AK Gençliğin Buluşma Noktası
Üniversite Eğitimi, Üniversiteler (Ak Parti Forum) Üniversiteli Ak Üyeler, Üniversiteler ve Üniversite derslerini burada paylaşıyoruz.



 
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 11-15-2007, 19:13   #2
Kullanıcı Adı
sedef
Standart Meslek Seçiminde Bilinmesi Gerekenler işte bazıları
TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSLİĞİAmacı:
Küreselleşen bilgi toplumunun bireyleri arasında bağlantı kurulmasını sağlayabilecek, hızlı ve yüksek kaliteli veri aktarma kapasitelerine talebin sürekli artması bu alanda araştırma ve geliştirme etkinliklerinin hız kazanmasına ve telekomünikasyon mühendisliğinin gözde bir meslek alanı olmasına neden olmuştur. Programlar yazılım ve donanım temellerini içeren derslerle desteklenmektedir. Bu mühendislik disiplininde haberin üretimi, dağıtımı ve algılanması esastır. Ses, veri görüntü ve TV sistemleri, lokal alan ve diğer bilgisayar haberleşme ağları bu disiplinin ana uygulama alanlarıdır. Ayrıca radar ve uzaktan algılama teknikleri önemli işleme uygulamalarıdır.

Öğrenimi:
Öğrenciler öğrenimleri süresince Lineer Cebir, Genel Kimya, Olasılık ve İstatistik, Telekomünikasyona Giriş, Diferansiyel Denklemler, Elektrik Devre Temelleri, Malzeme İnsan ve Toplum Bilimleri, Elektronik, Veri Yapıları, Yazılım Prensipleri, Kontrol Sistemleri gibi derslerin eğitimini alırlar.

Aranılan Özellikler:
Bu bölümü seçecek adayların; kuvvetli bir bilim temeline ve proje odaklı mühendislik becerilerine sahip, sayısal yetenekleri gelişmiş, tasarımcı bir yapıya sahip olmaları gerekir.

Kariyeri:
Bu bölüm mezunlarına "Telekomünikasyon Mühendisi" unvanı verilir. Enformasyon teknolojisine ilişkin alanlarda kolaylıkla iş bulabilirler. Mezunlar yurt içi veya dışında hızla büyüyen telekom ve internet şirketlerinde lider konumunda çalışabilir. Ayrıca ALCATEL, TELETAŞ, NETAŞ, SİEMENS, TRT, ASELSAN, TELSİM, TURKCELL gibi gsm firmaları, TUBİTAK, sivil ve askeri devlet kuruluşları ile, bilgisayar ve diğer özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler.

TURİZM VE OTELCİLİK

Amacı:
Turizm ve otelcilik programının amacı, otelcilik ve turizm alanında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Öğrenim:
Turizm ve otelcilik programında ilk yıl, Türkçe, İşletmecilik, Muhasebe, Yabancı Dil, Büro, Seyahat Acenteleri, Turizm Ekonomisi, Turizm Pazarlaması, İktisat gibi temel işletme bilgilerini vermeye yönelik, ikinci yılda ise Ulaştırma, Seyir ve Organizasyonu, Konaklama Muhasebesi, Tesis ve Aletlerin Onarımı, Büro, Kat Hizmetleri, Genel Turizm Bilgisi gibi dersler okutulmaktadır. Seçilen bölüme göre seyahat acentelerinde veya otel işletmelerinde staj zorunluluğu vardır. Önlisans programı 2 yıllıktır.

Aranan nitelikler:
Meslekte başarılı olmak için, güleryüz, sabır, hoşgörü sahibi olma ve çok iyi derecede yabancı dil bilme gibi özellikler gerekir. Turizm ve otelcilik sektöründe çalışmak isteyenler, ayrıca, insanlarla iyi ilişki kurabilmeli, kültürlü ve dinamik olmalıdırlar.

Kariyeri:
Mezunlar "Turizm Meslek Elemanı" unvanını kazanırlar. Turizm meslek elemanı, turistlik otellerde müşterilerin ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılamada ve gerekli düzenlemeleri yapmada turizm işletmecisine yardımcı olur; resepsiyonist, muhasebeci olarak görevleri yürütür, seyahat işletmeciliği, tur operatörlüğü yapabilir.

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Amacı:
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik alanlarında yönetici düzeyinde eleman yetiştirmektir. Yönetici düzeyinde elemanların yetişmesi için, çağdaş turizm anlayışına göre müşterilerin her türlü gereksinimini karşılayabilmek, çok yönlü hizmet verebilmek amacı ile nelerin yapılması gerektiği konularında eğitim verilir.

Öğrenim:
Turizm ve Otel İşletmeciliği lisans programının ilk yıllarında Matematik, Hukuk, İstatistik ve Muhasebe gibi temel iktisadi derslere yer verilir. Daha sonraki yıllarda Turizm İşletmeleri ve Yönetimi, Pazarlama, Personel Yönetimi, Turizm Pazarlaması, İş Hukuku, Halkla İlişkiler ve Yabancı Dil konularında eğitim sürdürülür. Lisans eğitimi boyunca dersler teorik ve daha çok uygulamaya yönelik olarak yürütülür. Eğitim süresi 4 yıldır.

Aranılan özellikler:
Bu sektörde başarıyı yakalamak için sektördeki yenilikleri takip edebilecek seviyede çağdaş düşünceli olmak, yaratıcı fikirler üretebilmek ve yöneticilik özelliklerine sahip olmak gerekir.

Kariyer:
Mezunlarına Lisans Diploması ve "Turizm İşletmecisi ya da Otel Yöneticisi" unvanı verilir. Bu bölüm mezunları daha çok otellerde ve turizm sektöründe çalışırlar. Otellerin çeşitli hizmet birimlerinden sorumlu kişileri görevlendirir ve bu kişilerin çalışmalarını denetlerler, müşterilere verilecek hizmetleri planlarlar.

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Amacı:
Bölümünün amacı, gençleri çağdaş bilgi, beceri, etkin karar verme teknikleri; olanakları ve zorlukları tanımlama yetisi ile donatarak bugünkü ve gelecekteki konaklama, yiyecek-içecek ve seyahat sektörlerine çağdaş eğitim ve staj gibi sektörel deneyim olanaklarıyla hazırlamaktır. Turizm ve Otel İşletmeciliği programı, Turizm endüstrisinin iki temel alanı olan Otel İşletmeciliği ve Seyahat Yönetimi alanında nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenim:
Turizm ve Otel İşletmeciliği lisans programının ilk yıllarında; Matematik, Hukuk, İstatistik ve Muhasebe gibi temel iktisadi derslere yer verilir. Daha sonraki yıllarda; Turizm İşletmeleri ve Yönetimi, Pazarlama, Personel Yönetimi, Turizm Pazarlaması, İş Hukuku, Halkla İlişkiler ve Yabancı Dil konularında eğitim sürdürülür. Lisans eğitimi boyunca dersler teorik ve daha çok uygulamaya yönelik olarak yürütülür. Eğitim süresi 4 yıldır.

Aranılan özellikler:
Bu bölüme girebilmek için özel bir şart olmamakla birlikte, bu sektörde başarıyı yakalamak için düzgün fizik, güleryüz, sabır, hoşgörü sahibi olma ve çok iyi derecede yabancı dil bilme gibi özellikler gerekir. Turizm ve otelcilik sektöründe çalışmak isteyenler, ayrıca, insanlarla iyi ilişki kurabilmeli, kültürlü ve dinamik olmalıdırlar.

Kariyeri:
Mezunları, oteller, yiyecek - içecek işletmeleri, tatil köyleri, seyahat acenteleri, tur organizasyonları, ulaşım işletmeleri gibi kurum ve kuruluşlarda çalışma olanağına sahiptirler.

ULUSLARASI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ
Amacı:
Avrupa ile entegrasyon sürecinde bulunan Türkiye'de bu bütünleşme sürecini her yönüyle öğrenecek ve bu süreç içinde Türk kamu ve özel sektörüne önemli katkılarda bulunacak uzmanlar yetiştirmektir.

Öğrenimi:
Öğrenim süresi 4 yıldır. Uluslararası İlişkiler, AB'nin Tarihsel Gelişimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası Siyasal Ekonomi, İnsan Haklarının Korunması, Uluslararası İlişkiler Teorileri gibi dersler okutulur.

Aranılan Özelikler:
Bu bölümü seçeceklerin; düşüncelerini iyi ifade edebilen, insan ilişkilerinde yetenekli, siyaset, felsefe, hukuk, ekonomi, sosyoloji, tarih konularına ilgi duyan, yabancı dil bilen ve dünyadaki gelişmeleri izleyen dinamik kişilikte bireyler olmaları gerekir.

Kariyeri:
Mezunları; Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dış İşleri Bakanlığı, AB Genel Sekreterliği gibi kuruluşlardan OECD, IMF, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, NATO gibi uluslar arası kuruluşlara kadar değişik kademelerde görev ve sorumluluk alabilirler.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Amacı:
Diplomasi alanında devlet ve özel sektörün ihtiyacı olan uluslararası sistemin; tarihi, geçirdiği evreler, sistemin bütçesi ve yapısı ile ilgili olarak eğitim vermektedir.

Öğrenimi:
Öğrenim süresi 4 yıldır. Bu bölümde okuyan öğrenciler; Siyasal Tarih, Siyaset bilimi, Toplum Bilimi, Devlet Hukuku, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Türk Dış Politikası gibi dersler okumaktadırlar.

Aranılan Özellikler:
Bu bölümü seçecek olan adayların; siyasal yeteneğe sahip, uluslararası alanda yeteneklerini gösterebilecek kişiler olması gerekmektedir.

Kariyeri:
Dış işleri Bakanlığınca açılacak sınavı kazandıkları taktirde "Diplomat" unvanını almaktadırlar. Başta Dış işleri Bakanlığı olmak üzere, Maliye, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi devlet daireleri, uluslar arası bankalar ve özel şirketlerde çalışabilirler.

ULUSLARARASI LOJİSTİK VE TAŞIMACILIK

Amacı:
İşletmeler ürettikleri malları sadece kendi coğrafyalarında değil aynı zamanda diğer ülkelerde de satmaktadırlar. Bu bölüm, malların üretilen yerden, satılan yerlere ulaştırılması konusunda bilgiye ve beceriye sahip ara eleman ihtiyacını karşılamak için eğitim vermektedir.

Öğrenimi:
Öğrenimi 4 yıldır. Bu bölümde okuyan öğrenciler, İktisat, İşletmeye Giriş, Finansal Muhasebe, Taşımacılık Yönetimine Giriş, Uluslararası İşletmeciliğin Hukuksal Çerçevesi gibi dersler görmektedirler.

Aranılan Özellikler:
Bu bölümü seçecek olan adayların ticarete karşı ilgili ve insanlar ile iyi iletişim kurabilen kişiler olması gerekmektedir.

Kariyeri:
Mezunlar, uluslararası taşımacılık yapan kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, yurtiçi taşımacılık yapan işetmelerde de çalışabilirler. Muhasebe, haberleşme, gümrük işleri gibi bölümlerde görev alabilirler. Uluslararası taşımacılık sektörünün hızla gelişen bir sektör olması ve bu alanla ilgili yetişmiş eleman sayısı çok az olduğundan mezunların çalışma ve iş bulma olanakları oldukça geniştir.

ULUSLARARASI TİCARET VE FİNANSMAN

Amacı:
Bu bölüm ülke sınırlarını aşan bir iş ortamında, başarıyla çalışabilecek iki dil bilen, finansal piyasaların entegrasyonu ve uluslararası finans konularında bilgili yöneticiler yetiştirmeyi amaç edinmektedir.

Öğrenimi:
Öğrenim süresi 4 yıldır. Bu bölümde okuyan öğrenciler, Ekonomi, Pazarlama, Finans, Üretim, Uluslararası Ticaret ve Hizmet Sektörü gibi dersler görmektedirler.

Aranılan Özellikler:
Bu bölümü tercih edecek olan adayların, ticaret ve insan ilişkileri konusunda yetenekli kişiler olması gerekmektedir.

Kariyeri:
Bu bölümden mezun olan kişiler kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda ve çok uluslu şirketlerde çalışabilirler.

ULUSLARARASI TİCARET VE İŞLETMECİLİK
Amacı:
Bu bölüm hızla gelişen dünya sektöründe Türkiye'nin istenilen düzeyde yerini alabilmesi için, ekonomi, işletme, uluslararası ticaret, uluslararası bankacılık ve finans konularında bilgi ve beceriye sahip kişiler yetiştirir.

Öğrenimi:
Öğretim süresi 4 yıldır. Bu bölümde okuyan öğrenciler İşletme, İktisat, Muhasebe, Matematik, Dış Ticaret, Ticari İlişkiler gibi dersler görmektedirler.

Aranılan Özellikler:
Bu bölümde okuyacak olan öğrencilerin sayısal ve sözel yeteneği kuvvetli, insanlar ile iyi iletişim kurabilen kişiler olması gerekmektedir.

Kariyeri:
Mezunlar Çalışma ve Sosyal Çalışma Bakanlığı'nın yurt içi ve yurt dışı birimlerinde, SSK, bağkur, Emekli Sandığı gibi kuruluşlarda çalışabilirler.

ULAŞTIRMA VE LOJİSTİK
Amacı:
Malların üretilen yerden satılan yere ulaştırılması çok iyi bir yönetim ve organizasyonu gerektirmektedir. Ulaştırma ve lojistik bölümü de bu işleri en iyi şekilde gerçekleştirecek bilgi ve beceriye sahip kişileri yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.

Öğrenimi:
Bölümde öğrenim dört yıldır. İlk yılda İktisat, İşletmeye Giriş, Finansal Muhasebe, Taşımacılık Yönetimine Giriş gibi dersler okutulmaktadır. Sonraki yıllarda ise Uluslararası İşletmeciliğin Hukuksal Çerçevesi, Taşımacılıkta İşletme Yönetimi ve Organizasyonu, Taşımacılıkta Planlama ve Modelleme Teknikleri, Taşımacılıkta Araştırma Metotları ve Analizi, Dış Ticaret ve Taşımacılık Muhasebesi, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Taşımacılık Ekonomisinin Temelleri, Taşıma Yönetiminde Stratejik Planlama, Taşımacılık Finansmanı gibi alan dersleri okutulmaktadır.

Aranılan özelikler:
Bu alanda okumak ve çalışmak isteyenlerin ekonomi, sosyal ve politik konulara ilgi duyan, düzenli ve dikkatli kişiler olmaları gerekir.

Ayrıca lojistiğin uluslararası bir çalışma alanı olduğu düşünüldüğünde yabancı dil bilmek, seyahat etmeyi sevmek gibi özellikler de başarı şansını arttıracaktır.

Kariyer:
Mezunlar taşımacılık yapan kuruluşlarda işletmelerde de çalışabilirler. Ayrıca Devlet Demiryolları ve Belediyelerde de istihdam edilebilirler.

Ulaştırma ve lojistik bölümü mezunlarının iş bulma olanakları, taşımacılık sektörünün hızla gelişen bir sektör olması ve bu alanla ilgili yetişmiş eleman sayısı çok az olduğundan oldukça geniştir.

sedef isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
 

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi