AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yeni Şafak , Akit ve Milat "Yeni Şafak" ve "Vakit" Gazetesi köşe yazıları / Vakit'ten Hafızalardan Silinmeyen Habercilik Başarıları..



 
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09-05-2008, 17:52   #1
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart Müminin zamanı
Müminin zamanı

Ramazan-ı şerifin ikliminde zengin ile fakir, imsak vaktinden iftar vaktine kadar aynı zamanın içine gark olur.

Zamanın aynı oluşunu günlük hayat içinde yaptığımız işler, mecbur tutulduğumuz mesailer farklılaştırır mı?

Bütün bu farklılıkları ortadan kaldıracak şey oruçlunun sabır sahibi olarak kendisine gelecek/yöneltilecek her türlü şiddete,uygunsuz davranışa karşı “ben oruçluyum” diyerek mukabele edebilmesidir.

Ben oruçluyum diyebilmek için oruçlunun içinde bulunduğu vaktin başkalığını idrak etmiş olması gerekiyor. Bu kendiliğinden olabilecek bir şey midir? Hayır.

İslamın beş şartı iman ehlinin vakti nasıl idrak edeceğini temrin ettiren ana payandalardır.

İslamın beş şartının her biri, içinde bulunmamız gereken vakti idrak etmemizi sağlayacak ibadetler sunar bize.

İmanımız kelime-i şahadet ile başlar. Allah'tan başka tapılacak varlık olmadığını dilden kalbe, kalpten dile başlayan idrak, davranışlarımızdaki etkisini sadece Allah'ın rızasını kazanmak üzere yapılacak ameller olarak gösterir.

Allah'ın varlığını ve birliğini kabul etmeyenlerden başka bir zamana uyacağımızı söylemiş oluruz kelime-i şahadet ile. O şahadet ki, müminin zamanı inkarcının zamanından çok başka bir vakte dönüştürmenin başlangıcıdır. Onun için müminin zamanını, münkirin zamanına yaklaştırıcı şeyler malayani olarak nitelenmiştir. Malayani işlere fazla meyledildiğinde iman ehli olanlar vakitlerini inkarcılar gibi harcamaya başlar. Zamanı mümin olarak idrak edememek yapılacak bütün ibadetlerin şekilsel boyutta takılı kalacağını gösterir.

Efendimizin “kişi sevdiği ile beraberdir” hadis-i şerifi “sevilen”in zamanına ait olmak anlamına gelir. “Sevilen” kişi yapıp ettikleri ile nasıl bir zamana ait ise onu seven sırf bu sevgisi yüzünden o zamana dahil olacaktır. Sevilen hayırlı işlerin sahibi ise sevenin nasibi de hayırdan olacak, şer işlerinde ise sevenin nasibine de bu şerden muhakkak bir kir bir leke bir iz düşecektir.

Oysa vaktin sahibi Allah'tır. Her vakit, her an sahibinin hükmüne uygun olarak yaşanmalıdır. Nitekim Allah Teala bir hadis-i kudside buyuruyor ki: Ben kulumun hakkımdaki zannı gibiyim. Beni zikrettiği zaman onun yanındayım, kulum beni içinden ve kendi kendine anar ve zikrederse, ben de onu kendime zikrederim. Kulum beni bir topluluk içinde zikrederse, ben onu topluluktan daha hayırlı (meleklerden meydana gelen)bir topluluk içinde zikrederim. Eğer o bana bir karış yaklaşırsa,ben ona bir arşın yaklaşırım. O bana bir arşın yaklaşırsa ben ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak giderim.”

Kelime-i şahadet ile müminin zamanı, münkirin zamanından ayrılırken dünyanın geçiciliği ile ebediliği arasında tercih de yapılmış olur. İman ehli için bu dünyadaki her şey göz açıp kapayıncaya kadar geçecek “yalan” dır. Asl olan öbür dünyadır. Mümin bu dünyadaki varlığını sadece öbür dünyayı kazanmak için harcayacaktır.

Öncelikler sıralaması değiştiğinde yani ahret hayatının önceliği yerini bu dünyaya bıraktığında, İslamın ruhunu temsil eden pek çok durum ve duruş “çağın insanı” tarafından idrak edilemez bir hale geliyor. Kurban'ın hikmetinin sorgulanması ya da orucun hikmetinin sadece bedeni dinlendirmek noktasına kilitlenivermesi bu idrak eksikliği ile alakalı.

Kendimize sormamız gereken soru şudur: Hakikaten idrak ettiğimiz her vakti bir mümin olarak yaşıyor muyuz? Yoksa kendimizi “pek düzgün” görerek başkalarını düzeltme yani bir nevi “kendimize benzetme” yoluna mı gidiyoruz?

Toplumsal çatışma olarak mayalandırılmaya çalışılan pek çok farklılığın her iki tarafın da “müminin zamanını” idrak edemeyişiyle alakalı olduğunu düşünüyorum.

Fatma K. BARBAROSOĞLU

 

Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi