AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-08-2009, 12:36   #1
Kullanıcı Adı
milletinadami
Standart mahmut efendi sohbetler..
Bismillahirrahmanirrahim

Cennete girmek Cenab-ı Hakkın fazlı keremi iledir.Bu fazlı kerem de kimedir? İman edip ameli salih işleyenleredir.
Gelelim dersimizin Ayeti Celilesine:
''Senin Rabbin bal arısına da şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanları kuracakları kovanlardan kendine evler edin''

Vahiy: İşaret, gizli söz, ilham ve bir şeyi gizli ve süratlı bir şekilde bildirmek demektir.İstılahta ki manası ise;Allah'u Teala'nın insanlar arasından Peygamber olarak seçtiği kullarına manevi bir yol ile dilediğini bildirmesidir. Peygamberlere olan vahy, velilere olana ilham demek daha doğru olur ama ikisine de vahiy denilebilir.Risale-i Kudsiyyenin şu beyti;
Anın çün zevk alıp gitsün hicabı
Aziz ilham olup her bir hitabı

''Görünmem bulmuşum sırrı kubabı'' okunurken bir genç dedi ki:''Bu bir peygamber mi ki ona ilham olundu? Al sana bir cahillik örneği.Kendi rezaletini duyuruyor millete.

Allah'u Teala ve Tekaddes hazretleri;
''Musa'nın anasına şöyle ilham ettik: ''Bu çoğcuğu (Musa'yı) emzir; sonra ölmesinden korktuğun zaman, onu denize (Nil nehrine) bırakıvar.Çünkü biz, O'nu sana geri vereceğiz; ve kendisini peygamberlerden yapacağız.'' (Kasas 7)

Peki, Musa (aleyhisselam) ın annesi Peygambermiydi? Hayır.Demek peygamber olmayanada vahiy edilebiliyor.Arıya vahy ediliyor da Allah, veli kuluna etmez mi? Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) e vahiy ile verilen şeyler Ebu Bekr'e (radıyallahu anh) ilham yoluyla verilmiştir.Ama iyi düşünelim.
Düşün şimdi Rabbi Teala arıya nasıl vahyetti? Ne acayip şey.Arı bir şeyden anlamaz.Ama milletin aklı tv'de, videoda.Bu incelikleri değiştiriyorlar.

Arıların binlerce çeşidi vardır.Onların bir kısmı vahşidir ki; dağlarda, mağaralar da, meşelikler de yaşarlar.Bunların bir takımına eşek arıları da denir.Bal arıları da insanlar tarafından beslenmeden evvel, taş, ağaç kovuklarında barınırlardı.İlk defa olarak Mısır'da arı yetiştirme usulü meydana gelmiş ve o tarihten beri ahil arılar türemeye başlamıştır.

Arılar büyük bir sanat eseri gösterirler.Peteklerini muntazam bir altıgen şeklinde yaparlar.Bu suretle boş yer bırakmamış olurlar.En muktedir mühendisler dahi, bir takım aletlere edevata müracaat etmeksizin öyle mükemmel bir şey vücuda getiremezler.Mevla Teala arıya olan diğer vahyini bildirerek buyuruyor:

(Ders Ayeti)
''Sonra meyvelerin hepsinden ye de, Rabb'ının kolayca olan yollarına git.(o arıların) İçlerinden renkleri muhtelif bir şerbet çıkar, onda nas için bir şifa vardır.Şüphesiz ki, bunda tefekkür eden bir kavim için elbette bir ibret vardır.''

Arı balın özünü ağızından çıkarıyor.Bu da bizim için iyiliktir.Ya arkasından çıkarsaydı? Arıların balları, yedikleri meyvelere, çiçek özlerine ve yaşlarına göre farklı olur.Genç arıların balı beyaz, orta yaşlıların kırmızı, yaşlı olanların ise koyudur.
Bal bir çok ağrıların giderilmesine sebep olur.Bir çok hastalık için de macun mahiyetinde olur.Sair bazı marazlar için de diğer maddelere karıştırmak sureti ile bir şifa vesilesi teşkil eder.
Zayıf ve küçük bir hayvancık olan arıların çok ince bilgilere dayanan bir san'at göstermeleri, acaip fiillere kadir olmaları, o kadar faideli maddeyi vücuda getirmeleri, Allah'ın varlığına büyük bir delildir.Fakat bu, değirmen harkı olmaktan çıkmış olan insanlar içindir.

Dersimizin son ayet-i kerimesi'ne gelelim:
''Allah sizi yarattı, sonra da sizi öldürecek, içinizden kiminide en düşük ömre kadar (ihtiyarlığa) çevrilir ki, bilgi sahibi olduktan sonra bilmez olsun.Gerçekten Allah, ziyade bilici, ziyade kudret shibidir.''

Cenab-ı Hak insanları yaratır, eceli gelince de öldürür.Kiminin eceli daha geç veya orta yaşta iken gelir.Kimi de vardır ki çok yaşar.Kişi bir çok şeye vakıf iken bilahare bir şey bilmez olur.İlimden cahilliğe, kuvvetten zayıflığa, zekilikten unutkanlığa red edilir.
Çocukluk haline benzer bir hale düşer.Genç iken çok defa aynalara bakar, nice insanların bakışlarını kendine celbeder, nice kalpleri yerinden oynatır.Ama ihtiyarlayınca insan, yere çakılır....
ismailağa.info

 

milletinadami isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım