![]() |
#1 |
![]() Libya'nın karadan işgali başlıyor
19.04.2011 - 21:05 ![]() İngiltere, Libya'ya kara birliklerine bağlı asker gönderme yönünde resmi bir karar aldı. Bu karar, BM'nin "uçuşa yasak bölge" kararına aykırı bir durum oluştururken, İngiltere'nin zaten onlarca komandosunu Libya'ya göndermiş olduğu gerçeği de düşünüldüğünde, Libya'nın adım adım Afganistan ve Irak'a çevrilmeye çalışıldığı kesinlik kazanıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Kaddafi'ye karşı savaşan muhalif güçlere yardım ve danışmanlık etmek için Libya'ya asker gönderme kararı aldıklarını açıkladı. Oysa Libya’yı işgale gerekçe olarak gösterilen BM'nin “meşru” uçuşa yasak bölge kararı, yalnızca “hava harekatı”nı öngörüyordu. İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından alınan bu kararla, bu ülkenin kara birliklerinin Libya'ya gönderileceği ilk kez resmiyet kazanıyor. Libya'ya gönderilecek subayların, muhalif güçlere askeri danışmanlık yapacağı ve bu konuda uzman oldukları belirtildi. Ancak Mart ayı sonunda, İngiliz komandoların daha NATO bombardımanı başlamadan önce Libya'ya çıktığı ve burada çeşitli faaliyetler yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Bu arada hava harekatının başlatıcısı olan Fransa'dan İngiltere'nin bu kararına bir eleştiri geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya'daki askeri çıkmazı çözmek için bu ülkeye askeri birlik gönderilmesine karşı olduğunu ifade etti. Komandoların varlığı BM kararına göre yasadışı Mart ayı sonunda İngiliz The Daily Mail gazetesi, onlarca İngiliz özel timinin Libya topraklarında “isyancılara destek verdiğini” yazmıştı. Gazetenin haberine göre, İngiliz komandolarının Libya'daki işlevi şu şekilde tanımlanıyordu: Libya’ya yapılan hava saldırılarının hedeflerine belirlemeye yardım etmek, keşif yapmak, Libya silah depolarının yerlerini tespit etmek ve olası uçak düşme durumlarında pilotları kurtarmak üzere hazır beklemek. Söz konusu komandoların varlığı, Libya'ya NATO komutasında emperyalist saldırının aylar öncesinden planlanmaya başlandığını kanıtlıyordu. Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararla birlikte Libya Fransa, İngiltere ve ABD’nin öncülüğünde bombalanmaya başlanmıştı. Dönen pazarlıklar sonucunda, içinde Türkiye’nin de bulunduğu NATO kuvvetleri sürecin kontrolünü almış ve Libya’ya bomba yağdırmaya başlamıştı. BM'nin aldığı karar ise Libya hava sahasını "uçuşa yasak bölge" ilan ediyor ve bu kararı ihlal eden her türlü Libya ordusu faaliyetine "hava harekatı" ile son verilmesini öngörmekteydi. Karar, herhangi bir "kara harekatı"nı içermiyordu. "Uçuşa yasak bölge, sivilleri koruma" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 17 Mart günü yaptığı toplantıdan çıkan ilgili kararında şöyle deniliyordu: “Güvenlik Konseyi Libya’da ‘insanlığa karşı işlenmiş suç’ sayılacak olan sivillere dönük gerçekleşen saldırıların durmasını de içerecek şekilde ateşkes talep eder. Konsey, bu akşamdan itibaren ülkenin hava sahasındaki bütün uçuşları yasaklar ve Kaddafi rejimi ile onun destekçileri üzerindeki yaptırımları sıkılaştırır.” Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan ve Rusya’nın çekimser kaldığı oylama sonucu kabul edilen kararda, “Libya bölgesine dönük herhangi bir yabancı işgali dışarıda kalmak üzere, Bingazi dahil ülkede saldırı tehdidi altında bulunan tüm siviller korunur” deniyordu. “Diplomatik yollarla çözüm”e de atıf yapan karar, “Libyalı otoriteleri uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye, sivil halkı korumaya ve temel taleplerini yerine getirmeye” çağırmıştı. Erdoğan şimdi ne diyecek? Libya'da gelişmeler, sürecin adım adım açık işgale doğru gittiğini gösteriyor. Daha önce defalarca, Libya'da işgale karşı olduklarını belirten Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İngiltere'nin kararından sonra nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor. Hatırlanacağı gibi, Başbakan Erdoğan Libya'ya yönelik operasyonu ve Türkiye’nin NATO şartını, "NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil. Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkana sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı, operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir" olarak ifade etmişti.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|