AK Gençliğin Buluşma Noktası


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-19-2010, 21:39   #1
Kullanıcı Adı
Enfal
Standart Menteş'le Röportaj
Yeni roman 'çatışma’lı!

Murat Menteş’le şiirden ve romandan, üzerinde çalıştığı eserden, devletin zirvesinden, okuduğu kitaplardan ve izlediği filmlerden konuştuk..


Öncelikle, Polis filmindeki “Şiddete meyyalim vallahi dertten” sözünün size ait olduğunu biliyoruz. Dert ile şiddet arasında kurduğunuz bu kopmaz ilişkinin sırrı nedir?

Şiddetten ziyade, şiddete ‘meyyal’ yani eğilimli olmaktan söz ediyorum. Şiddet hep kötülenir. Oysa şiddetin meşru, hatta takdire şayan görünümleri de vardır. İntikam almak veya bir zulme direnmek için gereken enerji, yaşama azmimizden doğar.

Şiddete sahip çıkıyor, hatta onu estetize ediyorsunuz. Bunun özel bir anlamı var mı peki?

Cüneyt Arkın’a “Abi nasılsın?” diye sorduklarında “Cüneyt Arkın gibiyim!” dermiş. Cüneyt Arkın gibi olmak; biraz asi ruhlu, dayanıklı ve atak olmak iyidir.

Dublörün Dilemması gibi Korkma Ben Varım’ı da çok sevdik. Romanlarınızdaki –neredeyse- her cümle vecize olacak türden. Kahraman isimleri de çok ilginç ayrıca. Bu çarpıcı cümleleri kurmak, bu ilginç isimleri bulmak için çok uğraşıyor musunuz?

Biraz uğraşıyorum tabii. Emek harcamadan, zahmeti göze almadan yapılmış iyi iş mi var?

İlk gençlik yıllarınızda daha çok neler okurdunuz?

Öteden beri kitapların bilgi verici, zihin açıcı yönlerini önemserim. Jack London’dan Mustafa Kutlu’ya birçok şey okudum yeniyetmelikte.
Polisiye kurgulu romanları yazmanızın okuduklarınızla bir alakası var mı?
Her şeyin okuduklarımızla bir alakası vardır. Ben “Yaşanmış olaylara dayanan hikâyeler”den ziyade, hikâyelerden ilham alınan yaşantılara ilgi duyuyorum.

Yazar olmasaydınız da; önünüze iyi bir dedektif ya da barbar bir mafya babalığı türünden iki tercih konsaydı bu tercihlerden hangisini işaretlerdiniz?

Dedektif.


Neden?

Felsefeyle de ilgilenebilirdim böylece. Filozof suçlular da var fakat dedektifin kulağı daha rahat, konsantrasyonu yüksek olur.

Bisiklet tamiri, sihirbazlık ve boksla ilgilenmişsiniz. Açıkçası muhayyilemi ne kadar zorlasam da sizi boks eldivenleri ve kaskla tahayyül edemiyorum. Gerçekten boksla uğraştınız mı?

Uğraştım. İlk gün hoca, “Boks satranç gibidir” demişti. Bu söz üzerine 1 yıl orada kaldım.

Devamını neden getirmediniz?

Edebiyat alanında ağır sıklet şampiyon olma fikri uyandı zihnimde.

Sinemayla da ilgili olduğunuzu biliyoruz. Birçok harika filmi sizin tavsiyenizle izledim ve hepsini de çok beğendim. Sinema ile romanlarınız arasındaki ilişkiyi merak ediyorum?

Sinema sinemadır, roman ise roman. İkisi farklı evrenlerdir. “Pulp Fiction” ya da “Reservoir Dogs” gibi Tarantino filmleriyle benim romanlarımın benzeştiği düşünülüyor. Bu filmleri ben de seviyorum; fakat çok daha fazla sevdiğim filmler ve yönetmenler, daha önemlisi kitaplar var. İnsanlar romanlardan ziyade filmlerle haşır neşir oldukları için, sevdikleri romanı, bir başka romanla değil de, filmle kıyaslayabiliyorlar ancak. Yani genellikle.
Ohalde romanlarınızı hangi romanlarla kıyaslamak daha doğru olur?

Kıyas, en basit düşünme biçimidir. Bir şeyin hikmetini anlamak istiyorsanız,
kıyasla yetinemezsiniz.

Yeri gelmişken izlememiz için tavsiye edeceğiniz güzel filmler varsa almak isteriz?

“Triangle” diye bir korku filmi var. Seyre değer. “Bab’Aziz” güzel filmdi. “Cell 211” ilginç ve çarpıcıydı. Onur Ünlü’nün “Beş Şehir”i yumruk gibiydi: Komik, şaşırtıcı ve stilize.

Yeni bir roman yazdığınızın haberini aldık. Bu roman ne zaman
yayınlanacak acaba?

İnanın bilmiyorum. Kitap daha bitmedi. Biraz zaman alır, öyle görünüyor. Dünyabizim’de bu konuyla ilgili bir “Yalan Haber” yayınlandı. Neden böyle şeyler yazılıyor anlayamıyorum. Yalan, haberle çeliştiği gibi mizahla da örtüşmez hâlbuki.

En azından romanın içeriği hakkında küçük malumat alsak sizden?

Biri yaşlı, diğeri genç iki adam var. Romanı iki ana bölüm halinde yazıyorum. Önce ihtiyar anlatıyor, sonra da diğeri. Bu ikisi hem dost oluyorlar, hem de aralarında çetrefilli bir çatışma var. Böyle anlatınca saçma sapan bir şey gibi oldu.

Beğendiğiniz yerli romancılar kimler?

Ahmet Mithat, Hüseyin Rahmi, Ahmet Hamdi, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Attilâ İlhan, Mustafa Kutlu (bu arada, hikâye diye okuduğumuz Menekşeli Mektup, Tufandan Sonra, Tahir Sami Bey’in Özel Hayatı birer romandır), İhsan Oktay, Alper Canıgüz, Emrah Serbes, Murat Uyurkulak, Hakan Günday...

Sizin için, “Çıkan her kitabı okur” diyorlar? Bu bir şehir efsanesi değilse eğer, bu kadar kitabı hangi vakte sığdırıyorsunuz?

Kitap yayıncılığını yakından takip ettiğim söylenebilir. Fakat çıkan her kitabı okumak mümkün değil tabii. Sadece, her gün okuduğumu söyleyebilirim, hepsi bu.

İnsanların romanlarınıza gösterdiği ilgiyi şiirlerinize de gösterdiğini söyleyebilir misiniz?

Roman ile şiir farklı sanatlar. Şiirin takipçisi nispeten daha az. Roman, edebiyatla bağı zayıf okura da hitap edebiliyor. Öte yandan şiir, edebiyatla yakınlık kuramamış okura mânâsız görünüyor.

Yani şiir okuru roman okuruna göre daha mı nitelikli size göre?

Hayır, öyle bir şey söylemedim. Şiir ile romanı, şair ile romancıyı, şiir okuru ile roman okurunu “hangisi daha üstün?” sorusu eşliğinde mukayese ederek doğru bir veriye ulaşamayız.

Roman yazmakla uğraşırken şiirle de bağınızı koparmadığınızı Garanti Karantina kitabıyla göstermiş oldunuz? Sizin için asıl olan hangisidir?

Benim önceliğim roman. Gelgelelim, Baudelaire “Şiir, sıradan kafalar ile gelişkin zihinler arasına öyle bir sınır koyar ki, en burjuva okur bile bu kesinlikten kaçınamaz” der.

İleriye dönük planlarınız var mı? Bundan sonra neler yapacağınız birçok kişi için merak konusu…
Şimdilik yeni roman üstünde çalışıyorum. Daha sonrasını bilemiyorum. Kimse
bilemez.

Başbakanın düzenlediği edebiyatçılar toplantısında bizzat Tayyip Erdoğan sizin isminizi andı ve romanınızdan bahsederek “Korkmayın biz varız” dedi. Kitaplarınızın devlet zirvesinden anons edilmesi nasıl bir duygu?

Normal. Herhangi bir heyecana kapılmadım.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey varsa keyifle dinleriz.

En büyük acılar ve korkular bir, bilemedin, iki dakika sürer. Rahat olmak lazım.



Yavuz Altınışık konuştu.

 

Enfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-20-2010, 12:58   #2
Kullanıcı Adı
akgurbetci
Standart
Murat Mentesi hic okumadim simdiye kadar. Öyleyse listeme onun adinida yaziyorum merak ettim dogrusu.

Malesef dogru söylüyor. Siirlere pek fazla önem verilmiyor gibime geliyor benimde.

Tesekkürler..
akgurbetci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-20-2010, 20:46   #3
Kullanıcı Adı
Enfal
Standart
Murat Menteş'le hemen tanışmalısınız. Bunun için Dublörün Dilemması Ve daha sonra da Korkma Ben Varım'ı tavsiye edebilirim.
Enfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-21-2010, 02:25   #4
Kullanıcı Adı
akgurbetci
Standart
Ilk firsatta insaAllah. Tavsiyeniz icin tesekkürler.
akgurbetci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
murat menteş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi