AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Gençliğin Ödev Arşivi AK gençliğin ödev paylaşımları ve ödevler hakkındaki değerlendirmeleri/yorumları.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 09-13-2007, 18:24   #1
Kullanıcı Adı
can_polat_4761
Standart Oksin Hormonu Ne İşe Yarar?
Bildiğiniz gibi bitkilerin bir sinir sistemi bulunmuyor. Bu eksiklik, bir arada çalışarak birbirlerinin düzeylerini ayarlayan, etkilerini güşlendiren ya da zayıflatan hormonlar yardımıyla gideriliyor. Bitkiler, dış ortamdaki etkenlere karşı bu şekilde tepki veriyor ve hormonlarıyla uyum sağlıyorlar. Bu hormonlardan biri olan oksin, bitkilerin yaşam döngüsünde çok sayıda büyüme ve davranış olaylarında yürütücülük yapıyor.

Bitkilerde doğal olarak bulunan oksinler arasında 4-kloro-indolasetik asit, fenilasetik asit (PAA) ve indol-3-bütirik asit sayılabilir. Bunların dışında, yapay olarak üretilen ve oksinle aynı görevleri yerine getiren kimyasallar var. Bunların arasında da en iyi bilinenleri 1-naftalinasetik asit (NAA) ve 2,4-diklorofenoksiasetik asit (2,4-D). Potansiyel etkisinin en kuvvetli olması nedeniyle oksin ailesinin en önemli bireyi kabul edilen hormonsa indol-3-asetik asit (IAA).

Embriyodan itibarek varlığı bulunan oksinler, bitkinin her bölümünde sentezlenmiyor. Sürgün ve köklerin meristem dokusunda, genç yapraklarda, çok çok az miktarda erişkin yapraklarda ve bundan da az miktarda erişkin kök hücrelerinde salgılanan oksinler, bitki içinde gerekli yerlere de taşınabiliyor.

Oksin tanıyıcı özel almaç proteinlere bağlanan oksinlerin etkileri, doğrudan belirli genlerin ifadesini artırmak ya da azaltmak şeklinde ortaya çıkıyor. Görevlerini açıklamalı olarak şu şekilde bir araya toplayabiliriz:
1. Hücre gelişimini ve bölünmesini etkileyerek, hücresel düzeyde büyümeyi sağlıyor.
2. Bitkinin farklı organlarında farklı tipte uzama ve büyüme sağlıyor (kökte boyuna, yumrularda enine, meyvede izodiametrik büyüme gibi)
3. Diğer büyüme hormonlarıyla birlikte çalışarak, ışığa yönelim gibi davranışları karşılayacak vücut gelişimlerini (bükülme, kıvrılma, dönme gibi) ortaya çıkarıyor
4. Büyüme polaritesinin düzenlenmesine yardımcı olarak, bitkinin gövdesinin neresinden dalların ya da diğer organların çıkacağını belirliyor
5. Bitkinin kendi bünyesinde ışık ya da besin için rekabeti engelleyebilmek için uç dal ya da uç kök baskınlığını (apikal dominans) koruyor
6. Floem ve ksilem dokularının olşumunu ve düzenlenmesini sağlıyor. Bitki yaralanırsa, iletim demetlerinde hücre farklılaşmasına ve rejenerasyonuna yardımcı oluyor.
7. Sitokininlerin etkisiyle ortaya çıkan apikal dominansı ortadankaldırarak, yeni köklerin oluşumunu sağlıyor
8. Çiçeklenmede çok az rol oynarken, meyve oluşumu için varlığı mutlaka gerekiyor.
9. Yüksek dozda oksin, etilen gazı üretimini tetikliyor. Etilen gazının fazlasının bitkiler üzerindeki etkisiyse yaprak dökümünü (absisyon) hızlandırması.
10. Bazı yapay oksinler, istenmeyen bitkilere karşı herbisit (bitki öldürücü) olarak kullanılabiliyor

 

can_polat_4761 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi