AK Gençliğin Buluşma Noktası
Beyin Fırtınası Beyin Fırtınası yapıyoruz... Herkes içeri.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-22-2007, 23:50   #1
Kullanıcı Adı
İnterferon
Standart Nobel'i Kim Nasıl Veriyor ?
Nobel Komitesi iki yüz kadar adayı inceliyor ve İsveç Akademisi'ne yirmi kişilik bir liste sunuyor, sonra bu liste beşe indiriliyor ve tartışma başlıyor...

Nobel ödülüne aday olabilmeniz için, öncelikle aday gösterilmeniz gerekiyor. Aday gösterebilenler şunlar: İsveç Akademisi ve benzer akademiler; üniversitelerin dil ve edebiyat hocaları; daha önce Nobel almış olanlar; kendi ülkelerinde yazınsal etkinlikleri temsil eden organizasyonların başkanları. Bu grupların dışında kalanlar aday gösteremediği gibi, kendinizi de aday gösteremiyorsunuz. Önerilerin Nobel Komitesi'ne 1 Şubat'tan önce ulaşması gerekiyor ve kesinlikle gizli tutuluyor. Genellikle her yıl iki yüz dolayında aday gösteriliyor, bunların önemli bir kısmı daha önce de aday gösterilmiş oluyor. Bu konuda İsveç Akademisi'ne yardımcı olan bir Nobel Komitesi var:
Üç yıllığına seçilmiş dört ya da beş Akademi üyesinden oluşan bu komite, her yıl yedi yüz dolayında kişi ya da kuruluşa, aday göstermelerini isteyen bir mektup yolluyor.
Başvurular toplandıktan sonra yapılan ilk elemede, yeterli değerde görülmeyenler, siyasal ya da ideolojik nedenlerle aday gösterilenler, bilimsel yazılar yazan ama yazınsal yapıt üretmeyenler ayrılıyor. Kalanlar arasında Komite üyelerinin yeterince tanımadığı adaylar varsa, bunlar hakkında uzman görüşüne başvuruluyor; kimi zaman yapıtından çeviriler de yaptırılıyor. Sonunda Nisan ayında Komite, Akademi'ye yaklaşık yirmi kişilik bir liste sunuyor. Akademi bu listeyi onayladıktan sonra Nobel Komitesi Mayıs sonuna kadar listeyi beş kişiye indiriyor.
Yaz boyunca Akademi üyeleri bu beş adayın yapıtlarını okuyor, zaten bazılarını daha önce de aday oldukları için okumuş oluyorlar. Komite üyelerinin her biri ayrıca sonbahardaki ilk toplantıda sunulmak üzere bir rapor hazırlıyor. Eylül'ün ortasında yapılan ilk toplantının ardından, ödülün açıklanacağı Ekim ortasına dek bir dizi toplantı yapılıyor ve adaylar tartışılıyor. Oyların çoğunu alan aday, on milyon İsveç Kronu, bir altın madalya ve bir Nobel diplomasından oluşan ödülü kazanıyor.
İsveç Akademisi'nin on sekiz üyesi var: ikisi bu yıl öldü, bir üyeyse seçimlerde politik kaygıların ağır bastığı gerekçesiyle oylamalara katılmıyor. Her üye bu görevi ömür boyu sürdürüyor, ölenlerin yerine gelecekleri yine Akademi üyeleri seçiyor ve üyeler sandalye sayısıyla anılıyor:

 

İnterferon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım