AK Gençliğin Buluşma Noktası
Forum Köşe Yazarlığı Ak Parti Forum Köşe Yazarları buraya.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-30-2012, 10:31   #1
Kullanıcı Adı
alperen
Standart ORUÇ HEM İBADET HEM SAĞLIK
ORUÇ HEM İBADET HEM SAĞLIK

ALPEREN GÜRBÜZER

Bazı insanlar bütün gün aç ve susuz kalıpta sağlığımı tehlikeye atamam deseler de, kazın ayağı hiçte öyle değil. Oysaki aç kalan bir insanın 3–5 gün içerisinde bile ölmediği bir vaka. Bu yüzden oruç vücudun kendi kendini eritecek kadar total açlık (starvasyon) olayı değildir. Kaldı ki rızksızlıktan ölünmez. Zira Rabbül âlemin; “Nice hayvanlar vardır ki, rızkını (biriktirip) yanında taşımıyor. Çünkü onların da sizinde rızkınızı Allah veriyor. O her şeyi işitir ve bilir”(Ankebut, 60) beyan buyurmakta. Normal yetişmiş bir insanda günlük enerji ihtiyacı 3000 kaloridir. İnsan bu durumda hiçbir iş yapmasa bile vücudunda depo halde bulunan enerji sayesinde 71 gün yaşayabileceği hesaplanmıştır. O halde bir şahıs için rızıksızlıktan öldü deme lüksümüz olamaz. Çünkü 71 günlük zaman dilimi az bir zaman değil. Üstelik 3–5 dakika nefessizliğe tahammül edemeyen, hatta kalbin 3–10 dakika durmasıyla hayatta kalamayacağını bilen bir insanın bunu söylemesi abesle iştigaldir. Dolayısıyla 71 günlük zaman diliminde bir şekilde gıda bulmak pekâlâ mümkün. Bu konuda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya bölümünde araştırmalar yapan Prof. Dr. Münip Yeğin; “Oruçlularda hakiki açlığın olmadığı, aksine yağ depolarının harekete geçerek vücudun ihtiyacını karşıladığını ve bunun da, damar sertliğini önlediği” tarzında dile getirdiği tespitini yayınladığı raporlarında belirtmiştir. O halde açlıktan ölmeyi “Rızksızlıktan dolayı öldü” şeklinde bir ön yargıyla karıştırmamak gerekir.
Oruç açlık değil, bilakis büyük bir nimettir. Orucu bir mümin ibadet şuuruyla icra eder. Allah-ü Teala; “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi Allah’a karşı gelmekten sakınanız diye size sayılı günlerde farz kılındı... Oruç tutmanız eğer bilirseniz sizin için hayırlıdır” (Bakara suresi ayet 183–184) beyanıyla orucun bundan önceki ümmetlerde olduğu gibi son ümmete de farz kılındığını, aynı zamanda ibadet sevabının yanı sıra bizim için sayısız faydaları olduğunu işaret ediyor.
Dünyada bilimsel çalışmalar ilerledikçe orucun insan vücudu üzerinde çok büyük yararlar sağladığı ortaya çıkıyor. İnsanoğlu bütün yıl çalışıp, nasıl ki ardından dinlenmek için yılın bir ayını tatil yaparak güç tazeliyorsa, organlarımızda aynen tatil misali oruç mucizesiyle adeta bayram yapmaktalar. Hele hele karaciğer ömür boyu sindirim sebebi ile salgı salarak diğer görevlerini aksatma gibi bir dizi problemler yaşayabiliyor. Neyse ki oruç sayesinde karaciğer besin depolama işinde rahatladığı gibi oruç süresince istirahat fırsatı yakalayıp güç tazelerde. Malumunuz karaciğer vücut kimya fabrikasıdır, hatta alınan besinlerden azalarımız için bin bir ilaç üretip (vücut için gerekli globülinleri hazırlar) vücudun denge ayarını sağlar.
Oruç sadece kalbe ya da karaciğere mi faydalı? Elbette hayır, mide içinde bulunmaz bir fırsat. Bir değirmen misali bitap düşen midemiz oruç avantajıyla mide kasları ve salgı hücreleri dinlenir. Hakeza insan aç kalınca mide içerisinde asit birikimi olduğu halde oruca niyet etmesiyle birlikte bu birikim durmakta. Çünkü niyet olayı beyni harekete geçirip hormonal uyarıcı etki yapar. Böylece oruçla sinir sistemimiz üzerindeki stresler boşalmanın yanı sıra hipofiz, thyroid, pankreas gibi salgı bezleri geçicide olsa rahat bir nefes alırlar. İşte bu yüzden Rasululah (s.a.v); ‘Muhakkak ki bütün ameller niyetlere göre değerlendirilir ve karşılık görür..’ diye buyurmuşlardır.
Oruçla birlikte bağırsaklarda hem salgı akışı, hem de hareket eden kaslar istirahate kavuşur. Bu arada damarlarımızda dolaşan kan hacmi azalarak kalbimiz hafifler. Dahası kana can katan gıda özleri en az değere düşünce kemik iliği uyarılır. Yani küçük tansiyonumuz oruç sayesinde düşer ve kalbin ritmi rahatlar. Hele anemi olanlar oruç tuttuklarında daha kolay kan üretirler. Hatta zayıfların kilo aldığı, şişmanların ise kilo verdiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda oruç damarda biriken yağların yakılmasını hızlandırarak kollesterol ve trigliserid yönünden olumlu etkiler yapıp, damar sertliğini önlemeye karşı koruyucu rol oynar. Dolayısıyla İtalyan asıllı Dr. Victor Pauchette; “Senenin belirli günlerinde Müslümanlar gibi aç kalınız. Yirmi saat aç durunuz. Mideyi dinlendirmiş ve böylece devamlı çalışan mide makinesine istirahat imkânı vermiş olursunuz. Ayaklarınızı, kollarınızı birkaç defa yıkayınız. Katiyen içki içmeyiniz ve en iyi ilacında temiz su olduğunu unutmayınız” şeklinde tavsiyelerde bulunmaktadır.
Velhasıl, Ramazan ayı vücudumuz için büyük bir tatil ve bayramıdır.
http://www.facebook.com/pages/Alpere...41391522610124

 

alperen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-30-2012, 11:09   #2
Kullanıcı Adı
Gönülden
Standart
Alıntı:
Bazı insanlar bütün gün aç ve susuz kalıpta sağlığımı tehlikeye atamam deseler de, kazın ayağı hiçte öyle değil. Oysaki aç kalan bir insanın 3–5 gün içerisinde bile ölmediği bir vaka.
Midemiz açıkınca enzimler beyine uyarı gönderir aç olduğumuzu bildir ve er yada geç karnımızı doyururuz ama ruh açıkınca onu doyurmak için önümüze sunulan lütufları elimizle itmek kendi rumuzu kendi elimizle öldürmeye benzer..

Paylaşım için teşekkürler değerli abim





Gönülden isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-30-2012, 13:48   #3
Kullanıcı Adı
onurcan
Standart
Ramazan ayı nın yaklaştığı bu günlerde manevi açıdan hazırlanmak lazım yavaş yavaş , paylaşım için teşekkürler Alperen hocam...
onurcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-30-2012, 15:02   #4
Kullanıcı Adı
Türkistan
Standart
Yuce rabbim biz kullara eşsiz bilginligiyle en iyisini govşurmuştur.faydamızadır her emrettigi.
Türkistan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-30-2012, 16:56   #5
Kullanıcı Adı
BlueMoon
Standart
ramazanın ilk günleri çok zor geçiyo. yolda yürüyemiyor insan. bir de yaz dönemi susuzluk vs. Allah kolaylık versin.
BlueMoon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-30-2012, 17:46   #6
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart
Sağlık kısmını öne çıkartmak ORUÇ'un maneviyatını zedeliyor...
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-09-2012, 23:25   #7
Kullanıcı Adı
alperen
Standart
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
http://www.facebook.com/pages/Alpere...41391522610124
alperen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-09-2012, 23:28   #8
Kullanıcı Adı
işletme42
Standart
islamın şartlarından olan oruç farzdır oruç tut sıhhat bul oruç insanları yemekten içmekten cinsel münasebetten alıkoyar
işletme42 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-10-2012, 04:05   #9
Kullanıcı Adı
Fatih Hakan
Standart
Oruç tutmak ilk başlarda gerçekten zor oluyor...aç kalmaya alışık değilsin gözlerin kararıyor fena oluyorsun hele yaz aylarında. Allah yardımcı olsun oruç tutanlara
Fatih Hakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-23-2012, 23:10   #10
Kullanıcı Adı
alperen
Standart
Tüm kardeşlerimin Ramazan-ı Şerif mübarek olsun.

http://www.facebook.com/pages/Alpere...41391522610124
alperen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi