AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu| (https://www.akpartiforum.com/index.php)
-   Tartışıyorum (https://www.akpartiforum.com/forumdisplay.php?f=121)
-   -   Nazım Hikmeti Anlamalı Mıyız? (https://www.akpartiforum.com/showthread.php?t=30891)

elif zeynep 07-08-2008 22:51

NAZIM HİKMET'İ ANMALI MIYIZ?

arkadaşlar isteyen anar istemeyen anmaz, sen ne söylersen söyle ; yine o kimse Nazım da Nazım der, başka bir şey demez.

Sen moskova sevdalısı dersin, o hala Nazım'ın ortaya atılmış vaasiyetinden "beni vatanımın bir köşesine defnedin" den bahseder.

Anlamazlar, sen de ses tükenir, sözcükler incinir, onda bilgi olmadan fikir çoktan oluşmuştur bile.

Konuşmaya bile deymez...

kanuni 07-08-2008 23:00

Alıntı:

Türk Devrimi Nickli Üyeden Alıntı
İLK ONCE ANLAYACAKSIN SONRA KARAR VERECEKSIN ANLAMADAN IKI SATIR OKUMADAN ANNEANNEM DE KONUSUR

Okumadığımızı nerden Biliyorsun
Sen önce Necip Fazılı anla ondan sonra yaz

elif zeynep 07-09-2008 12:35

Alıntı:

Türk Devrimi Nickli Üyeden Alıntı
İLK ONCE ANLAYACAKSIN SONRA KARAR VERECEKSIN ANLAMADAN IKI SATIR OKUMADAN ANNEANNEM DE KONUSUR

siz okuyup epey benimsemşsinizidir tahminimce. Hangi beyiti aklınıza takıldı paylaşırsanız, biz de belki anlamaya çalışırız. Ben okudum, anlamaya

çalışacak bir iki sözcük dahi bulamadım, bulamazsınız da zaten. Nazım, sadece fikirde kalmış, sürekli savunduğu ve hapislerde yattığı fikirlerini;

mısralara bile aktaramamış. O'nun mısralarını okuyan ne düşüneceğini anlayamıyor bile, ortaya atılmış bir söz yığınından ibaret sadece.

Zaten kendisi bile, bir türlü kişiliğini oluşturamamış; Moskova aşkıyla yanarken bile, Moskova O'nu şair dahi görmemiştir. Aksiyon sahasında kıtlık

yaşamış, bir türlü dengesini bulamamıştır.

" Necip Fazıl, Serdengeçti ve Nazım ayni koğuştadır N.Fazıl dertlidir bir ora bir bura volta atar sigara üstüne sigara yakar durur, Serdengeçti gayet neşeli ve Nazım ise tuttuğuna komünizmi anlatır durur. Bir gün yine Nazım birine komünizmi anlatırken, Serdengeçti yanına yaklaşır derki:

—Üstat bu komünizm nedir?

Nazım kendinden gayet emin derki;

—Elini sol cebime at

Bizimkisi hemen atar Nazım der :

—Ne buldun

—İki 25 kuruş der.

Nazım der birini al Serdengeçti alır Nazım, gururla :

—İste komünizm bu der

Bizimkisi alışır her gün elini Nazım’ın cebine atar ne çıkarsa yarısını alır. Bir gün Nazım’a 50 lira gelir bizimkisi sormadan hemen elini Nazım’ın cebine atar ve yarısını almak ister Nazım hemen müdahale eder

—Hop hop ne oluyor der.

Serdengeçti:

—Üstat yarısı benim değimliydi der. Nazım:

—O kadar da uzun boylu değil der Serdengeçti orada taşı gediğine kor:

—İste! Komünizm dedikleri 25 kuruşluk bir şeymiş…

"

inandığı davası bile bu kadar basit olan bir kimse, mısralarını nasıl dolu dolu önümüze sürerler, işte burada hayrete düşerim.

FERM@N 07-09-2008 16:33

Tam isabet iyi bakış açısı...teşekkürler paylaşım için...

parabol 07-09-2008 16:36

İlginç..burda bahsettiğimiz nazım hikmetin siyasi görüşü olsa tamam haklısınız derim...bende o görüşü benimsemiyorum ve bu hikaye görüşüyle ilgli...Ve yine diyorum haklıssınız..

Ama bizim burda tartıştığımız sanatıysa eğer hiç bir alakası yok bu hikayenin bu konu ile...

elif zeynep 07-09-2008 17:48

Tamam da Nazım Hikmet zaten, fikirlerini sanatına benimsetmek için öne çıkmış, ama bir türlü hem aksiyon hem sanatın keyfiyeti ve tefekkürü

noktasında yerini bulamamıştır. Nazım Hikmet, bir şair olmaktan çok, fikirleriyle gündemi meşgul etmektedir ; Onun sanatını öve öve bitiremeyenler

de , onun mısralarından bir tane ezberlerinde olduğunu sanmıyorum, elbette ki fikirlerinin onlar açısından uygunluğudur.

Bazıları vardır ki, Necip Fazıl'ı "Büyük Doğu " olmadan, Nazım Hikmet'i " komünizm hakkındaki görüşleri" olmadan değerlendiremezsiniz.

Çünkü aksiyon sahasında -ki nazım hikmet bu yönde sadece üç beş slogana takılmaktan ibaret-, fikirleri bilmelisiniz ki sanatını iyi analiz edebilesiniz.

parabol 07-09-2008 18:45

Alıntı:

elif zeynep Nickli Üyeden Alıntı
Tamam da Nazım Hikmet zaten, fikirlerini sanatına benimsetmek için öne çıkmış, ama bir türlü hem aksiyon hem sanatın keyfiyeti ve tefekkürü

noktasında yerini bulamamıştır. Nazım Hikmet, bir şair olmaktan çok, fikirleriyle gündemi meşgul etmektedir ; Onun sanatını öve öve bitiremeyenler

de , onun mısralarından bir tane ezberlerinde olduğunu sanmıyorum, elbette ki fikirlerinin onlar açısından uygunluğudur.

O zaman tezinizi şöyle çürüteyim...Nazım Hikmetin fikirlerini benimsemesemde sanatçı kişiliğini çok severim..Bir çok şiirini ezbere bilirim...

Alıntı:

elif zeynep Nickli Üyeden Alıntı

Bazıları vardır ki, Necip Fazıl'ı "Büyük Doğu " olmadan, Nazım Hikmet'i " komünizm hakkındaki görüşleri" olmadan değerlendiremezsiniz.

Çünkü aksiyon sahasında -ki nazım hikmet bu yönde sadece üç beş slogana takılmaktan ibaret-, fikirleri bilmelisiniz ki sanatını iyi analiz edebilesiniz.

Sadece siyasi şiirleri üzerinde dursak haklısınız derdim...Ancak biz tüm sanat yaşamları boyunca verdiği ürünlerden bahsediyoruz...Ve Nazım hikmetin yada necip fazılın sadece siyasi şiirleri yok çok güzel aşk insanlık üzerine şiirleri var....Siz sırf size ters görüşlü diye tüm sanat hayatını silemzsiniz...

Siyasi kişiliğini öne çıkaran kullanan birazda o görüşteki insanlar aslında burda çok da yüklenmemk lazım nazım hikmete...Sizn yaptığınız da bir nevi sanatının önüne siyasi kimliğini sokmak değil mi....işte bu düşünceler yüzünden bugün bu durumda....

tumen 07-09-2008 20:37

KUTLANICAK DOGRU YERDE DOGRU BİLGİLER EDİNMKE GEREKİR VATAN HAİNİ DAMAGASI VURARAK DİNCİLER SINIR SINIR DIŞI ETMİSTİR

elif zeynep 07-09-2008 22:57

Alıntı:

tumen Nickli Üyeden Alıntı
KUTLANICAK DOGRU YERDE DOGRU BİLGİLER EDİNMKE GEREKİR VATAN HAİNİ DAMAGASI VURARAK DİNCİLER SINIR SINIR DIŞI ETMİSTİR

anlayamadım ne dediğinizi, biraz açarsanız anlamaya çalışalım.

parabol 07-10-2008 10:16

Alıntı:

tumen Nickli Üyeden Alıntı

Arkadaşım eğri oturup doğru konuşalım..Dincilerin Nazım hikmeti sevmediği bir gerçektir fakat bu ülke şeriatla yönetilmiyor...Hangi dincinin çıkıp ben bunu vatan haini ilan ettim hadi atatlım diyebilme yetkisi var...Bu kararı veren bakanlar kuruludur...Yani biraz daha gerçekçi olalım isterseniz...Çocuk çocuk iddalar... ;)

Mucahid 07-10-2008 13:03

Arkadaslar Bana göre de isteyen ansın NAZIM HİKMET'İ isteyen anmaz.Ama ben anmam.Anacaklar'a da birsey demeye hakkım olmadıgını düsünüyorum.

parabol 07-10-2008 13:04

Alıntı:

Mucahid Nickli Üyeden Alıntı
Arkadaslar Bana göre de isteyen ansın NAZIM HİKMET'İ isteyen anmaz.Ama ben anmam.Anacaklar'a da birsey demeye hakkım olmadıgını düsünüyorum.

Uzun zamandır ilk defa artı vercem...Çok haklısınız...

serdar-ı ekrem 07-10-2008 14:04

nAZIM HİKMET AKİF'İN ŞİİRİ MARŞ OLARAK KABUL EDİLDİĞİNDE şöyle demiştir: Ne bileyim akif inanmış insan " Allah'sız ları anamayız

angelep 07-10-2008 14:13

doğru tespit isteyen anar isteyen anmaz ha kaldıki bizim lügatımızda olan bir gençlik bence anmasın
ananlarada saygı duymak zorunda değilis unutmayın...Sadece hoşgörelim yada hiç bir duygu beslemeylim ;D

parabol 07-10-2008 14:21

Ben bide şeyi anlamadım..Bu anmaktan kasıt nedir?? :-\

abdülaziz 07-10-2008 19:47

Adını bile anmak istemediğim, aşağının bayağısı, şairim diye geçinen, bugün dar zihniyetteki insanların yaşatmaya çalıştığı şahıstan bahsediyorsanız bırakın anmayı unutturmalıyız.Üstad Necip fazıl'ın nazım hikmete ilk ve son hitapını okumanızı tavsiye ederim (bulamazsanız bende var)

tayyipleyiz 07-10-2008 19:52

Üstad Necip Fazıl KISAKÜREK’in Nazım Hikmet’e İlk Ve Son Hitabı

Nâzım Hikmet!
Nafile çabalıyorsun.
Sana kızmıyorum. Kızmıyacağım.
Hiç bir operatör, ameliyat masasından kendisini yumruklıyan kanserliye, hiç bir gardiyan, parmaklığı içinden kendisine deli diye bağıran çılgına, hiç bir hâkim darağacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz.

Ben kendimi, ne kanser operatörü, ne deli gardiyanı, ne de ağır ceza hâkimi şeklinde görmüyorum. Fakat görüyorum ki her hareketim, seninle hiç de alâkadar olmadığı halde, ciğerine neşter gibi saplanıyor, seni delilerin parmaklığı gibi bir azap çerçevesine hapsediyor ve başının üstünde ip varmış gibi kudurtuyor. Beni, doktor, gardiyan ve hâkim şeklinde gören sensin! Senin bu halini sezer sezmez artık sana kızmıyorum. Merhamet ediyorum.

Sanma ki ben öfke kabiliyetini kaybetmiş bir adamım. İnsan başiyle fare kafasını birbirinden ayıran tek hassa, bence fikir öfkesidir. Bir hiç için ölçüsüz öfkeler duyacak kadar alıngan ve hassas bir mizaç taşıdığımı sen de bilirsin. Fakat bu öfke, iyi kötü bir kudreti, bir şahsiyeti, bir mesuliyeti kalmış insanlara ve hadiselere karşıdır. Sen mazursun.

Çünkü iflâs nedir, onu bütün hacmiyle idrak ettin.
O kadar yalnızsın ki, etrafında bir sürü (namı müstear) dan başka kimse yok. O kadar konuşulmuyorsun ki, isminden ancak kendi (namı müstear) ların bahsediyor. Eskiden herkesin dilinde bir problem gibi gezinmeyi tercih eder ve bir dedikoduya, bir ankete doğrudan doğruya iştirak etmeyi Greta Garbo esrarına aykırı bulurdun. Şimdi bir yerde anket oldu mu, kıymeti ve seviyesi nedir, hiç düşünmeden, kapısı önünde aç biilâç bekleşen yedi sekiz kişinin başına en evvel sen geçiyorsun ve sıranı kaybetmemek için kimbilir nelere baş vuruyorsun? Fıkraların baş sahifelerden moda sahifelerine atılıyor, gene yazıyorsun. Hatırlanmak şartı ile ne hakaretlere razı değilsin? Tükürüğü bile uzun zaman gıda edindin. Şimdi o da yok. Bir zamanlar, şiirlerinde (kıllı ve kalın) olduğunu ilân ettiğin sarışın ve pembe ensenden, şunun bunun tokat izleri bile uçmuş. Zaman seni değil, yüz karalarını bile götürmüş. Ne hazin bir manzaran var. Akşamları, beyoğlu sokaklarında, yüzlerinde kalın bir duvak, ayaklarında bir çift siyah bot, ellerinde köpek başlı bir şemsiye, ağır ağır geçen sabık Rum aşüfteleri bile senin kadar merhamete şayan değildir. Artık nefret vermiyorsun. Zamanın hainliği önünde insanları tefekkür ve merhamete çağırıyorsun.

Bundan bir kaç ay evvel Bâbıâlide, Ştaynburg lokantasında seninle şöyle konuşmadık mı:
Ben - Gazetelere yazdığın bu fıkraları nasıl yazıyorsun, bu kadar adileşmeye nasıl tahammül ediyorsun?
Sen - Ne yapayım, ekmek paramı kazanıyorum. Başka ne yapabilirim?
Ben - Kendinden ve haysiyetinden bu kadar fedakârlık edeceğine niçin potin boyacılığı etmeyi tercih etmiyorsun?
Sen - Potin boyacılığı etsem, bir şey zannederler de beni bu işten menederler.
Kendisini bu kadar saçma bir mazeretle teselli ediveren, hakikatte tesellisi olmıyan seninle görüyorsun ki ben hiç bir gün kavga etmedim. Sana selâm verdim. Sana acıdım. Bu kadar düşmene -acısını ben duyuyormuşum gibi- razı olmadım.
Şimdi bana -tam da senden bekliyebileceğim bir tarzda- çatıyorsun. Devlet günlerinde seni rakip diye almaya tenezzül etmeyen adam, bu perişan halinde sana nasıl tenezzül eder? Artık sen benim gözümde hiç bir şeyi temsil etmiyorsun. Ne hokkabaz şiirini, ne işporta komünizmanı, ne hile ustalığını, ne 24 saatlık reklâm açık gözlülüğünü... Senin nene mukabele edeyim?

Aynı ideoloji içinde vaktiyle sarma dolaş olduğun ve içlerinde fikirlerine taban tabana zıt olmama rağmen konuşulabilecek insanlar bulduğum gruplar, yani sana benden daha yakın zümreler bile seni, fikir ve sanat âdiliğinin, dolandırıcılığının prototipi diye gösteriyorlar. Bana ne düşer?

İşte açıkça söylüyorum: Ben senin kâbusun, geceleri uykuna giren umacın, her an yokluğunu hissettiren şeytanınım. Sana acıyorum. Fakat elimden ne gelir?
Çektiğin yokluk ıstırabına hürmeten, sana vaktile vermediğim şerefi veriyorum. Seninle ilk ve son defa olarak konuşuyorum. Fakat hepsi bu kadar. Dediğim gibi sen, bence artık mazursun. Seni affediyorum, ve ne yapsan affedeceğim. Bu vaade güvenerek istediğini yap! Sakın bu fırsatı kullanmamazlık etme!

Yalnız bil ki, sönmüş ve pörsümüş hüviyetine, o kadar muhtaç olduğun ve elde etmek için ne yapacağını bilemediğin hayatı nefhedemiyeceğim.
Ölü diriltmek ve müflis kurtarmaktan âcizim.

Benim hakkımda, içinde hapsettiğin şeylerin hacmini bilmiyorum. Rivayete göre üç perdelik bir piyes, rivayete göre bir roman...

Fakat sana karşı hiçbir taktiği kalmamış adamın, bütün bir samimiyet ve açıklıkla içini tasfiye etmesine rağmen söyleyebileceği her şey ve sırf sana hitap etmekle düşebileceği bayağılık burada toptan ve ebediyen nihayete eriyor.
İşte görüp göreceğin rahmet!

(11 Nisan 1936)

parabol 07-10-2008 19:54

Alıntı:

abdülaziz Nickli Üyeden Alıntı
Adını bile anmak istemediğim, aşağının bayağısı, şairim diye geçinen, bugün dar zihniyetteki insanların yaşatmaya çalıştığı şahıstan bahsediyorsanız bırakın anmayı unutturmalıyız.Üstad Necip fazıl'ın nazım hikmete ilk ve son hitapını okumanızı tavsiye ederim (bulamazsanız bende var)

Abartmayın isterseniz...Sevmek zorunda değilsiniz ama bu size hakaret etme hakkını vermez...Bir tane dahi olsa güzel şiirinin olması bile türk şiir tarihinin bir zenginliğidir...En azından bunun için saygı gerekir.

parabol 07-10-2008 19:58

Gördüğüm kadarıyla Necip fazıl her fırsatta Nazım hikmete lafını sokuyor ama ben daha nazım hikmetin bir saygısızlığına rastlamadım...(bu konuda içimden nazıma yalşaka bile demişimdir)

Peki ya Necip fazılın derdi nedir??Yani tamam sevmezsin falan da bu kadar da olmaz ki...Değer vermediğin bu kadar kötü gözle baktığın adamla ilgilenmezsin olur biter...Peki ya bu yapılan ne derece doğru...Baksanıza adaam son hitaba kadar yazmış...Bu normalmi sizce...Bence Necip fazıl da da var bir problem ya neyse...

tayyipleyiz 07-10-2008 20:03

Buud farkı var en başta ... Kaale almak, onun kurtuluşuna belki onun anlayacağı dilden belki de; hitabeti tarafında olarak bir serzeniş var. Nazım bundan rahatsız değilken bize söz düşmez sanki ... :)

parabol 07-10-2008 20:10

Alıntı:

.:Alamet-i_Farika:. Nickli Üyeden Alıntı
Buud farkı var en başta ... Kaale almak, onun kurtuluşuna belki onun anlayacağı dilden belki de; hitabeti tarafında olarak bir serzeniş var. Nazım bundan rahatsız değilken bize söz düşmez sanki ... :)

Bende bundan bahsediyorum...Nazım o kadar benimsemiş ki belki de ses çıkarmıyor...Necip fazıl da kızgın gözüksede önemsiyor demekki sürekli uyarıda bulunuyor...

Evet bana laf düşmez ama başkalarına sürekli iki şair düşmanmış gibi göstermek düşmez, sürekli aa bakın Necip Nazıma ne güzel hakaret etmiş demek düşmez...Sürekli biri haklı mükemmel diğeri iğrenç adamın teki olarak göstermek düşmez...

Benim derdim ne necip fazılla ne nazım hikmetle...Burda böyle konuştuğuma bakmayın solcularda nazımı savunduklarında bende Necip fazılı el üstünde tutarım onlardan da sizden aldığım tepkiyi alırım..Benim derdim onla bunla değil benim derdim haksızlıkla.....

tayyipleyiz 07-10-2008 20:13

NFK bir gün haLici izLerken arkasına Nazım Hikmet geLmiş..

NFK Saçı sakaLı birbirine karıŞmış bir vaziyette iken..

- Ne o Necip Maymuna Dönmüşsün..

NFK Yüzünü Nazım Hikmete döner ve

- Evet Şimdi döndüm ..

Bakın bu da Nazım' ın hitabı ... :)

tayyipleyiz 07-10-2008 20:14

Alıntı:

parabol Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

Bende bundan bahsediyorum...Nazım o kadar benimsemiş ki belki de ses çıkarmıyor...Necip fazıl da kızgın gözüksede önemsiyor demekki sürekli uyarıda bulunuyor...

Evet bana laf düşmez ama başkalarına sürekli iki şair düşmanmış gibi göstermek düşmez, sürekli aa bakın Necip Nazıma ne güzel hakaret etmiş demek düşmez...Sürekli biri haklı mükemmel diğeri iğrenç adamın teki olarak göstermek düşmez...

Benim derdim ne necip fazılla ne nazım hikmetle...Burda böyle konuştuğuma bakmayın solcularda nazımı savunduklarında bende Necip fazılı el üstünde tutarım onlardan da sizden aldığım tepkiyi alırım..Benim derdim onla bunla değil benim derdim haksızlıkla.....

Hiç şüphem olmadı, bundan beril hanım ... :)

parabol 07-10-2008 20:19

Alıntı:

NFK bir gün haLici izLerken arkasına Nazım Hikmet geLmiş..

NFK Saçı sakaLı birbirine karıŞmış bir vaziyette iken..

- Ne o Necip Maymuna Dönmüşsün..

NFK Yüzünü Nazım Hikmete döner ve

- Evet Şimdi döndüm ..

Bakın bu da Nazım' ın hitabı ... :)

Demek ki hitap şekilleri buymuş işte bir biriyle bakınız Necip fazıl cevabını vermış dediğiniz gibi burda bize laf düşmez sanırım... Bu benim yazıma cevap değil ki :) İlle bir tarafı yermek zorunda mıyız....

Ve ben bir şey hissettim bazı arkadaşlardan...Hani bazılarının gözünde Atatürk nasıldır..Onların yanında eleştirmezsin tek söz söyleyemezsin ve Atatürk puttur resmen...

Aynı şeyi Necip fazıl için yapan arkadaşlar var ki bu çok yanlış...Bir kelime söyleyince gözleri dönüyor resmen...

parabol 07-10-2008 20:20

Alıntı:

Alıntı:

Alıntı:

Hiç şüphem olmadı, bundan beril hanım ... :)

:) Sağolun...

tayyipleyiz 07-10-2008 20:21

İsteyen yersin, eksiklerini söylesin .Sevenler de cevap versin. "Demokratik" olan da bu sanki ... :)

Demokrat 07-10-2008 21:31

Nazim Hikmet sairdir hemde öyle, böyle degil tam anlamiyla sairdir ancak Nazimin hatasi yasadigi topraklarin degerleriyle ters düsmesidir..
Eger anmak onun siirlerini okumaksa siirlerini severek okuyorum dolayisiyla onu anmis bulunuyorum.. Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!

parabol 07-11-2008 16:25

Alıntı:

Demokrat Nickli Üyeden Alıntı
Nazim Hikmet sairdir hemde öyle, böyle degil tam anlamiyla sairdir ancak Nazimin hatasi yasadigi topraklarin degerleriyle ters düsmesidir..
Eger anmak onun siirlerini okumaksa siirlerini severek okuyorum dolayisiyla onu anmis bulunuyorum.. Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!

Hah işte böyle deyin öpeyim başıma koyayım...Yeter ki yiğidi öldürün de hakkını yemeyin...

Demokrat 07-11-2008 18:00

Alıntı:

Alıntı:

Hah işte böyle deyin öpeyim başıma koyayım...Yeter ki yiğidi öldürün de hakkını yemeyin...

Farkli bir seymi dememizi bekliyordun :).. Ben Nazim Hikmetin siirlerini severek okurum evet dünya görüslerimiz uyusmaz ama bu onun büyük bir sair olmadigi anlamina gelmez ki.. ;)

FERM@N 07-11-2008 22:35

Alıntı:

Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!

tabi dediklerinize hak vermek isterdim ama; vatanına sadık kalmayan,yurdunu kendi çıkarları için 2.plana atan kişiler ne zamandan beri vatan hasreti çeker oldu ve yahut ne zamandan beri anılır oldu...tabiki hainlik yapıpta ülkenin başında bile olanlar oldu ama demek değildir ki Nazım'la eş değer değiller..ne yani sadece Nazım hikmet sürgüne gönderildiği için mi anmalıyız...

Demokrat 07-11-2008 22:52

Alıntı:

FERM@N Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

Nazima gelene kadar nice vatan hainleri varki öyle nazim gibi sürgünde vatan hasretiyle ömürlerini bitirmediler krallar gibi bu ülkenin en üst mevkilerinde bulundular ve yaptiklariyla yada yapmadiklariyla ülkemizi yillarca geriye getirdiler!

tabi dediklerinize hak vermek isterdim ama; vatanına sadık kalmayan,yurdunu kendi çıkarları için 2.plana atan kişiler ne zamandan beri vatan hasreti çeker oldu ve yahut ne zamandan beri anılır oldu...tabiki hainlik yapıpta ülkenin başında bile olanlar oldu ama demek değildir ki Nazım'la eş değer değiller..ne yani sadece Nazım hikmet sürgüne gönderildiği için mi anmalıyız...

Ya yazdiklarimi iyi okumuyorsunuz yada ben yanlis aksediyorum.. Nazimi anmak ne anlama geliyor onu bile daha anlamadim!..
Sayin arincta nazimin mezarinin basina gitti ve onun siirlerinden dörtlük okudu o tarz bir anma mi yoksa siirleriyle onu yadetmek mi!..
ben nazimin vatan hainligi meselesine girmeyecegim o konu cok su götürür ben olaya bir siirsever yönünden bakiyorum..
ben Necip Fazilin siirlerinde kendimi bulurum, nazimin siirlerinde ülkemi bulurum herkes ne bulmak istiyorsa bulabilir..
bu anma konusuda kisiden kisiye degisir anmaktan kastin ne oldugunu bir anlayabilsem bende bu konuda somut bir görüs belirtecegim..
Birde benim söylemim gayet acik nazim vatan haini oldugu gercekcesiyle sürgüne gönderilirken bazilari resmen bastaci yapildi ancak vatan haini ilan edilen nazimin ülkesine ne kadar hasret duydugu ve sevdigi siirlerinde kendini acikca ifade ediyor..

elif zeynep 07-12-2008 21:29

haklısınız haklı değilsiniz, bilemiyorum. Nasıl geliyorsa içinizden öyle davranın. ben vatan hasretini, moskova özlemiyle tutuşan bir şairin kaleminden okumak istemiyorum..

Nurcu 07-14-2008 04:15

Nazım Hikmet gibi bir dinsizi anmak en büyük günahtır.Hiçbir müslüman bir kafiri anamaz.Ruslar ansın onu, zaten çok severdi kafir rusları.

666 07-14-2008 04:17

adamin son dilegi türkiyeye gömülmekti ve bunu yapmadilar

Demokrat 07-14-2008 12:12

Alıntı:

Nurcu Nickli Üyeden Alıntı
Nazım Hikmet gibi bir dinsizi anmak en büyük günahtır.Hiçbir müslüman bir kafiri anamaz.Ruslar ansın onu, zaten çok severdi kafir rusları.

Madem fetvayi verdiniz birde siirlerini okumak caizmidir o konuda bir aciklama yapsaniz, malum basbakanimiz, meclis baskanimizda siirlerinden dörtlükler okududa 8)

emre_ 07-14-2008 13:44

boşverin ya

Kemalist59 07-14-2008 13:51

Alıntı:

En beğendiğim yorum diyebilirim.+1 VERİYORUM ABİ...

parabol 07-14-2008 15:37

Alıntı:

Alıntı:

Nurcu Nickli Üyeden Alıntı

Madem fetvayi verdiniz birde siirlerini okumak caizmidir o konuda bir aciklama yapsaniz, malum basbakanimiz, meclis baskanimizda siirlerinden dörtlükler okududa 8)

Bir gözlükte ben takayım... 8)

abdülaziz 07-18-2008 21:55

[quote=parabol ]
Alıntı:

abdülaziz Nickli Üyeden Alıntı

Abartmayın isterseniz...Sevmek zorunda değilsiniz ama bu size hakaret etme hakkını vermez...Bir tane dahi olsa güzel şiirinin olması bile Türk şiir tarihinin bir zenginliğidir...En azından bunun için saygı gerekir.
[/quoteSORUNDA burda zaten.
türk edebiyatına bir tane bile güzel şiir ya da eser kazandıramamıştır. o bir edebiyatçı falan deildir.
sanatı da yoktur
onun şiirinden zevk alanları anlayamıyorum.zevkler tartışılmaz ama bu adamın şiirinde zevk olmadığı için karışma hakkını buluyorum kendimde.

abdülaziz 07-18-2008 21:58

nurcu arkadaş çok doğru söylemiş

Madem fetvayi verdiniz birde siirlerini okumak caizmidir o konuda bir aciklama yapsaniz, malum basbakanimiz, meclis baskanimizda siirlerinden dörtlükler okududa

bunu diyen demokratmıdır nedir neyle dalga geçtiğine dikkat etsin.

All times are GMT +3. The time now is 23:43.