AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-07-2008, 16:10   #1
Kullanıcı Adı
Yâren
Standart Milletin isteği, 3 madde rekor oyla meclisten geçti..!
Anayasa değişikliği teklifinin 3 maddesi de 'rekorla' Meclis'ten geçti. İşte oylama sonuçları



'Milletin istediği' rekorla kabul edildi
Anayasa değişikliği teklifinin 3 maddesinin gizli oylama sonuçları...

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesinin gizli oylamasında 404 kabul, 92 ret oyu, 2. maddesinin gizli oylamasında 404 kabul, 99 ret oyu, 1. maddesinin gizli oylamasında 401 kabul, 110 ret oyu çıktı.


3. MADDE
KATILIM SAYISI: 498
KABUL: 404
RET: 92
Çekimser: 2
Boş: -


2. MADDE
KATILIM SAYISI: 505
KABUL: 404
RET: 99
Çekimser: 1
Boş: 1

1. MADDE
KATILIM SAYISI: 514
KABUL: 401
RET: 110
Çekimser: 1
Boş: 2


MADDELERE GEÇİLMESİNE İLİŞKİN OYLAMA
KATILIM SAYISI: 517
KABUL: 397
RET: 113
Çekimser: 4
Boş: 3

YASAĞI KALDIRAN DÜZENLEME

Anayasa'nın 10. maddesi
Mevcut 4. fıkra: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Kabul edilen teklif: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.

Anayasa'nın 42. maddesi:
Mevcut 1. fıkra: Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

2. fıkra: Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

Kabul edilen teklif:
1. fıkra: Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

2. fıkra: Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

7. fıkra: Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir.

İkinci tur görüşmeler 9 Şubat'ta

Bu nedenle ikinci tur görüşmeler 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek. İkinci tur görüşmede, yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri ele alınacak, bir madde üzerinde birinci turda değişiklik önergesi verilmemişse ikinci turda da ilgili madde ile ilgili önerge verilemeyecek.

Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olabilecek.

Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.

13 SAATLİK MESAİ

Teklif için TBMM Anayasa Komisyonunda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurulda da 13 saat boyunca çalıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis çalışmalarını sonuna kadar izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli, teklifin bütün oylamalarına katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kuruldan ayrıldı.

Teklifin birinci tur görüşmelerinde, hükümeti ilk olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil ederken, daha sonra Çiçek yerini sırasıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e bıraktı.

Teklifin 3 maddesi üzerinde verilen önergeler reddedildi. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, önergeler üzerinde konuşma imkanı bulabildi. Genç ve CHP'lilerin konuşmaları, zaman zaman tansiyonun yükselmesine neden oldu.

AK Parti'nin, teklifin maddeleri üzerinde grup ve şahıslar adına bütün konuşmalarını kadın milletvekilleri yaptı.

Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Köksal Toptan, teklifin görüşmeleri sırasında ilk olarak iktidar kulisine geldi ve burada Bakan Çiçek ve milletvekillerinin bulunduğu bir grup milletvekiliyle sohbet etti. Toptan, daha sonra muhalefet kulisine geçerek, burada da bir süre milletvekilleriyle görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmeler sırasında makamına çıktı ve burada Diyarbakırspor Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Öktüren'i kabul etti. Kabulde, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de bulunurken, kulüp yöneticileri, Erdoğan'a, ay-yıldız baskılı dokuma ile üzerinde Erdoğan'ın adının yazılı olduğu Diyarbakırspor forması hediye etti.

Milletvekilleri, Genel Kurul çalışmaları sırasında Türkiye-İsveç hazırlık maçını, kulislerdeki ekranlardan izledi. Kulislerde, milletvekillerine simit, salep, sütlaç ikram edildi. Meclis lokantası gece yarısından sonra da işkembe çorbası servisi yaptı.

Genel Kurula izleyici alınmazken, görüşmeleri çok sayıda televizyon kanalı canlı olarak verdi.

Teklifin oylaması sırasında milletvekilleri, daha illerinin adı okunmadan oy kullanacağı kabinlerin önünde birikmeleri, ilginç görüntüler oluşturdu.
[/SIZE]

 

Yâren isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi