AK Gençliğin Buluşma Noktası
Bilimsel - Teknoloji - İnternet Haberleri Teknoloji, Bilimsel araştırmalar ve projeler buraya.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 04-22-2009, 23:28   #1
Kullanıcı Adı
NS
Standart Okyanuslarla kaplı bir gezegen bulundu
Okyanuslarla kaplı gezegen

20 ışık yılı uzaklıkta, cüce bir yıldızın etrafında dolaşan tamamı okyanuslarla kaplı olabilecek bir gezegen bulundu.

Tahmin edildiği kadarıyla Güneş Sistemi dışındaki en küçük gezegen olan Gliese 581 e, ilüstrasyonda en öndeki gezegen olarak gösteriliyor. Astronomlar yeni güneş sisteminin Gliese 581 e'nin dışında, sırasıyla Gliese 581 b (yıldıza en yakın olarak görülen), c (ortada bulunan) ve d (mavimsi gezegen) olmak üzere 4 gezegeni olduğunu belirtiyor.





ntvmsnbc
Güncelleme: 12:07 TSİ 22 Nisan. 2009 Çarşamba

İSTANBUL - Gliese 581d ismiyle adlandırılan gezegen yeni bir keşif değil ancak, astronomlar bu gezegenin yıldızı etrafında dolaştığı yörüngesi üzerinde yaptıkları derin araştırmalar sonucunda, yüzeyinde sıvı halde suyun bulunmasına olanak tanıyacak "yaşanabilir bölge"de bulunduğunu tespit etti.
Cenevre Gözlemevi'nde bulunan Michel Mayor'ın "yaşanabilir bölge içinde bulunan en küçük kütleli gezegen" olarak ifade ettiği gezegenin, ilk keşfedildiğinde kendi yıldızı etrafındaki dönüşünü 83 günde tamamladığı tespit edilmişti ancak, yapılan son ölçümler bu sürenin 66 gün olduğunu ortaya koyuyor.
Yörünge dönüşünün tamamlanış süresinin daha kısa olması, gezegenin yıldıza daha yakın, daha kısa bir yörünge izlediğine işaret. Dünya kütlesinin 7 katı büyüklüğünde olan Gliese 581d, bu nedenle Jüpiter gibi dev gaz gezegenlerden biri olamayacak kadar küçük, dünya gibi kayalık bir gezegen olamayacak kadar da büyük olduğu anlamına geliyor.



YENİ SINIF
Bilim insanları, gezegenin büyüklüğünden dolayı yüzeyinin buzlar ve metanla kaplı Uranüs ya da Neptün'e benzediğini, ancak yıldızına yakınlığı dolayısıyla yüzeyinin buzla değil, kilometrelerce derinliğe sahip suyla kaplı olabileceğini bildirdi. Bu da Gliese 581d'nin "Okyanus Gezegenler" adı verilen yeni bir gezegenler sınıfının ilk temsilcisi olabileceği anlamına geliyor.
Bilim insanları, Gliese 581d'nin buz ve metanla kaplu Uranüs ve Neptün'e olan benzerliğinin, yaşanabilir bölgenin sıcaklığı sayesinde bozulacağını ifade ediyor. Bu durumda "Okyanus Gezegen" öngörüsünün güçlü bir ihtimal olduğu belirtiliyor.
Gliese 581d gezegeninin yörüngesi ile ilgili yapılan araştırmalar sırasında ortaya çıkan bir başka gezegen olan Gliese 581e ise, Dünya'dan sadece 1.9 kat büyüklüğe sahip. Şimdiye kadar Güneş Sistemi dışında bulunan ve normal bir yıldız etrafında bulunan en küçük gezegen olan Gliese 581e, yıldızına oldukça yakın bir yörüngede seyrettiği için yüzünde su olma ihtimali yok denecek kadar az.
Bilim insanları Gliese 581d'nin kayalık bir gezegen olduğunu tahmin ediyor. İki gezegen de Şili'de bulunan ESO teleskopuna takılmış HARPS adı verilen spektrograf (tayfçeker - spektrumları ölçmeye yarayan aygıt) ile belirlendi.

 

NS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi