AK Gençliğin Buluşma Noktası
Darbeler ve Darbe Girişimleri Darbeler ve darbe girişimleri hakkında bütün haber ve duyuruları bu bölümde paylaşalım.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-05-2009, 23:34   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Özkök bu atamaya neden karşıydı?


Ergenekon davasına ilişkin ek klasörlerde emekli Oramiral Özden Örnek'e ait günlüklerin yayınlanmamış bölümlerinde ilginç bilgiler dikkat çekti.

Ergenekon davasına ilişkin ek klasörlerde emekli Oramiral Özden Örnek'e ait günlüklerin yayınlanmamış bölümlerinde ilginç bilgiler dikkat çekti.

Günlükteki notlar arasında, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun girişimi sonucu Edip Başer'in yerine Aytaç Yalman'ın Kara Kuvvetleri komutanı yapıldığı, 2002 yılı Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarına komutanların tepkisi de yer aldı. Notlara göre komutanlar, Edip Başer'in yerine Yalman'ın kuvvet komutanı yapılmasına şaşırıyor. Sonradan Genelkurmay başkanı olacak olan Orgeneral Hilmi Özkök ise bu atamanın ordu içinde hizipçiliğe neden olacağı yorumunu yapıyor.

Ergenekon davası sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur'dan elde edilen günlükte 3 Ağustos 2002 tarihli bölümde Örnek'in 2002 YAŞ toplantısına ilişkin tespitleri yer alıyor. Örnek'in anlatımlarına göre, ilk kez katıldığı ve heyecanlı olduğu YAŞ toplantısından sonra imza için şûra salonuna gidiyor. Birçok imza atıldıktan sonra çalışanlardan biri zarf içinde şûra kararlarını Örnek'e veriyor. Örnek, zarfı açmadan Edip Başer, Aytaç Yalman, Cumhur Asparuk, İbrahim Fırtına'nın olduğu yan odaya geçiyor. Günlükte, 'odada ölüm sessizliği olduğu' aktarılıyor. Bir süre sonra İbrahim Fırtına, Örnek'e "Atamaları gördün mü? Edip Paşa'yı Kara Kuvvetleri komutanı yapmamışlar." diyor. Günlükten aktaralım: "Tabii bu bir sürprizdi. Teamül olarak en kıdemli ordu komutanının Kara Kuvvetleri komutanı olması gerekirken teamül bozulmuştu. Bu arada Genkur. Bşk. henüz gelmemişti. Hepimiz şok olmuştuk." Bir süre sonra Hilmi Özkök, komutanların yanına geliyor. Günlüğe göre olan bitenden haberi olmayan Özkök'ün, komutanlara yaptığı konuşma şu şekilde naklediliyor: "Alçak sesle bize böyle bir atamanın orduda hizipleşmeye ve entrikaya yol açacağını, herkesin hakkı olmasa bile bir başkasının ayağını kaydırmak için uğraşacağını söyledi. Kendi durumunu da bilmiyordu. Ona hiç danışılmadığı gibi, kendisi ile ilgili bir şey de söylenmemişti. Ve bu orgeneral belki de 15-20 gün sonra Genelkurmay başkanı olacaktı."

Daha sonra dönemin başbakanı
Bülent Ecevit'le birlikte Genelkurmay başkanının (Hüseyin Kıvrıkoğlu) geldiği belirtilen günlükte, başbakanın kısa bir süre oturup ayrıldığı ve Genelkurmay başkanının ise yaklaşık bir saatlik konuşma yaptığı belirtiliyor. "Çok ilginç bir konuşmaydı." denilen günlüğün devamında, "Bir insanın seçim meydanına çıkmış politikacılar gibi kendisini bu kadar öven bir konuşma dinlememiştim. En çok kullandığı kelime ben, ben, ben oldu. Hayret ve şaşkınlık içerisinde dinledim."

Özden Örnek'in günlüklerinde Hilmi Özkök'ün Genelkurmay başkanı olduğu ilk dönemlerdeki tavrına ilişkin de notlar var. 25-29 Kasım 2002 tarihleri arasındaki not şöyle: "Başarılı birliklere ödül verme töreninden sonra 8 orgeneral/oramiral Genelkurmay başkanının odasına gittik. Konuşmalar sırasında Genelkurmay başkanının itidalli tutumu çok hoşuma gitti. Akılcı ve gerçekçi bir yaklaşımı var."


Haberkapısı

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım