07-02-2010, 08:51 | #1 |
Osmanlıca ve elimizden kayıp giden arşivlerimiz
Dün Habertürk'te fatih altaylı'nın sunduğu teke tek adlı program vardı ben ancak saat 01:00'a kadar izleyebildim.Konuk Bilecik Üniversitesi rektörü prof.dr.azmi özcan'dı.Özellikle altı çizilen ve durmadan her konuda belirtilen önemli bir husus vardı.Osmanlıca ve elimizden kayıp giden arşivlerimiz.Osmanlıca bilen yeterli donanıma sahip zaten az sayıda insan varken bu sayıda her geçen gün azalıyor.Arşivlerimizden bize kalan belge vs. gibi hiç bir şeyden yararlanamayacağız.Osmanlıca yok oluyor.20-30 sene sonra hiç birimiz bir araştırma sırasında tarihimizin en önemli en büyük en güzel en gelişmiş süreci olan osmanlı süreci hakkında tamamen cahil olacağız.Sizlerinde bu konuda görüşlerini almak istedim...
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
07-02-2010, 11:46 | #2 |
Osmanlıca ve Arapça öğrenenlerin,bilenlerin küçük görüldüğü bir ülkede bu dili bilenlerin sayısın'ın azalması normaldir
Bu tarz diller halk arasın da bile konuşulurken "Eski dil" denilerek isteyerek veya istemeyerek aşağılanan diller.. Birde yakın tarihimiz de sadece kaldırılmayıp öğrenilmesi de yasaklanan diller olduğu için bu ülke de bu dillere ilgi malesef çok az.. |
|
07-02-2010, 11:48 | #3 | |
Alıntı:
Benim hep istediğim kürtçe vb. gibi dillerin yanında osmanlıca da seçmeli ders olarak eğitim sistemine girmesi gerekiyor. |
||
07-02-2010, 16:31 | #4 |
Bir hocamız vardı kendisini ziyaret ettim.Osmanlıca hakkında bilgi aldım ufak bir derste aldık.
Çok kolay ve çok rahat öğrenilebilir...Sadece harfler arapça okuyunca ortaya türkçe kelime çıkıyor yani zor bir şey değil...Kuralları öğrenip ufak çalışmalar sonucunda 1-2 ay sonunda su gibi okunabilir anlayabiliriz.Sadece kelimeler yabancı gelebilir osmanlıca-türkçe lügat alarak o sorununda üstesinden rahatlıkla gelebiliriz.Araştırmayı devam edeceğim inşaALLAH bulduğumuz bilgileri paylaşırız. |
|
07-07-2010, 13:45 | #5 |
|
|
07-07-2010, 14:02 | #6 |
Evet bu miras öyle bir öneme haiz ki ibn- i mirzanın ifadesiyle bu necip millet günün birinde diliyle (osmanlıca) tarihteki hak ettiği yeri yeniden alacaktır.
Hem öyle zevklidir ki osmanlıca okumak.Yormaması ve akıcığını okuyanlarınız elbette bilecik...........Hepinizin tatması ve özellikle forum arkadaslarımızn bu değere sahip çıkması kaçınılmaz.Yoksa siz neyi nereden bulup savunacaksınız................ |
|
07-07-2010, 14:14 | #7 | |
Alıntı:
Ooo siz bizden hızlı çıkmışsınız ben bu seneyi atlatayım başlayacağım inşaALLAH fakat yazma konusunu düşünmüyorum okuyayım yeter... |
||
07-07-2010, 14:17 | #8 |
Cumhuriyetin ilk yılında Osmanlı arşivleri sisteme tehdit görüldüğünden ötürü devlet tarafından yakılmıştır.
Birey olarak sahip çıkmanın güçlüğü mevcut. Zira balkan ülkelerinde Osmanlı müzelerini görüp iç çekiyoruz. Zamanında devlet eliyle yapılan bir şey bu. Kaldı ki, Osmanlı tarihi kaynaklarında arşiv sıkıntısı çekildiği bilinen bir gerçek. Yani,bunu biz yaptık. |
|
07-07-2010, 14:24 | #9 |
Osmanlıca zor sanırım.Kız arkadaşım Tarih okuyor,kitabını elime aldım,ilk öğrendikelri kolay ama dah ileri konulara baktıkça karmakarışşık oluyor.Tabi temelden başlayınca gerisi su gibi gelir Öğrencem bende hayırlısıyla.
|
|
07-07-2010, 14:25 | #10 |
Bildiğim kadarıyla Osmanlıcaya son zamanlarda baya bir talep varmış.Kursla açılıyor.diye biliyorum daha da çoğaltmak gerekir hobi olarak değil gereklilik olarak öğrenilmeli
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|