AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.

Stil
Seçenekler

Alt 07-29-2010, 21:20   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Nuri Elibol - Bu Seçim Değil Referandum
Nuri Elibol

Bu Seçim Değil Referandum

TBMM’nin gerçekleştirdiği Anayasa değişiklik paketi 12 Eylülde onay için önümüze gelecek. 12 Eylül darbe şartlarında o günün psikolojisi ile hazırlanan ve vatandaşını potansiyel tehdit olarak gören mevcut Anayasada, ilk kez köklü bir değişikliğe ‘evet’ veya ‘hayır’ diyeceğiz. Eğer meseleye memleket meselesi olarak bakarsak, kimsenin bu değişikliklere ‘Hayır’ demesi için mantıklı bir gerekçesi yok. Ama bazı çevreler meseleyi kasıtlı olarak ‘İktidar partisine bir ders vermek’ noktasına getirmeye çalışıyorlar. Referandum bir genel seçim değil. Eğer iktidar partisine ‘Hayır’ demek istiyorsak, ders vermek niyetinde isek zaten seçime bir yıl kaldı azıcık sabredin seçimde kime ne ders verecekseniz verin. Referandumda iktidar partisinin icraatları değil anayasa reform paketi oylanacak. ‘Hayır’ diyenlerin oyları iktidar partisine ‘Hayır’ anlamına gelmeyecek, ‘Evet’ diyenlerin oyları da AK Parti’ye ‘Evet’ sonucunu doğurmayacak. ‘Evet’ dersek 30 yıldır kurtulmaya çalıştığımız deli gömleğinden kısmen kurtulmuş olacağız ve hatta tamamından kurtulmanın yolunu da açmış olacağız. İktidar partisine kızıp ‘Hayır’ dersek emin olun bu deli gömleği daha uzun yıllar sırtımızda kalmaya ve bedenimizi sıkmaya-boğmaya devam edecek. Daha da kötüsü bu yolu kapatırsak, yeni bir Anayasa yapmaya kimsenin teşebbüs etmesine bile bir daha izin vermezler. Hatırlayın, AK Parti yeni bir anayasa yapma girişiminde bulunduğu dönemde canını zor kurtarmıştı. O zaman kapatma davası ile bu partinin tepesine balyozu indirmişlerdi. Hem CHP hem MHP’ye sesleniyorum. Vazgeçin inadınızdan. Bu deli gömleğinin en azından düğmelerini koparmak için bir daha böyle bir fırsat ele geçmeyebilir. Siz de iktidara gelseniz, ‘Derin Ankara’ yeni bir anayasa yapmanızı bir şekilde engeller. Bürokratik elit ele geçirdiği ayrıcalıklardan ve vesayet imkânından vazgeçmez.

Yapılan değişiklikleri yetersiz bulabilirsiniz, daha köklü ve demokratik değişiklikler talep edebilirsiniz. Eyvallah ben de reform paketini yeterli bulmuyorum. Hatta sivil yeni bir anayasa istiyorum. Ama siz de çok iyi biliyorsunuz ki istemek ayrı bir şey, yapabilmek ayrı bir şey. 2007 seçimlerinde iki seçmenden birinin oyunu almış ve yüzde 47 halk desteğini sağlamış bir iktidar ancak bu kadarını yapabildi. Tamamını değiştirmeye kalktığında kapatma tehlikesi ile karşı karışa kaldı. Ancak bu anayasa değişikliğini tüm baskı ve şantajlara rağmen yapabildiler. Bu değişikliklere millet ‘Evet’ derse yarın siz iktidara geldiğinizde yeni bir anayasa yapmayı engelleyecek güçler hukukun üstünlüğü hâkim hale geldiği için ve eski yetki ve ayrıcalıklarını kaybettikleri için size artık engel olamayacaklar.

Bu milletin 30 yıl sonra gelen bu fırsatı tepmemesi lazım.

Türkiye 20.07.2010

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)