![]() |
#1 |
![]() SULTAN 4. Murad Hân, kızını Melek Ahmed Paşayla evlendirir. Sultan hanım ve eşi Melek Ahmed Paşa; Boğaziçi'nde Kuzguncuk'ta otururlar. Her yıl tekrarladıkları bir âdetleri vardır ki bu, konaklarındaki eşyaların bir kısmını, mezat yolu ile (açık artırma) satmaktır...
Bu mezadın iştirakçileri olan komşular aldıkları eşyaya karşı vermeyi vaadettikleri şeyi de, seve seve edâya çalışırlar. Ramazan günü mahalle ortasında yapılan bu açık artırma, mezatçının tok sesiyle başlar: - Bir altın sahan!.. Haydi kapaklı, altın bir sahan..Yok mu tâlibi? - Kaça?.. - Bir yetim okutmaya. Hadi yetim okutmak isteyen yok mu? - İki yetim... Üç yetim... Artırma başlar ve nihayetinde en fazla tâlibine "Altın sahan" verilir. Ardından bir diğer eşya mezatçının elinde yeni sahibini arar ve böyle böyle yetimler okutulur, dullar korunur, garipler gözetilir...
![]() |
|
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Atalarımızla gurur duymamak mümkün değil..ah birde onlara layık olabilsek ve onların yaklaşım tarzını benimseyip hayatımızda icra etsek ne güzel olurdu...paylaşım için sağol arkadaşım
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|