AK Gençliğin Buluşma Noktası
T.C. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11.Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül hakkında haberler, resimler, bilgiler ve diğer paylaşımlarımız bu bölümde.

Stil
Seçenekler

Alt 05-13-2010, 10:29   #1
Kullanıcı Adı
El Emin
Standart 'Meclis'te sağlanamayan uzlaşma, millette sağlanacak'
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün anayasa paketini onaylamasının ardından temmuz ayı ortalarında referanduma gidilecek.

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, "Meclis'te sağlanamayan uzlaşma millette sağlanacaktır." dedi. Anayasa hukukçuları da Cumhurbaşkanı Gül'ün paketi Meclis'e iade etmeyip halka sunmasını 'doğru bir karar' olarak değerlendirdi. Hukukçular, paketin Anayasa Mahkemesi'ne götürülemeyeceğini savunuyor. Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Anamuhalefet partisi CHP'nin şekil bozukluğuna dayanan bir iptal başvurusunda bulunması mümkün değildir. Çünkü paket, teklif ve oy kabul çoğunluğu ve iki kere görüşülmüş olma kuralına uyuyor." tespitini yaptı. Anayasa hukukçularının görüşleri şöyle:

Anayasa Mahkemesi'ne gidilemez

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar: Cumhurbaşkanı'nın kararı bana göre yerinde bir yaklaşım olmuştur. Anayasa değişikliğinin kabul edilip edilmeyeceğine halk karar verecek. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne müracaatına gelince... Anayasa yargısı sistemi, 'önleyici denetim'e izin vermiyor. Dolayısıyla denetim yapılabilmesi için kanunlaşma sürecinin tamamlanması gerekiyor. Henüz tekemmül etmeyen bir kanun var ortada. Kanunlaşmadığı için de bunun dava edilememesi gerekir.

Mahkeme ret kararı vermeli

Prof. Dr. Ergun Özbudun: Bundan sonra karar Resmi Gazete'de yayımlanacak. 110 milletvekili bir iptal başvurusunda bulunacaksa 10 günlük süre içinde yapmaları gerekiyor. Ondan sonra mesele Anayasa Mahkemesi'ne intikal edecek. CHP'nin şekil bozukluğuna dayanan bir iptal başvurusunda bulunması mümkün değil. Anayasa Mahkemesi başvuruyu üç şekil bakımından değerlendirebilir. Teklif ve oy kabul çoğunluğu ve iki kere görüşülmüş olması kuralına uyulup uyulmaması. İtiraz bunlarla ilgili olmadığı için Anayasa Mahkemesi'nin ret kararı vermesi gerekiyor. Doğru olan Anayasa Mahkemesi'nin bu itirazı reddetmesidir.

Gül, isabetli bir karar verdi

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül doğru olanı yapmıştır. Anayasa'ya göre ya TBMM'ye iade edecekti ya da halkoyuna sunacaktı. TBMM'ye iade etmenin pratik bir yararı olduğu kanısında değilim. Doğru olan halkoyuna sunmaktı. Dolayısıyla isabetli bir karar vermiştir.

ZAMAN

El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-13-2010, 10:40   #2
Kullanıcı Adı
Akl-ı Selim
Kim takar prosedürü..............
Akl-ı Selim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-13-2010, 11:38   #3
Kullanıcı Adı
redyellow
Tabi millete gelirse

Anayasa mahkemesi bakalım ne karar verecek. Bunlardan her şey beklenir, millete gidilemez de diyebilirler!
redyellow isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-13-2010, 12:50   #4
Kullanıcı Adı
Mavera
anayasa mahkemesinin iptali durumunda yeni bir 367 durumu vuku bulacakdir ve bana göre böyle birsey olursa o zaman referandum degil secim sandigi halkin önüne koyulur!
onuda anayasa mahkemesine getirsinler ya, onuda anayasa mahkemesi iptal etsin ya!
Mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-13-2010, 13:45   #5
Kullanıcı Adı
Seyyah
Anayasa mahkemesi öyle bir yanlış yapmaz, özellikle şu son günlerde dengelerin altüst olduğu sisli ortamda.
Gerçi anayasa değişikliğini sadece Akpartililerde istemiyor, yani en kötüsü değişikliği milletin önüne getirmeyi engelleseler Akpartinin oyu artar. Biz her halukarda karlı cıkarız.

Seyyah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)