AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 05-12-2009, 19:44   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Pazarın lideri, verginin cimrisi!

Petrol Ofisi 2000'de özelleştirildi. 1997'den 2000'e kadar hep en yüksek vergi ödeyen ilk 10 kuruluş arasında bulunan Petrol Ofisi, Aydın Doğan'a geçtikten sonra, kurumlar vergisi rekortmenleri listesinde hep irtifa kaybetti.
2002-2005 arasında 4 yıl boyunca ilk 100'e giremeyen Petrol Ofisi, 2006'da 8. olurken, 2007'de 11. sırada yer almıştı. Dün açıklanan 2008 yılına ilişkin kurumlar vergisi listesinde ise Petrol Ofisi, ancak 70. sırada yer alabildi. Özelleştirildikten sonra 2001 yılında 190 milyon TL vergi veren Petrol Ofisi'nin, 2008 için ödeyeceği kurumlar vergisinin 20 milyon TL'de kaldığı görülüyor.

PAZARDA 5'E KATLADIĞI TOTAL'DEN BİLE AZ VERGİ VERECEK
Petrol Ofisi'nin devlete verdiği vergi miktarı yıldan yıla erirken, akaryakıt dağıtım payı Petrol Ofisi'nin beşte biri kadar olan Total'in verdiği vergi her geçen yıl artması dikkat çekiyor. Ocak 2009 itibariyle Türkiye'deki akaryakıt dağıtım pazarı oranlarına bakıldığında yüzde 31,7'nin ile Petrol Ofisi'nin açık ara önde olduğu görülüyor.

Petrol Ofisi, dağıtım pastasının üçte birine yakın bir dilimini elinde bulundururken, Shell-Turcas yüzde 21,7, Opet yüzde 15,7, BP yüzde 14,4 ve Total ise yüzde 5,7'sini elinde bulunduruyor. Buna rağmen Petrol Ofisi'nin 2008 için ödeyeceği kurumlar vergisi 20 milyon TL'de kalırken, Total'in ödeyeceği verginin 28 milyon TL olduğu görülüyor.

SHELL-TURCAS, POAŞ'IN ÜÇ KATI VERGİ ÖDEYECEK
Yüzde 21.7 ile dağıtım pazarının ikinci büyüğü olan Shell-Turcas, büyüklüğü paralelinde kurumlar vergisi ödemesinde bulunuyor. Pazar payı oranlarına bakıldığında Aydın Doğan'ın POAŞ'ına göre 10 puan daha küçük bir dağıtım pazarı bulunan Shell-Turcas'a geçen yıl için tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi miktarı, neredeyse POAŞ'ın ödeyeceği kurumlar vergisinin üç katı. Shell-Turcas'ın 2008 yılı için ödeyeceği kurumlar vergisi miktarı 58.761.171 TL.

Bu arada, akaryakıt dağıtım pazarının yüzde 15'ine sahip olan Koç Grubu'na ait Opet'in 2008 kurumlar vergisi listesinin ilk yüz içinde yer almaması da dikkat çekti. Opet gibi İngiliz sermayeli BP de ilk 100 kişilik listede bulunmuyor.

PAZAR ÖDEYECEĞİ ŞİRKET PAYI (%) VERGİ (TL)
Petrol Ofisi 31.7 20.925.679
Shell-Turcas 21.7 58.761.171
Opet 15.7 İlk yüzde yok
BP 14.4 İlk yüzde yok
Total 5.7 28.766.459

Habervaktim

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-12-2009, 19:48   #2
Kullanıcı Adı
Morte
Hepsi burnundan gelecek bu adamın ama hayırlısı...
Morte isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)