AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 05-26-2009, 04:19   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Patron-işçi elele, devlete dalavere
TÜRKONFED'in düzenlediği panelde konuşan Adana Valisi İlhan Atış, krizi bahane ederek işçilerle anlaşan şirketlerin devleti nasıl soyduğunu anlattı.

26 Mayıs 2009 00:25

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Özyeğin Üniversitesi'nin kısa bir süre önce imzaladıkları beş yıllık protokolle başlattıkları Yenikobi Projesi'nin ilk toplantısı Adana'da gerçekleştirildi.
KOBİ'lerin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve kapasitelerinin arttırılması hedefiyle yola çıkan projede, özellikle kriz döneminde KOBİ'lerin önde gelen sorunlarına çözüm oluşturabilmek amacıyla, "KOBİ'lerde Finansmana Erişim Sorunları ve Çözüm Önerileri" konusu, projenin 2009 yılı teması olarak seçildi.
Bölge işadamlarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, iş planı hazırlama eğitimi verildi. Ayrıca finansmana erişim konusunda bir panel ile KOBİ'lerin sermaye yapıları ile temel finansman sorunları konusunda yuvarlak masa çalışmaları gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Adana Valisi İlhan Atış, krizi bahane ederek işçilerle anlaşıp devletten para alan firmaların bulunduğunu söyledi. Atış, "Devletten işsizlikten dolayı para alıyorlar. Aslında işçiyle anlaşmışlar bunu hepimiz biliyoruz. Kriz kiriz deniyor da ayağına yorganına göre uzatmayanlar bu krizden nasibini alıyor. Biz memurlar sıkıştığımızda bankaya koyduğumuz maaşımızdan artırdığımız üç-beş kuruşu harcarız. Peki iş adamlarımız çok kazandıkları zamanda bankaya koyduklarını şimdi harcıyorlar mı? Yoksa o dursun şöyle de kriz dolayısıyla devletin bize verdiklerinden istifa etmeye bakalım mı diyorlar. Ben krizi çok çabuk ve en az etkiyle atlatacağımızı düşünüyorum. Konuştuğum iş adamları da bana haklısınız diyorlar, ama sonra bir araya gelince birden bire nedense kriz ön plana çıkıyor. Bana göre krizin en önemli etkisi, kravat almaya giderken bana 'krizden sonra al' diyen eşim gibi bu işi psikolojik duruma sokanlardır. Tüketimimizi normal şekilde devam ettirebilseydik, bazı iş adamlarımız da işlerini eyvah battım diyerek devletten yardım alma noktasına götürmeselerdi şuanda krizden daha az etkilenebileceğimizi söylüyorum. Kiriz nedeniyle gerçekten sıkıntıya giren işadamlarımızın yanında sanal krize giren firmalarımız da çok." diye konuştu.
TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, krizle birlikte giderek artan rekabet ortamında KOBİ'lerin kısa ve uzun vadede önemli değişimler geçirmelerinin şart olduğunu söyledi. Beysel, sözlerini şöyle sürdürdü: "TÜRKONFED olarak KOBİ'lerin içinde bulunduğumuz zor dönemi atlatmalarına yardımcı olmak ve uzun vadede de kurumsallaşmalarını tamamlayarak, dünya pazarlarının önemli oyuncuları haline gelmelerini sağlamak istiyoruz. Adana'da başlattığımız çalışmanın amacı da budur."
Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, KOBİ'lerin günümüzde sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın en önemli aracı olarak görüldüğünü ve Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin de yüzde 15'nin girişimci olarak KOBİ kurmalarını hedeflediklerini söyledi. TÜRKONFED işbirliği ile Adana'da başlattıkları eğitim çalışmalarını Türkiye geneline yaymayı planladıklarını belirten Erkut, talep gelen illerde iki günlük iş planı eğitimleri ve danışmanlık vermeye hazır olduklarının altını çizdi.
Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça da YENİKOBİ projesinin ilk toplantısının Adana'da yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Onatça; "Bölgemizde işsizlik oranının yüksek olması, tarım ve tekstil sektörünün yaşadığı sorunlar önceden de var olan ama küresel krizle birlikte şiddetlenen sorunlardır. Dolayısıyla KOBİ'lerimiz önemli bir mücadele içindedir. En önemli sorun doğal olarak finansmana erişimde yaşanmaktadır. KOBİ'lerde Finansmana Erişim Sorunları ve Çözüm Önerileri, bu nedenle çok önemsediğimiz ve parçası olmak istediğimiz bir çalışma." dedi.
Adana Sanayici İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Cahit Sınmaz, ülkemizde KOBİ'ler için var olan finansmana erişim sıkıntısının küresel krizle sonrası iyice artığını söyledi. Ülke ekonomisinin belkemiği olan, istatistiklerle ülke ekonomisindeki yeri ortaya konan KOBİ'lerin çok zor günler geçirdiğini aktaran Sınmaz, bu ve benzer toplantıların ülkemiz için alternatif finansman kaynakları ve uygulamaları konusunda yeni ufuklar açacağına inandığını sözlerine ekledi.

Cihan

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)