AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yeni Şafak , Akit ve Milat "Yeni Şafak" ve "Vakit" Gazetesi köşe yazıları / Vakit'ten Hafızalardan Silinmeyen Habercilik Başarıları..



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 08-26-2008, 10:27   #1
Kullanıcı Adı
Gönülden
Standart Mekke ve Menine'yi Düşünürken...(ABDURRAHMAN DİLİPAK)
Düşünüyorum da, Mekke ve Medine ziyaretlerini daha verimli hale getiremez miyiz?
Tamam hac ve umreyi farzları, vacipleri, sünnetleri ile yapalım. Peki sonra..
Mesela Arafat bizim için buluşma yeri değil mi? Sadece hac mevsiminde, yılda bir kere mi olmalı bu buluşma? Onun dışında sadece sıradan bir ziyaret yeri mi olmalı?.
Bana göre yılda 12 ay ve her gün burada bir günlük ya da günler süren kongreler ve konferanslar, ortak akıl arama toplantıları yapılabilir..
Mesela Nisan’ın ilk haftasında Müslüman eczacılar, 2. haftasında doktorlar, 3. haftasında ormancılar, 4. haftasında çevreciler niçin bir araya gelmesinler?. Eczacılar, doktorlar, hepsi kendi gününde gelir umreye.. Ve burada dünya Müslüman doktor ve eczacıları ile Arafat’ta bir araya gelip sorunlarını konuşur ve tartışırlar.. Akabe’de anlaşmalarını imzalarlar.. Sonra gider tavaflarını, sa’ylarını yaparlar..
Mesela neden Medine’de hukukçular, insan hakları savunucuları, gazeteciler, yazarlar, şairler, kültür ve sanat adamları buluşup sorunlarını tartışmasın, kitap fuarları düzenlemesinler, sergiler açmasınlar?..
Müslüman ülke STK’ları ya da gazeteleri, noterleri, hukuk adamları, Medine’de konuşup ortaklık anlaşmalarını Akabe’de imzalayabilirler..
Kudüs’ü, Filistin’i Bedir’de, Uhud’da konuşabiliriz..
Cidde’de ticaret ve sanayi fuarı, tarım, mal ve hizmet fuarları, elektronik, makina, gıda gibi fuarlar hazırlanabilir.. O sektör o zaman gelir umreye.. İbadetlerini yaparlar, gelirken ürettiklerini de getirirler ve giderken anlaşma yaptıkları kardeşlerinin mallarını ülkelerine taşırlar..
Ucuz, taklit ve kötü çin mallarına teslim olmayız böylece..
Mesela neden Medine’de farklı ülkelerden gelen Müslümanlar ülkelerinden getirdikleri hediyelik eşya, sanat eserleri, kitap, CD gibi ürünleri sergileyip, satın almak isteyen kardeşlerinin ilgisine sunmazlar?..
Hac mevsiminde de, bu toplantılara katılan grupların temsil heyetleri bir araya gelip, hac öncesi geçen bir yılın değerlendirmesini yapıp, gelecek bir yılın eylem planını açıklayabilir ve başarılı Müslümanlar için ödüller koyabilirler. Sonra Arafat’ta bu bildiriler yayınlanır.. Müzdelife’de taş toplar, Mina’da şeytan taşlarız. Sonra gider tavafımızı ve sa’yımızı yaparız..
Buraya gelen-giden herkes buradan maddi ve manevi olarak kazançlı çıkmalı..
Buraya öyle uçakla gelip hemen geri dönmek mümkün. Ama mesela Yemen’e gelip, ya da Etiyopya, Sudan ya da Mısır üzerinden de gerlebiliriz Cidde’ye. Giderken de bir başka güzergahtan gidebiliriz.
Sadece hava değil, kara, demir, deniz yolu denenebilir mesela..
Mesela, eskiden hacılar İsatanbul’a gelirdi, Balkanlar, Kafkasya’dan.. Eba Eyyüb el Ensari ziyaret edilir. Sonra Urfa’ya gidilir, Hz. İbrahim’in makamı ziyaret edilir. Oradan Kudüs’e gidilir. Mescid-i Aksa’ya. Tabiî Şam üzerinden. Şam’a gidip ümeyye Camii’ni de bir ziyaret etmek gerekirdi.. ürdün üzerinden Medine ve Mekke!
Ne yazık ki hac ve umreyi gerektiği gibi yerine getiremiyoruz.. önce okumuyoruz. Sonra kendi içimizde sorunlar var.. Suudi hükümeti de bu tür şeyleri istemiyor.. Tarihi doku yok edilmiş. Böyle bir gelenek yok. Turizm firmaları da bu işe hazır değil..
Yani bütün bunlar bu günden yarına olacak şeyler değil. Ama beyinlere bu fikri bir tohum gibi ekmek gerek..
Burada İslâm ülkeleri arasındaki ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için akademik çalışmalar yapacak bir üniversite gerekli.. üniversite bünyesinde araştırma merkezleri, istatistik merkezleri gerek.. Düşünce kulüpleri.. Sorunlar ve çözüm önerileri konusunda ihtimal, maliyet ve risk analizleri yapacak projelerin hayata geçirilmesi gerek..
Yani öyle tek başına fıkıh eğitimi veren yüksek okullarla olacak iş değil bu.. Tek sorun başörtüsü değil.. Bilimi, sanatı, felsefesi, siyaseti ile yepyeni bir anlayış gerek bize..
Ne bileyim işte, Mekke’yi, Medine’yi düşünürken bunlar geldi aklıma.
Uyanıkken düş gördüm diyelim. Ya da bir hayal kurdum işte.
Biliyorum ki, hayal gerçeğin anasıdır.
Selam ve dua ile..



 

Gönülden isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-26-2008, 10:30   #2
Kullanıcı Adı
R.T.E.
Standart Mekke ve Menine'yi Düşünürken...(ABDURRAHMAN DİLİPAK)
olur mu canım isviçre, davos, kanada, lozan, berlin, moskova varken şer-i bir ülkeye hangisi gider ki...
tüsiad mı, ato mu, ito mu...
sinan aygün mü götürür.
arzuhan doğan yalçındağ mı...
laik ülke burası....
burdan çıkış yoq.... :D :P
R.T.E. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi