldiğine kanaat getirdim.
Prof. Kurtulmuş'u son üç senedir tanıyorum. Sohbetler ettim, makalelerini de okumuşluğum var. İnsanı etkileyen ve güven veren bir kişilik. Nazik, kibar, sıcak, iletişime açık, ancak bir o kadar da yüksek bir özgüven sahibi. Hatipliği de etkileyici.
Benim görebildiğim kadarıyla, birçok konuda ayakları yere sağlam basan bir vizyona sahip Numan Bey, ekonomi konularında henüz berrak bir duruş geliştirebilmiş değil. Aslında bu da gayet normal. Zira zor dönemden geçilirken bir de Numan Bey gibi eleştirinin yanına her seferinde sağlam bir öneri koymaya çalıştığınızda iş zorlaşıyor. Ekonomide düz bir patikada yürümüyoruz. Her kararın birçok artısının yanında yan etkileri de oluyor. Bu yüzden Türkiye'de siyasetçiler muhalefette söylediklerini iktidara geldikleri gün unuturlar. Zira hayaller bitmiş, gerçekler başlamıştır. Numan Bey bir bilim adamı olarak bu duruma düşmek istemiyor.
Zaten MÜSİAD'daki konuşması da doluydu. Ayrıca vicdanlı ve sorumlu bir konuşma idi. Doğruları takdir ediyor, yüksünmeden tebrik ediyor. Eleştirilerini de önerisini koyarak açık açık yapıyor. Anayasa değişikliği konusundaki berrak desteği ülkenin önünü açan kritik bir katkı olacak.
Kurtulmuş, 2001 krizi sonrasında uygulana gelen IMF patentli ekonomi modelini eleştiriyor. Programın belli alanlarda başarı getirdiğini tespit ediyor. Enflasyon düşmüş, bütçe açıkları çok azalmış, ihracat katlanarak artmış ve yüksek sayılacak büyüme kaydedilmiş. Ancak 'yan etkiler' ciddi ve artık 'bu programın, memleketin yeni gerçeklerine göre daha yerli bir duruşla yeniden kurgulanması gerektiğini' ifade ediyor. "Kazanımlardan bahsediliyor da yan etkilerden konuşmak sanki ilgililerin canını sıkıyor." diyor. Katılıyorum. Nitekim Başbakan uzun konuşmasında ihracattan bahsetti, ancak patlama yapan ithalata ve cari açığa hiç değinmedi. Keza krizden pozitif yönde ayrışarak çıktığımızdan ve bu yüzden kredi notlarımızın arttığından bahsetti, ancak işsizlik sorununa da değinmedi.
Bence bu konularla yüzleşmek gerek. Hem de hangi takvime göre, hangi stratejilere göre işsizliği nasıl yenecekleri konusunda topluma güven veren perspektifler sunulmalı. 'Ver gazı unuttur dış açığı ve işsizliği' mantığı yanlış. Tamam, karşımızda hanelerimize, mahremimize ve çocuklarımızın istikbaline göz diken oligarşik sömürgeciler var. Demokrasi mücadelesi ekmek kadar, su kadar gerekli. Ancak bu çözümcü vizyonu da görmek isteriz.
Ayrıca Numan Bey, modelin bölüşüm ve toplumsal adalet konularında da sıkıntılı olduğunu vurguluyor. 'Bugüne kadar özelleştirmelerden elde edilen tüm gelirler, neredeyse bir senedeki faizler kadar' tespit buradan geliyor. Yıllık faiz gideri 56 milyar lira. Özelleştirmelerden elde edilen tüm gelirler de 50 milyar dolar civarında. Sanırım bunu bir özelleştirme eleştirisi olarak değil, faiz soygununu deşifre etmek için ifade etti. Sadece 16 bin ailenin cebine giden bu kaynak için, 'bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa' diye ekliyor. Ancak faiz soygunu konusunda Tayyip Bey'in başardığı büyük bir devrim var. En azından bu mekanizmayı yok edecek sürecin temellerini kalıcı olarak attı. Nitekim faizin milli gelirden aldığı pay bugün yüzde 5 bandında. 2001 yılında yüzde 15 idi. Faizin bütçeden aldığı pay da yüzde 80 bandından yüzde 33 bandına çekilmiş durumda. Yani geçmişte sadece faize giden bütçeden, şimdi büyük altyapı yatırımlarına kaynak ayrılabiliyor. Zaten doğası gereği devletin hiç borcu olmayacak, faiz gideri de sıfırlanacak diye bir hayal kurulmasın. Bunların dışında Numan Bey ekonomik gidişatla ilgili on adet eleştiri/öneri sıralıyor. Bir dahaki yazıda bunları ele alacağım

İbrahim Öztürk

Şuayip isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-05-2010, 19:30   #2
Kullanıcı Adı
milletinadami
Numan kurtulmuşun beğendiğim noktaları var...Ama holiganizme ve fanatizme açık bir parti tabanı ile ne kadar yol kateder orası zor.Futbol takımı tutar gibi parti tutan ve kendinden olmayanı yabancı istihbarat örgütlerine nisbet eden basiretten yoksun bir zihniyete teslim olmaz ise sayın kurtulmuş....başarılı olur kanaatindeyim...
milletinadami isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 19:35   #3
Kullanıcı Adı
Şuayip
Alıntı:
milletinadami Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Numan kurtulmuşun beğendiğim noktaları var...Ama holiganizme ve fanatizme açık bir parti tabanı ile ne kadar yol kateder orası zor.Futbol takımı tutar gibi parti tutan ve kendinden olmayanı yabancı istihbarat örgütlerine nisbet eden basiretten yoksun bir zihniyete teslim olmaz ise sayın kurtulmuş....başarılı olur kanaatindeyim...
Numan bey muhalefete zerafet kazandıracağı gibi tabanındaki sert kesimide yumuşatmasını bilecektir.
Şuayip isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 19:51   #4
Kullanıcı Adı
milletinadami
inşaallah ama bazen bakıyorum kendisinden çok dirayetli açıklamalar gelirken..bazende holiganizmi tatmin etmek için beyanatlar veriyor...
milletinadami isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 21:36   #5
Kullanıcı Adı
Cihan_ŞümuL
Alıntı:
Şuayip Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Numan bey muhalefete zerafet kazandıracağı gibi tabanındaki sert kesimide yumuşatmasını bilecektir.
Evet bunları görüyoruz zaten.

Numan başkan çok yol aldı.

Ama daha yolun başında.

yolun açık olsun genç adam.
Cihan_ŞümuL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 21:43   #6
Kullanıcı Adı
Seyyah
Numan bey zerafet kazandırırda inşAllah muhalefete talip olma aşamasında yani seçim döneminde, oy bazında hareketleri abartmaz.
Yoksa belediye seçimlerindede olduğu gibi Akpartililerin kalplerini telafisi olmaz bir şekilde kırar.
Seyyah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-05-2010, 21:55   #7
Kullanıcı Adı
EZEL
Numan Kurtulmuş ilk etapta samimi bulmuştum Lakin Genç Bakış programında yeterince doğruları söylemediğini gördüm . Kendisine Güvenmiyorum bence Saadetlilerde güvenmemeli .....
EZEL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2010, 11:47   #8
Kullanıcı Adı
redyellow
Hayırlı çalışmalarında yolun açık olsun, Allah yardımcın olsun sayın Numan Kurtulmuş.

hep doğru ol, eğri olma.

Harun gib gel, Harun gibi git, Harun gibi gelip Karun gibi gidenlerden olma.

Nokta kadar hatır için virgül kadar eğilme.

Kolay gelsin.
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2010, 12:11   #9
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Alıntı:
EZEL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Numan Kurtulmuş ilk etapta samimi bulmuştum Lakin Genç Bakış programında yeterince doğruları söylemediğini gördüm . Kendisine Güvenmiyorum bence Saadetlilerde güvenmemeli .....

Sonuçta siyasi bir parti lideri Ezel kardeş , iktidarın her şeyine olumlu yanaşarak nasıl siyaset yapsın temel şeylerde zihin olarak aynı safta gözüksede bazı hususlarda siyasetin kirli yönü ile muhalefet yapması doğaldır. Biz etrafta muhalefet diye gezinen zümrelere binaen bu adamın siyasetine ihtiyacımız var kötünün iyisidir kendisi bana göre.
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-06-2010, 12:16   #10
Kullanıcı Adı
Hakan Özkan
Ak parti varken başka bir parti düşünemiyorum.Düşünmek istesem bile hafsalam izin vermiyo.Numan bey işin özünü anladığı vakit zaten ak partili olacak.Biraz keskin oldu ama öyle.Ukbadan öğrendim bu şekilde agresif olmayı, sabırsızlığı
Hakan Özkan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)