![]() |
#1 |
![]() ANADOLU'YU AYAĞA KALDIRACAK BİR ADAM ARANIYOR
Sultan Vahdettin kurtuluş hareketinin Anadoludan başlayacağına kesin olarak karar vermiştir. Bu hareketi kim başlatacak,buna öncülüğü kim yapacaktır? Sultan Vahdettin sürekli yakın çevresi ile bunun müzakerelerini yapmaktadır. Erenköy'de yapılan bu toplantıların birinde,"Anadolu'ya kimi gönderelim?" sorusunun müzakeresi yapılır. "Osmanlı kurmayları ile Mart 1919'un bir gecesinde Erenköy'de yaptıkları bir toplantıda,liderliğin Nuri Paşaya mı,Miralay Re-fet Beye mi yoksa Mustafa Kemal'e mi verileceği tartışılmıştır"(Ahmet Akgündüz,Said Öztürk,A.g.e, s.301) Daha sonra bu toplantıda alınan kararlar Sultan Vahdettine sunulmuş, ancak Vahdettin, kendisine sunulan isimler üzerinde karar verememiştir.Sultan Vahdettinin aklında bir isim vardır: fakat bu isimle ilgili kendisine bir teklif gelmemiştir.Kimdir Sultan Vahdettinin aklında ki isim? Bu isim Mustafa Kemal'dir. Sultan Vahdettin'in Mustafa Kemal ile tanışıklıkları veliahtlığı dönemlerine kadar gider. "Şehzade Vahdettin'in Almanya ve Avusturya seyahatlerinde kendisinin yaveri olan Mustafa Kemal, padişah olduktan sonrada bir süre fahri yaverliğini sürdürdü"(Ahmet Akgündüz,Said Öztürk,A.g.e, s.299) Sultan Vahdettin Mustafa Kemale güvenmektedir.Onun bu işi herkezden iyi yapacağına inancı tamdır.Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı yapmış olan Mareşal Fevzi Çakmak konu ile ilgili olarak refikası fitnat hanıma şu açıklamayı yapmıştır: "Fitnat öyle bir şey biliyorum ki, ortaya çıkıp söylememe bugüne kadar ki tutumumuz ve davranışlarımız müsait değil.Mecburum bu sırrı kendimle beraber mezara götüreceğim" Ve işte Mareşalin senelerce sakladığı büyük sır ki, Sultan Vahdettin'in vatansever bir insan olduğunu ve kurtuluşu Anadolu'da gördüğünü apaçık göstermektedir. Dinleyelim Fevzi Paşayı: "Mütareke senesinde, bir cuma selamlığından sonra Sultan Vahdettin beni huzuruna kabul etti. "Paşa,durumu görüyorsunuz.Bu işler ancak Anadolu'da teşkilatlanarak kurtarılabilir. Bana Anadolu'da teşkilat kuracak,memleketi şu karanlık durumdan kurtarabilecek paşaların bir listesini yapıp getirin" Ertesi cuma,yine selamlıktan sonra huzuruna girip hazırladığım listeyi verdim.Dikkatle okuduktan sonra, bir müddet sustu. Sonra yarı kapalı gözleriyle ağır,ağır,tane tane konuşmaya başladı: "Paşa,Mustafa Kemal paşa hırsız mıdır?" "Haşa Padişahım" "Bir namussuzluğu, ahlaksızlığı var mıdır?" "Haşa Padişahım" "Beceriksiz ve kabiliyetsiz midir?" "Hayır efendim. O hepimizden bilgili, kabiliyetli ve dinamiktir" "O halde bu listeye niçin onun adını yazmadınız?" Hiç düşünmeden cevap verdim: "Padişahım, Mustafa Kemal Paşa yenilik, bilhassa öteden beri Cumhuriyet taraftarıdır." Vahdettin elinde ki kağıdı atar gibi masanın üzerine bıraktı...Ayağa kalkıp pencereye döndü.Limanda demirli itilaf devletleri(İngiliz,Fransız,İtalyan,Yunan) gemilerini göstererek: "Paşa,Paşa...! Bu gemileri görmek kanıma dokunuyor. Bu memleket kurtulsun da isterse Cumhuriyet olsun... Kendine selamla birlikte tebliğ ediniz,haftaya cuma günü Mustafa Kemal Paşayı göreceğim"(Vehbi Vakkasoğlu, "Son Bozgon", Timaş,İstanbul 1990, c.1, s.134-135) Kaynak: "Kurtuluş Savaşını Vahdettin Başlattı" s.21-22-23-24)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|