AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-28-2011, 04:48   #1
Kullanıcı Adı
HaArP
Standart Logonun ortasındaki çizgiden kesebilirsiniz !!!
Logonun ortasındaki çizgiden kesebilirsiniz

Konu petrolle ilgili gibi.. Ama değil. Tahtla ilgili. Ortadoğu’daki dengelerin bir ayağı da işte o kurumla ilgili. İkiye ayrılası var.. Ayrılırsa askerileşebilir... iyibilgi Ankara





Ortadoğu’daki saflar Sünni-Şii cephelerinde sıklaştıkça, özneler de daha belirginleşiyor. Suudi Arabistan ve İran da öyle. Bu ikilinin, tüm bölgeye huzursuzluk ihracı şimdi kendini OPEC’de, yani “Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü”nde göstermeye başladı. Üstelik farklı biçimde!
OPEC’in gücü belli. Petrol. Şimdi böyle bir konudaki ortaklığın çatırdaması mümkün olur mu hiç diye sorabilirsiniz. Biz de yanıt olarak, “değil çatırdamak, savaş bile çıkabilir” yanıtını verebiliriz.
Riyad OPEC’i uzun süredir dünya piyasasına daha çok vermek için ikna etmeye çalışıyor. Tabii bu fiyatın düşmesi demek. Fakat İran, Libya ve Venezuela gibi ülkeler bunu istemiyor.
Yani burada da bir çatışma var Tahran ile Riyad arasında ve bu çatışma şimdi “Arap Baharı”nın zamanlamasına da denk düşüyor. Malum olduğu üzere, İran ile S.Arabistan’ın bahara bakışı siyaseten rakip.
Mesela İran, petrol ve Arap Baharı’nın bir tür harmanlanması sayılabilecek biçimde, Irak’ın politikasını destekliyor. Irak güçlü bir petrol üreticisine döndüğü an siyaseten de avantaj üretmek adına.
S.Arabistan’ın arayışları ise asıl konumu oluşturuyor. Riyad yönetimi, şu sıralar ismi OPEC kadar bilinmese de, Körfez Devletleri İşbirliği Konseyi’ni (GCC) hayata geçirmiş durumda.
Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın bulunduğu bu platform en güçlü petrol üreticilerini barındırıyor ama.. Aynı zamanda, Arap Baharı rüzgarının her an sirayet edebileceği monarşileri de ifade ediyor!
Böylece S.Arabistan bir yandan-tıpkı Bahreyn’de yaptığı gibi-bu ülkelerin kendisi ile aynı olar rejimlerini politik açıdan korumaya alırken, petrol üreticisi rolünü de pekiştiriyor.
Öte taraftan, OPEC’in-parçalanması, yok olması ‘şimdilik’ değilse bile-güçsüzleşmesi ve belki anlamsızlaşmasına yol açıyor.
Üstelik bu ayrışma dediğimiz gibi politik ittifak oluşturduğundan, askeri bir anlam da ifade ediyor!

http://www.iyibilgi.com//haber.php?haber_id=214087

 

HaArP isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi