Türk Arap İşbirliği Forumu, Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün’ün iş birliği kararına sahne oldu. Sınırları kaldıran anlaşmaya diğer ülkeler de davetli.
AYNI ÇATI ALTINDA DEV BULUŞMA
Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasındaki deklarasyonun imzalanması sırasında, (soldan sağa) Arap Birliği Dönem Başkanı ve Libya Dışişleri Bakanı Musa Mehmed, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh, Bakan Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallem ve Lübnan Dışişleri Bakanı Ali El Chami hazır bulundu. (Foto. AA)
Türk-Arap İşbirliği Forumundan sürpriz bir birleşme kararı çıktı. Forumun ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan deklarasyonda Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün’ün serbest ticaret ve serbest dolaşım konusunda iş birliği kararı aldığı belirtildi. Bildiri çerçevesinde 4 ülke ticaret, gümrük, tarım, sağlık, ve enerji gibi çok çeşitli alanlarda iş birliğine gitmeyi ve vizeleri kaldırmayı hedefliyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bildirinin 4 ülke arasında kapsamlı bir iş birliği alanı oluşturmakta olduğunu belirterek, “İnşallah zamanla bu diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde gelişecektir” dedi. Orta Doğu’nun denize kıyısı olan ülkelerinin bu iş birliği ‘Orta Doğu Birliği’nin başlangıcı olarak algılandı.
HEDEF EKONOMİK ENTEGRASYON
Davutoğlu tarafından okunan deklarasyonda, “Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasındaki ilişkilerin birbirlerine ortak tarih, kültür ve coğrafyayla emsalsiz bir şekilde bağlı olan halklarının iradesi temelinde artmakta olan siyasî diyalog, ekonomik karşılıklı bağımlılık ve kültürel etkileşim temelinde nitelendiği” bildirildi. Mevcut iş birliğinin çok uluslu ve kurumsal bir çerçevede güçlendirilmesi, uzun vadeli stratejik ortaklığın ve aralarındaki dayanışmanın geliştirilmesi ve ekonomik entegrasyona doğru ilerlenmesi hedefine dikkat çekilen deklarasyonda, “Yüksek Düzeyli Dörtlü İşbirliği Konseyi (YDDİK)” tesis edilmesi ve bu ülkeler arasında serbest ticaret ve dolaşım alanı oluşturulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
SABANCI’YA BAŞBAKAN’DAN PLAKET
Türk-Arap İşbirliği Forumu (TAF) Dışişleri Bakanları 3. toplantısıyla TAF Ekonomi Forumu 5. Toplantısının açılış töreninde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer’e plaket verdi. Foto: AA
Hariri: Güçlerimizi birleştirip daha güçlü direnelim
TAF Ekonomi Forumu’nun ortak açılışında konuşan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Türkiye ile Arap ülkelerinin bütüncül bir ekonomik yapı kurabileceğini belirterek, bu ortaklığın Arap ülkeleri ve Türkiye’nin bölgedeki meydan okumalara karşı, uluslararası alanlarda ekonomik ve siyasî platformlarda gücünü artıracağını kaydetti. Arap-Türk etkileşiminin aktif hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Hariri, “Arap dünyasında zenginlikler ve insan gücü bulunuyor. Bu avantajları kullanarak gerçek bir ortaklık tesis edebiliriz” dedi.
ANLAŞMALAR YOLDA
Türkiye-Lübnan ilişkileri hakkında da konuşan Hariri, iki ülke arasında vizenin kaldırılmasıyla Türk vatandaşlarının Lübnan’a gelişlerinde 4 kat artış olduğunu belirtti. Hariri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında Lübnan’ı ziyaret etmesini ve yeni anlaşmalara imza atmayı beklediklerini ifade etti.
TOBB: Ortak banka kurup yabancıya bağımlı kalmayalım
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Arap dünyası arasında ortak bir takas bankasının kurulmasının şart olduğunu söyledi
Türk-Arap İşbirliği Forumu’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Arap dünyası arasında ortak bir takas bankası kurulması tavsiyesinde bulunarak, “Böylece Türk ve Arap iş âleminin, yabancı bankalara bağımlılığını azaltabiliriz” dedi. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin, hükümetlerin de destekleriyle, son yıllarda hızla geliştiğini hatırlatan Hisarcıkloğlu, “Bu güzel trendi devam ettirmek için, yapmamız gerekenler de var. İlk olarak, ülkelerimizi birbirine bağlayan ulaştırma ağlarını modernize etmeliyiz. Ayrıca ortak bir takas bankası kurmalıyız. Böylece Türk ve Arap iş âleminin, yabancı bankalara bağımlılığını azaltabiliriz. Bu coğrafyanın mali kaynaklarını, yine bu coğrafyada muhafaza ederiz” diye konuştu.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Bakan Ahmet Davutoğlu’yla ayaküstü bir süre sohbet etti.
Amr Musa: 40 milyar $ iyi ama yeterli değil
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap ülkeleriyle Türkiye’nin 2008 yılında ticaret hacminin 40 milyar dolara ulaştığını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Amr Musa, Arap ülkeleriyle Türkiye’nin mutlaka iktisadi çıkarlarını geliştirmesi gerektiğini belirterek, “Çalışmalarımız sadece politik kalmamalıdır, kültürel ve tarihî birlikteliğimizden bahsetmekle de yetinmemeliyiz. Mutlaka iktisadi ilişkilerimizi de geliştirmeliyiz” diye konuştu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, “Türkiye bankaları, finansal durumu iyi olduğu için iş birliğine büyük katkı yapabilir. Nitekim bankalarımız bölgedeki kalkınma potansiyelini gözönüne alarak gözlerini bu alana çevirmişlerdir” diye konuştu.