06-01-2010, 13:38 | #1 |
Özgürlük Filosundaki Yunanlı Aktivistler Konuştu
Gazze'ye insani yardım götüren 2 Yunan gemisinde yer alan 6 yolcu sabah saatlerinde Atina'ya döndü.
Gazze'ye insani yardım götüren 2 Yunan gemisinde toplam 43 yolcu yer alıyordu. Bunlardan 35'i Yunan uyrukluydu. Yunan aktivistlerden İsrail tarafından sınır dışı edilen 6 kişi bugün sabah saatlerinde Atina'daki Elefteros Venizelos havaalanına ulaştı. Yunan aktivistler, yaptıkları açıklamada, İsrail güvenlik kuvvetlerinin, kendilerine 'kötü muamelede bulunduklarını ve aşırı güç kullandıklarını" söyledi. Yunanlılar, gemilere çıkan İsrail askerlerinin aktivistleri sopalarla dövdüğünü ve elektrik şoku kullandıklarını söyledi. Yunanlılar ayrıca, önlerindeki Mavi Marmara gemisinden silah sesleri geldiğini ifade etti. Yolcular, havaalanında çok sayıda yakınları tarafından karşılandı. Gün içerisinde daha başka Yunan vatandaşının da İsrail'den Atina'ya gönderilmesi bekleniyor. Bu arada 13 tutuklu Yunan vatandaşının mahkemeye sevk edilmesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu arada Özgür Akdeniz gemisinde bulunan Yunanistan'ın Preveze şehrinden sağlanan yardımı organize eden 2 kişiden şimdiye kadar haber alınamadığı belirtiliyor. Bu kişilerin Filistin asıllı doktor Halid Kabani ile Yunan iş adamı Stelio Cima olduğu kaydedildi. Gemilerdeki 12 Endonezyalının durumu iyi Endonezya hükümeti, Mavi Marmara gemisinde gözaltına alınan 12 kişinin durumlarının iyi olduğunu açıkladı. İsrail saldırısında hafif yaralanan bir Endonezya vatandaşının tedavisinin tamamlandığı ve gözaltındakilerin sorgularının ardından sınır dışı edileceği belirtildi. İsrail, Malezya'da protesto edildi Gazze'ye yardım gemisine saldıran İsrail, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Amerikan Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı gösteriye katılanlar 'Katil İsrail' pankartları açarak slogan attı. İsrail'le Malezya arasında diplomatik ilişki bulunmaması nedeniyle bu ülkenin Malezya'da bir temsilciliği bulunmuyor. Öte yandan, gemide hayatını kaybedenler için Malezya'nın çeşitli eyaletlerindeki camilerde gıyabi cenaze namazları kılındı. Malezya, BM'den yardım isteyecek Malezya Başbakanı Najib Tun Razak, İsrail'in alıkoyduğu 12 Malezya vatandaşının kurtarılması için girişimde bulunulmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı'na talimat veren Malezya Başbakanı, Gazze'ye yardım için giden gemilerde bulunan vatandaşlarından hâlâ haber alınamadığına dikkat çekti. Najib Tun Razak, mağdur olan 12 Malezyalının kurtarılması için çalışmalara başlanması talimatı verdi. İsrail'den bilgi almanın çok zor olduğunu belirten Najib, "Söz konusu olan 12 vatandaşımızla hala irtibat kuramadık. BM'den yardım isteyeceğiz." dedi. İrtibat kurulamayan Malezyalıların ikisi gazeteci, diğerleri ise yardım gönüllüleri olarak Gazze'ye hareket etmişti. isra haber
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|