AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 11-30-2014, 02:46   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Oral Çalışlar - Sayın Bahçeli! Dersim'i Yaşayanlar Biliyor
Oral Çalışlar



Sayın Bahçeli! Dersim'i yaşayanlar biliyor

Bahçeli, Seyit Rıza ile yakınlarına yapılan haksızlıklara ve acımasızlıklara değinmek bir yana, geçmişin günahlarını onaylayan bir tutum aldı. Dersimliler, Seyit Rıza'nın torunlarıdır. Bunu böyle bilir böyle yaşarlar. Bahçeli'nin üslubunu içlerine sindirmeleri mümkün değildir.


Devlet Bahçeli, birçok kritik olaydaki sağduyulu tutumu ve siyasetin normalleşmesine katkıda bulunan tavrıyla önemli bir siyasetçi. Ülkücüleri sokaktan çekerek sayısız çatışma ve gerilimin önünü aldı. Askerî vesayetle mücadelenin karar anlarındaki tavrıyla demokratikleşmeye katkıda bulundu. (2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde krizin aşılmasında MHP'nin Meclis'e girmesi etkili oldu.)

Bahçeli'nin, Dersim katliamına yaklaşımı ise ne yazık ki gerilimin yumuşamasına hizmet etmiyor. Dersim için daha farklı bir dil kullanabilirdi. Bu esnekliği gösteremedi. Bu noktada, Başbakan Davutoğlu'nun çağrısının da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Başbakan'ın, "Gidemezsin, bu sözleri de orada söyleyemezsin" yaklaşımı, bence doğru değildi.

Böyle gereksiz iddialaşmalar siyasetin daha gerilmesine, kamplaşmanın derinleşmesine sebep oluyor. Gönül isterdi ki, Bahçeli de geçmişte yaşanan acıların ortağı olsun. Dersim katliamı, bir acılı tarihsel öykü. Türkiye'nin bu acılı tarihle yüzleşmesi dünün değil bugünün meselesi. Geçmişimizle yüzleşebildiğimiz oranda bugünkü farklılıklara da, daha ılımlı, daha anlayışlı davranmamız mümkün olabilir.


Dersim'de yapılanlar yanlıştı, hayat bunu defalarca ortaya koydu. “Alevileri Türkiye'nin dört bir yanına dağıtıp asimile etme” yolu, yol değildi. Aleviler yok olmadılar. Onları tamamen eritmeyi amaçlayan siyaset başarıya ulaşamadı. Tam tersine; gönüller, yürekler, toplumlar tahrip oldu, yaralandı.

Ölülerine bile sahip çıkmalarına izin verilmedi.
Dersimlinin yüreği yaralıdır. Öyle Dersimliler tanıdım ki, yakın tarihe kadar yaşadıkları felaketin etkisiyle, Dersimli olduklarını bile söylemekten geri durmuştur, hep korku içinde yaşamışlardır. Hepimizin onlara bir özür borcu bulunuyor.

SEYİT RIZA'NIN TORUNLARI

Bahçeli'nin Dersim konuşmasını dikkatle izledim. Seyit Rıza ile yakınlarına (ve onlara destek veren binlerce Dersim köylüsüne) yapılan haksızlıklara ve acımasızlıklara değinmek bir yana geçmişin günahlarını onaylayan bir tutum aldı.

Dersimliler, Seyit Rıza'nın torunlarıdır. Bunu böyle bilir böyle yaşarlar. Bahçeli’nin üslubunu içlerine sindirmeleri mümkün değildir. Bahçeli, Dersimlilerin atalarına yönelik daha özenli bir dil kullansaydı farklı bir atmosfer oluşabilirdi.


MHP DE DEĞİŞMELİ

MHP milletvekili Özcan Yeniçeri, bu hafta Habertürk'te Balçiçek İlter'in programında bana cevaben, "Biz değişmedik" diyerek; istikrarlı bir çizgi izlediklerini anlatmak istedi. Hâlbuki MHP de bütün toplum gibi değişiyor.

MHP'lilerin, CHP ile ortak bir Cumhurbaşkanı adayı çıkartmaları bu değişimin bir göstergesiydi. 12 Eylül öncesinde MHP'nin egemen olduğu bölgelere CHP'liler giremiyordu. CHP'lilerin egemen olduğu yere de MHP'liler. Şimdi birbirlerinin adaylarını bile ödünç alabilecek bir yakınlığa ulaştılar.

Ancak, MHP’nin ülkemizin bazı temel konularında değişime direndiği de bir gerçek. Olumlu taraftan bakarsak: Bahçeli, Dersim konuşmasında Hacıbektaş'tan Hz. Ali'ye uzanan pozitif bir yaklaşım sergiledi. Bunun bir gelişim olduğunu kabul etsek bile yeterli görmemiz mümkün değil. Sorunu anladığını kabul etmemiz mümkün değil.

Bu ülkenin farklı kimlikleri (Kürtler, Aleviler, Yahudiler, Hıristiyanlar) hayatımızın bir gerçeği, bu toprakların birer parçasıdır. Onların kimlik taleplerine kulaklarımızı tıkamanın bedeli ağır olmuştur.

Yanlışta ısrarın bir anlamının olmadığını MHP ve Bahçeli görebilmeli. Farklılıklara daha olumlu yaklaşıp gerginliklerin yumuşamasına bir katkıda bulunabilirler.

Bahçeli'nin Dersim seferinin pek yararlı olduğunu söyleyemeyiz. Bu seferleri daha farklı bir ruh hâliyle, daha yapıcı bir siyaset diliyle gerçekleştirmek, MHP'ye de, Dersim'e de, Türkiye'ye de yararlı olacaktır.


Kaynak

Radikal 29.11.2014

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi