![]() |
#1 |
![]() Laik yaşam tarzına harfiyen uyuyor muyuz? Geçen gün içi dondurmalı bir top irmik helvası yerken aniden endişelendim: Bu tatlı, laik yaşam tarzına uyuyor muydu? Helva, ölülerin ardından da kavrulur, sadece dualarda, mevlitlerde değil, kandillerde filan da yapılırdı. Laik yaşam tarzı açısından netameli geldi, neyse ki Bodrum’daydık, Yalıkavak Marina’daki Bitez Dondurması’nın üzüm tanelerinin bir gece konyakta bekletildiği o olağanüstü çikolatalı dondurmasıyla telafi imkânı vardı. Yeme-içme kültürü, life-style meselesinin merkezinde yer alıyor, o yüzden laik yaşam tarzına harfiyen uyulup uyulmadığının hesabına mutfaktan başlanabilir: Bir kere aşureyle ilişkiyi ilelebet kesmek farz! Hıcrî (İslami) ayların birincisi Muharrem ayı ve de Muharrem’in 10’u Aşure günü! O gün, 70 kere “Hasbünallâhu ve nı rnelvekîl, ni’melmevlâ ve ni’mennasîr” demek filan lazımmış, ilk google’lamada karşınızda. Bu bilgiden sonra aşure zaten boğazından geçmez doğal laik yaşamcının, hemen sorbe niyetine Kemalpaşa’yla arınılmalı. İrmik ve un helvaları sakat ama balıktan sonra gelen fırınlanmış tahin helvası laik bence. Balık zaten laik. Ama laiklik katsayısı en yüksek olanlar sanki midye, aquadis, kidonya gibi kabuklular. Bunların hele ki şarapla pişirilmiş versiyonları, tadından/laikliğinden yenmez! House Cafe’nin o güzelim lahmacun pizzası şüpheli, ama Maci’nin Tart Flambe’si tartışmasız laik, çünkü üstünde minik minik doğranmış isli domuz eti yer alıyor. Prosciuotto’lu pizzalardan da laikliğe halel gelmeyeceği aşikâr. Daha iki aydan fazla var ama unutulmamalı ki en laik yaşam tarzı ifadesi eylül ayı boyunca her öğlen yemek masasında görünmek olacaktır. Eylül komple Ramazan. Akşam yemeği saatlerini de erkene çekmekte fayda var ki ‘Yoksa iftar mı yapıyor?’ şüphesi yaratılmasın. Laik yaşam tarzına müdahale fobisinin en başında “Eyvah, Boğaz’a karşı bir kadeh içemeyecek miyiz yani?” yer aldı malum, ama bir kadeh ne? En laik içki hangisi? Evvela şarapmış gibi görünüyor ama burada ciddi ironi var. İslami kesimden pek çok kişi artık kokteyllerde su değil, kadehte vişne suyu içiyor! Dolayısıyla vişne artık laikliğe aykırı bir meyve olmakla kalmıyor, şarabın imajını da tehlikeye sokuyor. Beyaz şarabın da elma suyuyla replase edilme ihtimaline karşılık, galiba laiklikte birinci artık ‘acaba’ ihtimalini sıfırlayan rakı oluyor. Her şey yeme içme alışkanlıklarından ibaret değil elbette, bunun giyim kuşamı, müziği, sporu, tatili vs var: İKSV’nin klasik müzik konserlerinde sağlamasını yapma fırsatı oldu; en laik takı hâlâ inci. Sevan Bıçakçı istediği kadar ödüle doymasın, Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan’ın ilgisinden sonra ne yapsa kemik laikçilerin ilgisini çekemez. Derishow da benzer bir pozisyonda; değil mi ki Kübra Gül’ün gelinliğini onlar tasarladı... Geçen gün çantacı Coach’a giren bir müşteri, satış elemanına “Artık Louis Vuitton’dan içeri adımımı atmıyorum” dedi, “Hep o tesettürlülerin elinde.” Laik yaşam tarzı, marka bazında da sıkı takip gerektiriyor. Peki hangi sporu yapacağız? Osman-Ferda Paksüt’ün izahat verdiği Kavaklıdere Tenis Kulübü de bir kere daha gösterdi ki tenis en laik sporlardan. Sahil yolunda koşmak uygunsuz bir aktivite mesela, her an eşofmanlı bir tesettürlü sizi geçebilir. E, golf de laik. Ve yüzme. Ama dikkat, tekneyle açılmak eski günlerdeki kadar laik değil! Hangi müzikleri dinleyeceğiz? Klasik ve caz, elbette ki laik yaşam tarzının vazgeçilmezlerinden. 36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali sürüyor: Kremerata Baltica, laik yaşam tarzıyla yüzde yüz uyumluydu, salı geceki ‘Müsennâ’ o derece laik mi, şüpheliyim. Bir de Aya İrini’ye giderken, ne olur ne olmaz, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin oralarda görünmemekte fayda var. Yaz dediğin bahçe/teras/balkon zamanı. Hangi çiçekleri yetiştirmeli? Hem bakımı kolay hem garantili: Atatürk çiçeği! Gül dediğin duble istifham yeşertiyor: Hem kartpostalından kenar süsüne onca İslami gönderme, hem soyadı. Bir de mavi kantoron çiçeği var ki... Aman diyeyim! Yasak! ‘Mavi kan’ çağrışımı sakın yanıltmasın, belemir de denen mavi/mor renkteki bu bitkinin en bilinen adı peygamber çiçeği! Ecelinize susamayın!
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() çok güzel ti'ye almış bravo :-*
artık iyice abarttılar ellerinden gelse yediğimize içtiğimize de karışacaklar nerdeyse güzel paylaşım teşekkürler ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Ben de bu yazıya bakacaktım ki, eklemişsiniz. Teşekkürler...
Hurmayla Ramazan pidesi de laik yaşam için aykırı oluyor bu durumda. Çok severim halbuki. Üzüldüm şimdi... Gülüyoruz bütün bu yapılalara; fakat gelecek nesiler çok daha fazla gülecek. Tıpkı bizim Sinan Çetin'in hazırladığı filme güldüğümüz gibi. Her kesim güldü bu filme, o zaman da her kesim gülecek... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Böyle laik olacaksak vay halimize yanmışız..
Yazı faklı bir bakış açısı sunmuş...aman ha mavi kontoron çiçeğine aldanmayın olursunuz laiklik karşıtı..bu demekki el attığımız her sektörden onlar el çekecek...yoksa laiklikten çıkarlar... Paylaşım için teşekkürler Levent bey..+1 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Ben teşekkür ederim. Okumanız beni mutlu etti.
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Sosyal hayat içinde haşa laikliği ister istemez zedelediğimiz oluyor.
![]() Sağolun paylaştığınız için , gülümsettiniz . ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Bende sizinle inşaAllah köşe yazılarını okuyup yorum yazma nezaketinde bulunan arkadaşlara, beğeni hediye etmeye karar verdim. İlk oldunuz, teşekkür ederim.
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() O zaman derhal bizim meşhur etlipilav(maklube)'ın yapılması içişleri bakanlığı yemekle ilgili daire başkanlıgınca yasaklanmalı ve bu yemeği yaparken yakalananlara 1 hafta katıksız hücre hapsi istenmeli...
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() Alıntı:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |