AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu| (https://www.akpartiforum.com/index.php)
-   Anketler (https://www.akpartiforum.com/forumdisplay.php?f=123)
-   -   Sizce eyalet sistemine geçilmeli mi? (https://www.akpartiforum.com/showthread.php?t=140339)

Aslan47 10-31-2010 15:05

Sizce eyalet sistemine geçilmeli mi?
 
Türkiye eyalet sistemine geçmelimi?

Hüdaverdi 10-31-2010 15:26

Üstad Sagopanın şöyle bir lafı var
''Olmamış diyarların adını koyduk,
otura kaldık, kıçımız üstü isyan ettik.''

Evren'in dahi düşündüğü bu sistemi uygulamak pek hayırlı olmaz,hem bizim gibi kritik bir bölgede yer alan ülkede hiç olmaz işgal edilek daha iyi hiç değilse mücadele ortamı olur ;D

onurcan 10-31-2010 15:30

eyalet sistemi çok güzel bir sistem ama bizim Türkiye buna daha hazır değil...
zamanla olacak inşaallah kültürel, bölgesel olgunluk oluşmalıdır.
eyalet küçük bir devlet örneği verilebilir başbakanı ve meclisi vekilleri vardır özerktir ama başkanlık sisteminde bağlıdır...

Eşref 10-31-2010 15:31

Eyalet sistemi, devletin çeşitli sebeplerden dolayı ülke yönetimini tek merkezden yürütemediği ve ülke yönetiminde yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır.

Mesela toprakların çok büyük olması (Rusya gibi), ülke içinde çok sayıda farklı etnik ırkların olması, (Amerika), ülke içinde koordinasyon sorunu veya merkezi yönetimin zayıf olması (Irak) gibi hallerde uygulanır.

Eşref 10-31-2010 15:44

1) Ülkemizde merkezi yönetimin (Ankara'nın) ülkeyi yönetmekte yetersiz kaldığı söylenebilir mi? (Bence hayır)

2)Topraklarımız, tek merkezden yönetilemeyecek kadar büyük mü? (Bence hayır)

3) Ülke yönetiminde telafisi mümkün olmayacak bir koordinasyon sorunu var mı? (Bence hayır)

4) Ülke içindeki farklı etnik kökenler, merkezi yönetimin kontrol edemeyeceği şekilde sisteme, düzene karşı çıkıp, ülkenin bölünmezliğini tehlikeye düşürüyorlar mı? (Bence Hayır)

Öyleyse eyalet sistemine de gerek yok. Eyalet sistemini isteyen bazı güçlerin (mesela bdp-pkk) amacı, ülke yönetimini sağlıklı bir hale getirmek değil (ki zaten pkkdan, bdpden böyle bir beklenti içersine girmemiz sadece saflık olur), ülkemizin uzun vadede bölünmesini sağlamak ve güneydoğu da bir devlet kurma fikridir.

onurcan 10-31-2010 16:06

ülkemizde zaten Amerika'daki eyalet sistemi ile yönetilemez Fransa'daki yarı başanlık sistemi ile Ameirka' daki sistemin karması düşünülebilir. zaten (kongre hükümeti) şeklinde uygulamalar vardır. Türkiye'ye uygun bir model geliştirerek olabilir.

Özgür Çağrı 10-31-2010 16:09

Öncelikle ülkemizin kalkınmasının önündeki en büyük set korkularımız ve önyargılarımızdır.
Ülkemizin şu anki durumundan memnun olanlar bu durumdan menfaat ve rant sağlayanlardır.
Eyalet sistemi yüzyılımızın en güzel hükmetme biçimidir. Kalkınmayı artırır terör asayiş olaylarının önlenmesini kolaylaştırır bürokrasiyi yok eder.
Eyalet sistemini bölünme olarak algılamamız gerekir. Eğer ülkeyi yönetimsel olarak bölümlere ayırmak parçalanmak ise ülkemiz şu anda 81 bölüme ayrılmış ve parçalanmıştır.
Türkiye cumhuriyetinde onlarca etnik grup kültür vardır. Kültürel birliğin sağlanamadığı ülkemizde idare oldukça zorlaşmakta ve ülkemizin belli noktalarında devletin basiretsiz ve tek tipçi tutumu karşısında ve dış mihrakların etkisiyle terör ve asayiş sorunu başgöstermektedir.
Eyalet sistemi ile birlikte devlet şeffaflaşır sorunların çözümü kolaylaşır eğitim ve ekonomik olarak kalkınma daha çabuk sağlanır. Eyaletlerin şartlarına göre sistematik çözümler üretilir ve her bölgeye ayrı kalkınma programları uygulanır her bölgenin şartlarına göre refah seviyesi artar.
Türkiyeyi 5 eyalet olarak ele alırsak
eyalet vekilleri kendi kentlerinde oturmak zorunda olacaktır.
Vergi denetimi kolaylaşacak ve vatandaşın vergisi oturduğu ortama yatırım olarak geri dönecektir.
Asayiş problemi daha çabuk çözülecektir.
Vekiller kendi bölgelerinde oturdukları için bölge sorunlarını yakından takip edeceklerdir.



Aslan47 10-31-2010 16:10

http://www.bilgegenc.com/show_image_...91&cache=false

http://www.bilgegenc.com/2050-yilini...-friedman.html

Aslan47 10-31-2010 16:17

Erbil'de ilk Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu


http://yenisafak.com.tr/resim/site/e...0663c974by.jpg

ERBİL (A.A)

Türkiye ile Irak'ın kuzeyinde bulunan bölgesel Kürt yönetimi ile hızlı gelişen siyasi ve ekonomik ilişkiler kendini her alanda göstermeye başladı. Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil kentinde, Başkonsolos Aydın Selcen'in ev sahipliğinde ilk kez Cumhuriyet resepsiyonu verildi. Erbil Mamosta Abdulla Saad Konferans Salonu'ndaki resepsiyona, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ve çok sayıda davetli katıldı. Selcen, "Bugün amacımız Irak ile Türkiye arasında tam entegrasoyunu sağlamaktır. Bu konuda Barzani'nin Türkiye ziyareti bir milat, bir dönüm noktası olmuştur. Ortak bir sınır, ortak bir geçmiş, ortak tarih ve kültürü paylaşıyoruz. Çıkarlarımız da ortak. Geleceğimizi de birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu. Bölgesel yönetimin Eğitim Bakanı Sefhin Dizayi, Erbil'de yapılan resepsiyonun, ilişkilerin belli bir noktaya geldiğini açıkça gösterdiğini söyledi.


http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=31.10.2010&i=285775

Mavera 10-31-2010 21:06

öncelike eyalet sistemini iyice irdelemek gerekir almanya,isvicre,avusturya gibi ülkelerde eyalet sistemi olmakla beraber isleyisi farklidir..
mesela isvicrede kanton denilen eyaletler kendi kararlarini kendileri alabiliyor ulusal hükümetten bagimsiz hareket edebiliyor..
ayni sekilde almanyada da eyaletler bazi haklara sahip olmakla beraber cogu konuda ulusal meclise tabidir ama bazi cok absürd farkliliklar vardir mesela almanyanin bir eyaletinde basörtülü ögretmen olunabiliyorken, digerinde yasak olabiliyor..
aslinda türkiye de isleyisin hizlanmasi adina eyalet sistemini desteklerim ama su anki mevcut yapida eyalet sistemi art niyetli kullanilip özerklik ve sonrasinda da bagimsizlik naralari atilacakdir..
sonucta ülkemizde bir sorun vardir ve bu sorun su anda ayrismayla degil birlesmeyle giderilir o halde su anda uygulamaya gecilecek eyalet sistemi ülkemizde keskin cizgilerle ayrismaya neden olur..
peki neden avrupa ülkelerinde degilde türkiye de sorun teskil ediyor derseniz eyalet sistemi uygulanan ülkelerde bu tür kültürel sorunlar pek mevcut degildir buda cok büyük sorunlar teskil etmiyor istisna olarak bask ve katalanya gibi iki farkli kültürle bir ic cekisme yasayan ispanyayi gösterebiiriz..
öncelikle eyalet sistemin artilarini yazalim..
isleyis hizlanir, kontrol daha cabuk olur, sorunlara aninda el atilir, bölgelesel farkliliklar hemen dikkate alinabilir..
mesela dogudaki bazi sorunlari batidan görmek kolay olmayabiliyor yada karadenizdeki bölgesel bir durumu ankaradan kestirmek kolay olmayabiliyor o acidan alttan, üste dogru bir isleyis sorunu hizli sekilde cözebilir..
eksilerine gelirsek malesef ülkemizde bir ayrismaya neden olur, aykiri sesler önce farkli bayrak, farkli dil gibi uygulamalara gidip toplumsal uzlasiya darbe vurabiirler..
ayrica marjinal gruplar eyaletlerde hakimiyet kurup ulusal hükümetin eyaletlerdeki gücünü azaltabilir..
mesela eyaletlerde yapilacak kadrolasmalarla kendi memuru, kendi polisi, kendi adami gibi kavramlar ilerki zamanda bir ic cekismeye dogru gidebilir ki bu konuda önümüzde yugoslavya gibi bir örnek var!


All times are GMT +3. The time now is 15:11.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
AK Parti Forum 2007-2023