AK Gençliğin Buluşma Noktası
Eğitim ve Öğretim Üniversiteler ve Üniversite Öğrencileri, Ak Parti Forum lise, ilköğretim ve okul öncesi eğitimi; İmam Hatip ve Açıköğretim.



Cevapla
Seçenekler
 
Alt 05-01-2009, 12:37   #1
Kullanıcı Adı
NS
Standart Özel okullara zam yapmayın çağrısı!
Özel okullara zam yapmayın çağrısı!


Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, özel okullardan, ücretlerini artırmamalarını veya enflasyon oranını geçmemelerini istediklerini belirtti.








Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, özel okullardan, ücretlerini artırmamalarını veya enflasyon oranını geçmemelerini istediklerini belirterek, velilere 31 Mayısa kadar kayıtları yenilemeleri önerisinde bulundu.
Gülan, hükümet yetkililerinden eğitim-öğretim ücretlerinden alınan yüzde 8 oranındaki KDV'nin yüzde 1'e çekilmesini talep edeceklerini bildirdi.
Gülan AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel öğretim kurumlarının bir kısmının ücretlerini ilan ettiğini, ücret açıklama süresinin bu ay bitiminde sona ereceğini anımsattı.
''Bu sene ciddi ekonomik bir kriz yaşanıyor'' diyen Gülan, okullara, ''velilerin ekonomik krizden en az zarar görebilecekleri şekilde her türlü tedbiri almalarını önerdiklerini'' ifade etti.
Gülan, ''Özel okullara 'Eğer ekonominiz elveriyorsa gerekirse bir sene boyunca kızılcık şurubu için ücret artışı yapmayın' dedik. 'Para kazanıyorsanız, ki ben 2 bin 635 okul içinde en fazla 50 veya 100 tanesinin para kazandığını biliyorum, indirim yapın; eğer elektrik, yakıt fiyatları arttı, öğretmenlere zam yapmadan olmaz diyorsanız enflasyonu geçmeyin' dedik. Ama bunun da ötesinde bir durum varsa da yapılan ücret artışının velilere açıklanabilmesi gerekiyor. Veli ikna oluyorsa okulunda kalır, olmuyorsa ayrılır'' dedi.
''İSTANBUL'DA ESKİ ÜCRETLERİ UYGULUYORLAR''
Okullardan, ayrıca 31 Mayısa kadar ücretlerini artırmamalarını da istediklerini vurgulayan Gülan, 1-30 Haziran arasında ara sınıflar için kayıt yenileme işlemleri yürütüleceğini ifade ederek, velilere kolaylık sağlanması için kayıt yenilemelerin 1 Hazirandan önce de yapılabilmesi amacıyla genelge çıkarıldığını belirtti. Gülan, ''Burada amaç şu, okullar erkenden kayıtlarının ne olacağını görsün. O zaman belki paralarını erkenden tahsil ederler bir sonraki senenin alımlarını önceden daha ucuz rakamlar üzerinden yapabilirler. Bu nedenle '31 Mayıs'a kadar mevcut öğrenciler için ücret artışını yansıtmayın' dedik. Benim gördüğüm İstanbul'da velilerine eski ücretleri uygulayan okul çok'' diye konuştu.
Gülan, ekonomik krizin etkilerini azaltmak için hükümet yetkililerine de başvurduklarını kaydetti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile görüşerek sorunlarını ve taleplerini ilettiklerini ifade eden Gülan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Başbakanımızdan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı sayın Nazım Ekren'den, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan randevu almak için uğraşıyorum. Bu randevuları alırsak eğitimde yüzde 8 olan KDV'nin 1'e düşürülmesini talep edeceğiz. KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini veli açısından istiyoruz çünkü KDV'nin düşmesi aslında okullar için biraz problemdir. Sürekli devletten KDV alacaklısı olurlar. Ama buna rağmen bu indirimleri talep edeceğiz. Biz kendi açımızdan 'Okullar zam yapmasın' dedik. Devletten de yüzde 7'lik, yüzde 8'lik, veya hayallerimizin daha ötesinde daha enteresan bir teşvik gelirse veli avantajlı duruma gelmiş olacak. Tahmin ediyorum o zaman özel okulculukta kriz atlatılabilir. 40-50 bin öğretmen işsiz kalmaz, 70-80 bin çocuk açıkta kalmaz, okullar kapanmaz.''
Velilere de erken kayıt yaptırmanın avantajlarından yararlanmalarını öneren Gülan, ''Veliler mutlaka 31 Mayıstan önce gidip kayıt tazelesinler. Çünkü birçok okul, benim konuştuklarımın yüzde 90'ı, bu tarihe kadar velilerine pek bir artış uygulamıyor. Taksitlendirme şartlarına da baksınlar. Bu krizi el birliğiyle atlatacağız. Okullar ne ücret açıkmış olurlarsa olsunlar, bir KDV indirimi olursa velilere uygulanır'' dedi.
''FENA GÖZÜKMÜYOR''
Geçen yıla göre bu yıl okul kayıt başvurularında azalma olup olmadığı sorusuna Gülan, ''Şu anda pek yok. Yani bu şartları da sunduğumuz için yeni kayıt ve kayıt tazeleme fena gözükmüyor ama bizim asıl kayıtlarımız haziran dönemidir. Geçen sene haziran ayında hiç kriz yoktu. O nedenle geçen sene ile bu senenin bir kıyaslamasını yapamıyorum ama 2001 krizinde yüzde 16 küçülme olmuştu'' yanıtını verdi.
Gülan, Türkiye'deki 2 bin 635 özel okulda 390 bine yakın öğrencinin öğrenim gördüğünü, tüm özel öğretim kurumlarında da 131 bin öğretmenin görev yaptığını kaydetti.
ANKARA'DA DURUM
Ankara Özel Okullar Dayanışma ve Geliştirme Derneği Başkan Vekili Naciye Aydın da ''özel okulların hiç ücret artırmaması veya en fazla yüzde 5 oranında artırması kanaatinde olduklarını'' dile getirdi.
Aynı zamanda Ankara'daki Özel Aydın Anadolu Kolejinin kurucusu olan Aydın, kayıt başvurularının geçen yıla göre azaldığını söyledi. Aydın, şunları kaydetti:
''Kayıtlarımız geçen sene bizi ayakta tutacak kadardı ama ilk defa bu öğretim yılında aldığımız kayıtların ücret tahsilatında yüzde 90 zorluk çekiyoruz özel okullar olarak. Birkaç okul dışında hiçbirimiz bu yıl tahsilatları tam yapamadık, alamadık.
Veliler geliyor, 'küçük bir yerim vardı battım, icrayla evim, arabam satıldı, ödeyemiyorum, isterseniz çocuğumu alayım' diyor. Bu çocuk bu okulda 3 sene okumuş, senenin ortasında, 'gideceksin' diyebilir miyiz? Diyemiyoruz. Bende de var, diğer okullarda da bu tip örnekler. Ücretini alamadığımız halde okuyan öğrencilerimiz var ama sene sonunda büyük bir olasılıkla kayıt yenileyemeyeceğim.
Kayıtlarda talep azaldığı gibi tahsilatlarını da bu yıl zamanında yapamadık. Ankara'daki okulların yüzde 50'sinden fazlası böyle. Yemek, taşıt ücretlerini bile aksatanlar var.''
DERSHANELERDE DURUM
Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü de şöyle konuştu:
''Dershaneler bu yıl Türkiye genelinde zam yapmamayı düşünüyorlar. Bir ders saati ücretleri geçen yıl da birim saati illere göre değişmekle birlikte 5-10 lira arasındaydı. Dershaneler yine bu rakamlar arasında ücret uygulayacaklar.''
Köprülü, dershanelerin öğrenci sayısında geçen yıla göre henüz bir azalma olmadığını ancak kayıtların eylül sonuna kadar devam edeceğini bu süre sonunda bir kıyaslama yapılabileceğini ifade etti.
Türkiye genelinde resmi rakamlara göre 4 bin 250 civarında dershane bulunduğunu bunlardan bine yakınının üyeleri olduğunu anlatan Köprülü, 400-500 arasında dershanenin kapandığını bildirdi. Bu kapanmaların sadece ekonomik krizden kaynaklanmadığını belirten Köprülü, şunları söyledi:
''Dershane sektörünün kendi içinde yaşadığı kriz var. Son 2 yıldır, liselerde eğitim süresinin 4 yıla çıkmasından dolayı geçen yıl son sınıf öğrencisi olmadığı için, bu sene de mezun öğrenci olmadığı için sektörün kendi içinde yaşadığı kriz var. Asıl sorun oradan kaynaklandı, ekonomik kriz de eklenmiş oldu.''
Dershanelerin kendi içinde yaşadıkları krizin bu yıl aşılmasını beklediklerini, çünkü bu yıl son sınıflarda öğrenci olduğunu ve mezun da verileceğini anlatan Köprülü, ''Bunu eylül sonunda görmüş olacağız'' dedi.
Dershane ücretini ödemede velilere kolaylık sağlandığını, 10 taksite kadar ödeme imkanı tanındığını anlatan Köprülü, KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesinin ücretlere de yüzde 8-10 oranında yansıyacağını belirterek, bunun ekonomik krizden kaynaklanan sıkıntıya etkisi olacağını kaydetti.
YÖNETMELİK
Milli Eğitim Bakanlığının Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliğine göre, özel öğretim kurumlarının eğitim-öğretim ve diğer ücretleri, kurumlarca her yıl ocak ayından itibaren mayıs ayının sonuna kadar ilan ediliyor.
İlköğretim ve ortaöğretim okulları, ara sınıflarının öğrenci ücretlerini, bir önceki yılda gerçekleşen tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış oranını dikkate alarak artırabiliyor. Kurumların ilan ettikleri ücretleri bir sonraki ilan tarihine kadar arttırmamaları gerekiyor.
Öğrenci ve kursiyerlerin ücretleri, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında bütün sınıflar için yıllık, okullarda pansiyon hizmetleri sağlandığı takdirde, okul öncesi eğitim kurumlarında, öğrenci etüt eğitim merkezleri için aylık alınıyor.
Okullar, yıllık öğrenci ücretlerini en az 5 eşit taksitte tahsil ediyor. Ancak isteyen öğrenci velileri, ücretleri peşin veya 5'ten az sayıda taksitte de ödeyebiliyor. Diğer kurumlar ise ücretlerini peşin veya belirleyecekleri sayıda taksitte tahsil edebiliyor.


AA

 

NS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi