![]() |
Gucumuzu almamiz gereken yeri mi sasirdik?
Tartisiyorum..
Ilim mi daha kiymetli yoksa Kur'an okumak mi? Neden gucsuzuz? Kur'an Kurslarinda bile sik sik hatim toplamak bazen sorun olabiliyor.. Kur'an i SADECE OKUMANIN bile herseye yettigini unuttuk mu? Peygamberimiz s.a.s bir gun boyunca okudugu Dualar ve Kuranlar bosuna miydi? Cennete gidecegini bilen biri bile bu kadar fazla dua edip Kuran okuyorda ya biz?.. Ilim mi Kur'an mi? Gucumuzu almamiz gereken yer nedir? |
Her ikiside önemli..
İnsan vijdanını doyurabilmesi için Kuran ı Kerime sıkıca sarılmalı.. İnsanın çağa ayak uydurabilmesi içinse ilime sımsıkı sarılmalı.. Öyle bie denge kurulmalıki, ne biri eksik ne biri fazla olmalı |
İlimsiz Kuran okunmuyor.İlimsiz Kuran okumak fayda vermiyor.Gözlerimizle takip ediyoruz.Ama okumuyoruz.Bazılarımız okuyor ama anlamıyor.İlim de lazım Kuran da değil!Kuran ilimle okunuyor.Kuran lazım,Kuran lazım ama İlimle okumak kaydı ile..Belkide..Hatim toplamak çok güzel.Ama bizler anlamaya çalışmıyoruz.Namazda okuduğumuz sureleri bile anlamıyoruz.Anlamadan ibadet ediyoruz.Güç Kurandan,amaİlimsiz Kuran okunmuyor..
|
bence ilimsiz de Kuran olur arkadaslar.
Insan beyni neyi ne kadar anlayabilir ki? Ne kadar ogrenirsen ogren ilim sonsuz bir deniz hic bitmez. Her an sapabilir insan. Kuran oysa diyor ki "Ben Hak'im! Ben Ilim'im! Ben bir insanin dayanabilecegi en guzel dayanagim!" ILIMSIZ DE KURAN OKUNUR. Bence ne olursa olsun hep Kuran okumaya devam :) |
"Bir başka" bana anlat;
Kuranı nasıl "okuyorsun" İlmin başı nedir? Okumak değilmidir..Okuyabilmek.. Okumak ilimdir.Kuran İlimle okunur... |
evet haklisin ama aslinda benim demek istedigim insanlarin gozunu bir ogrenme aski burumus ki asil Kuran ilmini unutturacak boyutta. Ogrenmek kadar guzel bir sey olamaz orasi oyle fakat cok az Kuran okuyoruz ve en buyuk gorevimiz Kul olmakken cok az dua ediyoruz diye dusundum.
Kendimizi ilime kaptirip kullugumuzu ve Kuranin o asikar gucunu unutmamak lazim. Insanlar Islami ilimleri bile ogrenirken KUran okumayi ihmal EDIYOR.. O yuzden tartisiyorum :) |
Sende haklısın..
Bir hocam şöyle demişti. Sana padişahtan bir ferman gelse onu yüzlerce kez okumaz mısın?Heyecanlanmaz mısın? Alemlerin Rabbi senin için bir kitap indiriyor.Nasıl okumadan durabiliyorsun? Müthiş!!! |
Alıntı:
Kuran ı Kerimi okuyalım ve ona ayak uyduralım, ondan davranış biçimlerimizi öğrenelim. Bunun yanında ilmin getirdiği faydalardan yararlanalım.. Allah çalışmayı aynı zamanda aklını kullanmayı emreder! Allah hem kuran okuyup hemde dünyevi işlerini yapana yardım eder.. Allah sabah akşam Kuran okuyup toplumdan geri kalana yardım etmez. Bu yüzden bir elinde Kuran bir elinde bilgisayar olsun |
Kuranı Kerimde zaten ilim öğrenmemiz emrediliyor..Kuran okuyan kişi doğal olarak bu emrinde gereğini yerine getirmelidir..Tabi ilim öğrenmenin ve öğretmeninde kuralları var..Bizler zaten Kendimize sadece Kuranı Kerimi rehber edinsek hiç problemimiz olmaz aslında..:/ yani ilim öğrenmesekte olur demek büyük yanlış bence..Bunu Kuranı Kerim en başta emrediyor..İlk emir oku değilmidir..Sizler ilim öğrenin ve öğretin deniliyor..Ama adabına göre,sapmadan,sapkınlığa düşmeden ve küfre girmeden yapılmalı bu..
|
"Ya Resulallah sen Cennetle mujdelendigin halde niye kendini bu kadar yoruyorsun?"
Sukretmeyelim mi Rabbimize.. Dualari incelerseniz her zaman Allah'tan bizi bir seyleri yapmamizin icin muvaffak kilmasini istiyoruz. Peygamberimiz s.a.s her zaman tembellik ve nicelerinden Allah'a siginarak ilim ogrenmeye devam etti. Rabbi evzi'ni : Allah'im beni muvaffak kil. En eshkura ni'metekelletii: Sukuretmeye; senin oyle nimetin ki. En 'mta aleyna: bana verdigin. Ve ala vaa lideynee: ve anama babama verdigin. Ve en a'mala: ve yapmaya muvaffak kil. Salihan tardaahu: senin Razi olacagin salih ameli. Ve edkhilnii: ve beni girdir.. Bi rahmetike: senin Rahmetinle.. Fii ibaadikessalihiin: salih Kullarinin arasina. "Duaniz olmasa ne kiymetiniz olurdu" |
Alıntı:
|
Ilim yapabilene ne guzel ama KURAN OKUMAK HERKES ICIN
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bazı arkadaşlar ilk ayetlerin ilme önem verildiğine dair olduğunu söylemişler..
Tabii doğrudur.. Ancak alimler şunu da söyler ki çok güzeldir "Sadece kitap oku,yazı oku manası çıkmaz,bunun manası"KAİNATI OKU"anlamınndadır. Bu da Harikulâde |
Allah sabah akşam Kuran okuyup toplumdan geri kalın demiyor..Hiç ölmiyecekmiş gibi bu dünya için,her an ölecekmiş gibi ahiretiniz için çalışın diyor..Sanırım Jonathan bunu dile getirmek istedi..Kimin neden nasıl cennete yada cehenneme gireceğini elbette bizler bilemeyiz..Ama bize emredilenin aksinide yapmamak gerekiyor..Sadece sabah akşam kuran okuyup her işten herkesten geri kalmak hangi mantığa sığar..Allah bizi bunun için mi yarattı..Bunca nimetten faydalanmamız,öğrenmemiz,hayatın nimetlerin farkına varıp keyfini çıkarıp şükretmemiz gerekir..Bu dünyaya sadece ibadet yapmaya gelmedik..İbadet neden yaparız..Allah'ın bize verdiği nimetlere güzelliklere şükretmek ve onun rızasını kazanmak için yaparız..Allah bize hem bu dünyamız için çalışıp çabalamayı emretmiştir hemde ahiretimiz için hazırlık yapıp ibadet etmemizi emretmiştir..
|
Başlığa bakarsak ne diyor?
"Gucumuzu almamiz gereken yeri mi sasirdik?" Güç dünya hayatına çalışmaktan alınmaz.Tabi ki hem dünya hem ahiret için çalışacağız. Ama güç maneviyatta.Yani temel olarak Kuranı Kerimde. |
"İlim"i okullarımızda öğretilen (!) birtakım bilgiler, veriler, datalar sayıyorsak doğrudur. Bu yalnız başına faydasızdır.
Ama ilim/ bilme islam literatüründe bir "tevhid" eylemidir. Bilgi ahlaktan ayrılamaz, hatta ilim ahlakın vasıtasıdır. "Allah’tan, kulları içinde, ancak âlimler korkar." Fatır 28 "Faydasız ilimden Allah'a sığınırım" (H.ş.) |
Bence dini konularda tartışma açarken daha çok dikkat etmelisiniz..Bir yanlış yorum ve düşünce bizleri küfre sokar..İslamda sence bence olmaz..Dinde tartışma olmaz..Kuralları kati ve değişmezdir..herkes kendince bir fikir söylüyor..Bu çok büyük bir yanlış bence..Dini konularımızı sorgulamayı ve tartışmayı tasvip etmiyorum..Umarım yetkili arkadaşlarım gerekli hassasiyeti gösterirler..
|
Ben konuda bir hata oldugunu dusunmuyorum, sadece gucumuzu almamiz gereken yer neresi diye sorguluyoruz beraber..
|
Alıntı:
Topal tilki ile kurdun hikayesinide bildiğinizi düşünerek son bir şeyler söyleyeceğim. Öküz altında buzağı aramayı bırakalım. Ne dedim Allah çalışmayıda emretmiş, çalışırken Kuran okuyamazsın. sadece ibadet ve Kuran okuyarakda Allah rızkını vermez, bu konudada Hz. Süleymanın bir hikayesi var ama şu an yazmam uzun sürecek. bu tarz düşünceler İslamı yozlaştırır arkadaşlar.Dinimizi ilme karşıymış gibi gösterir. Peygamber efendimizin 10 kişiye okuma yazma öğreten münafıkları affetmesi, ilme öğrenmeye öğretmeye ne kaadar önem verdiğini gösterir. Yüce Allah hiç bir zaman " siz sadece bana ibadet edin,başka işle uğraşmayın" dememiştir. Aksine rızkın için ibadet dışında işlere vakit ayırman gerekir, rızık kapısının anahtarı ilimdir. İlim olmayan islam ülkesi sömürülmeye mahkumdur. Şu anda Arap ülkelerinin olduğu gibi.. Neden geri kalmışlar, yüce Kuran ı az okuduklarındanmı? |
Alıntı:
|
Dini konularda bildiklerimizi açıklamak,bunlardan konuşmanın nesi yanlış?
Allahtan bahsetmeyeceksek kimden bahsedeceğiz? Tartşma değil sohbet adı daha uygun. Dinde sence bence yoktur.Ama senin bildiğini ben bilmem,benim bildiğimi sen bilmezsin. Doğruyu öğrenmek için paylaşmanın yanlışı yoktur. Zamanımızda insanlara yanlışlar doğru olarak aktarılmak isteniyor. Bilen arkadaşlar araştırmalarını,bizlere öğretsin. Bilmeyenler de bildiğini söylesin. Bilmediği anlaşılsın. Ben bu yazılarda küfür görmedim. Ne ise yazarsanız memnun oluruz. Hem de küfürde olan kimse onu uyaran olur. |
Alıntı:
Tartisiyorum.. Ilim mi daha kiymetli yoksa Kur'an okumak mi? Neden gucsuzuz? Kur'an Kurslarinda bile sik sik hatim toplamak bazen sorun olabiliyor.. Kur'an i SADECE OKUMANIN bile herseye yettigini unuttuk mu? Peygamberimiz s.a.s bir gun boyunca okudugu Dualar ve Kuranlar bosuna miydi? Cennete gidecegini bilen biri bile bu kadar fazla dua edip Kuran okuyorda ya biz?.. Ilim mi Kur'an mi? Gucumuzu almamiz gereken yer nedir? Bakın onca şey sorgulanmış..Bunların cevabını aklı selim her insan bilir bence..Hepsinin cevabı Kuranı kerimde olsun,hadisi şeriflerimizde olsun,kıssalarımızda olsun hep var.. ;) Yani cevaplarını bildiğimiz,bilmesekte sizin değiminizle Kuranı Kerimi açıp öğrenerek bulabilirz..Sizin art bir niyetiniz olmayabilir ama burda herkes kendince kendi bilgileri doğrultusunda cevap verirse konu hoş olmayan boyutlar kazanır..Dinde sence bence olmaz..Din tartışılmaz..Bu soruların cevabını eğer gerçekten okuduysanız Kuranı Kerimde gayet rahat bulabilrisiniz.. :-* Kuran yol göstericiyse,tek güçse bunları sorgulamayın..Orada Allah(c.c) zaten bie hem ahiretimiz için hem dünyamız için her türlü yol gösterici bilgiyi vermemişmidir..? ;) |
Peki tamam konu kapatilsin o zaman duyguseli :) +
|
Öküz altında buzağı aramak ifadesi de hiç hoş değil.
Bizim sizin söylediğinizden neden başka anlamlar çıkarmak isteyeceğimizi düşünüyorsunuz. İlme karş olsaydım,üniversitede okumazdım,dağ çayır gezerdim. İlim öğrenmek ne kutlu bir yoldur..Buna inanmamak imkansız. Ama dindarlar olarak biz Kuranı elimize bir mezarda bir de Kadir gecesinde alır olmadık mı? Üniversitede okuyup da "ilim tahsil edip de"hiç Kuranı bilmemek normal mi? Bu insanların içine kendimi de katıyorum. Ecdad zamanın en Alimleriydi.Ama Kuranı da elleriden düşürmezlerdi. Bugün elimizde ne Kuran ne İlim var. Bizi ilim karşıtı göstermek de size yakışmadı. |
"Onlar hala Kur'an'ı iyice düşünmüyorlar mı?"
Hatipler müçtehid edasıyla konuşmadığı sürece bilgilerimizi birbirimizle paylaşmak, Kur'anı düşünmemize vesile olacaktır. :-* |
Biz daha aklı selim müslüman olduğumuzu düşünmüyoruz.Olma gayretindeyiz.Daha size ulaşamadık.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Lütfen Duyguseli,lütfen bana benim ağzımdan ilim öğrenmeyelim dediğimi alıntıla,lütfen.
Sen arkadaşlarınla dini sohbet yapmıyor musun?Yoksa yanında bir hocahanımla mı dolaşıyorsun? Her mü min Alim olmalıdır.İlim öğrenmek zorunlu değil midir?Her müslüman dinini öğrenip onu yaymak için çalışmaz mı?Ben yanlış biliyorum belki sen bana öğret. Burada Kuran okumanın önemini anlatmanın bana "küfür" olduğunu kanıtla yahut bizi endişelendirme. Ben burada Sabah akşam Kuran okuyun,matematik,astronomi,tarih,felsefe,fen öğrenmeyin de illa Kuran okuyun mu dedim? Eskiler Kurana değeri vermeye çalışıyor,hem de İlimde ileriydi dedim. Yanlış ne söylediysem onu gösterin bana.Ben de araştırayım ,alimlere sorayım. Ama eğer sırf konuşmayın bu konuları diyorsanız ben orada yokum. Doğru bilgi yanlış bilgiyi öldürür. |
Ayrıca sen de Allah şöyle emrediyor diyorsun.Sen Hoca mısın?Ben Allah böyle buyuruyor demedim ama sen dedin.Eğer hoca değilsen niye böyle yazıyorsun.Yok hoca isen burada kal ve bize bilmediğimizi öğret.
|
Aklın nuru fen ilimleri, kalbin nuru din ilimleridir
-- Sizin ilimden kastınız fen ilimleri değil mi? -- Afedersiniz ilk sayfa haricindeki yorumları okumamışım |
Kuran bizi zaten ilme çağırıyor..ilmin kaynağı kuran
ve o ilmin icraat sahasıda kainat..yaşadığımız hayat kuran kainatı okuyor.. müşahede ettiğimiz kainatı.. |
kur'an okumasını bilirsen kainatı okursun !!! çünkü kur'an-ı kerim,kainat'ın fihristidir ve içersinde birçok bilgi verilmiştir bundan 1400 küsür sene önce...iki deniz ayrı oldugu,çoçugun anne karnındaki gelişimi,gökyüzündeki katmanları,güneş ve evrenin dönüş sistemi hakkında vs..
ancak bunları anlamak için mutlaka İLİM bilmelisiniz !!! |
Bediuzzamanin bir sozu var: 'Dunya ihtiyarladikca, Kur'an genclesiyor'.
Ve bizim Kur'ani daha iyi anlamamiz icin fen ilimlerini ogrenmemiz gerekiyor.. Fen ilimlerinde ne kadar ilerlersek Kurani o kadar iyi anlariz.. |
"ilim cinde bile olsa aliniz" diye bize buyrulmusken eger biz bu ilmi sadece dini anlamda anlarsak yanlis yapariz hem dini anlamda, hemde diger ilmi alanlarda gereken ilerlemeyi yapmazsak tarihimizi mumla arar, ecdadimizla gurur duymaktan öteye gidemeyiz!
|
arkadaslar ben sadece guc alma acisindan actim aslinda bu konuyu
gucumuzu ilimden mi Kuran dan mi alalim diye yoksa ilimin lezzetine doyum olmaz hepimiz biliyoruz.. |
All times are GMT +3. The time now is 12:32. |