AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu| (https://www.akpartiforum.com/index.php)
-   AK Parti Haberler - AK Parti Duyurular (https://www.akpartiforum.com/forumdisplay.php?f=135)
-   -   AK Parti'den Büyük Demokratikleşme Adımı: Dar Bölge Seçim Sistemi Getiriliyor (https://www.akpartiforum.com/showthread.php?t=173106)

Cihannur 04-18-2014 15:13

AK Parti'den Büyük Demokratikleşme Adımı: Dar Bölge Seçim Sistemi Getiriliyor
 
AK Parti, Dar Bölge Seçim Sistemini TBMM'ye getirecekmiş. Hayırlı olsun.


Cihannur 04-18-2014 15:25

AK Parti'yi bu çabasından dolayı tebrik ediyorum. Türkiye'nin siyasi istikrarının sağlanmasının formülü budur: 2 Turlu Dar Bölgeli Seçim Sistemi.

AK Parti, Dar Bölge Seçim Sistemini tek turlu olarak düzenlenmek niyetindeymiş. Sistemin tek turlu değil 2 turlu olmasının daha demokratik ve daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

2 Turlu Dar Bölgeli Seçim Sistemi, Türkiye için çok hayırlı olacaktır inşaallah. Bu sistemin avantajlarını kısaca anlatayım:

1. Avantaj: Seçimin iki turlu yapılması sayesinde 2. turda büyük ihtimalle ya merkez sağdaki siyasi parti (mevcut konjonktürde AK Parti) ya da merkez soldaki siyasi parti (mevcut siyasi konjonktürde CHP) tek başına iktidar olacak, sistem, büyük ihtimalle koalisyon riskinden kurtulacak ve yönetimde istikrar sağlanarak Türkiye'nin siyasi istikrarı büyük ölçüde sağlanmış olacaktır inşaallah.

2. Avantaj:
Türk Siyaseti, seçimin 2 turlu yapılması sayesinde daha da ılımlılaşacak, merkez sağdaki ve merkez soldaki partiler seçimleri kazanabilmek için daha ılımlı adaylarla seçimlere katılacaklar ve böylelikle siyasi ortam daha yumuşayacaktır.

3. Avantaj: Seçimin dar bölge usulü yapılması hasebiyle 550 bölgeden birer milletvekili seçilecek, 2. tura kalan adaylar halkın en az % 50 + 1 oyuyla seçileceği için temsili demokrasi daha da güçlendirilmiş olacaktır.

4. Avantaj:
Sistem, iki büyük parti
(merkez sağın ve merkez solun büyük partileri) etrafında şekilleneceği için, aynı ya da yakın dünya görüşüne sahip siyasi partilerin birbirleriyle çekişmeleri azalacaktır. İki misalle konuyu netleştireyim. Mesela genel seçimde oylar bölünmesin diye AK Parti'ye oy vermek durumunda kalan Saadet Partili vatandaşlarımız, 1. turda Saadet Partisi'ne oy verebilme imkânına kavuşacaklar, 2. turda ise oylarını AK Parti'ye verebileceklerdir. Diğer bir misal ise CHP-DSP misalidir. Oylar bölünmesin diye CHP'ye oy vermek durumunda kalan DSP'li vatandaşlarımız, 1. turda oylarını DSP'ye verebilecekler, 2. turda ise oylarını CHP'ye verebileceklerdir.

5. Avantaj: Dar bölge seçim sistemine geçilmesiyle birlikte % 10 barajı kaldırılacağı için böylelikle temsilde adalet ilkesine daha uygun bir modele geçilmiş olacaktır. Böylelikle mevcut siyasi tabloda % 10 barajını aşması pek ihtimal dâhilinde olmayan; Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Demokratik Sol Parti gibi küçük partilerin de milletvekili çıkartabilip, seslerini, görüşlerini parlamentoda da duyurabilmeleri imkânı doğmuş olacaktır.

Cihannur 04-22-2014 02:40

Akşam Gazetesi'nin 19 Nisan 2014 Tarihli Manşeti: Barajsız Demokrasi

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/838/0hgt.jpg

Cihannur 04-25-2014 03:53

Türkiye'nin gündeminde Dar Bölge Seçim Sistemi var. Dilerim ki AK Parti, 2 Turlu Dar Bölge Seçim Sisteminde karar kılar. Çünkü 2 Turlu Dar Bölge Seçim Sistemi, Tek Turlu Dar Bölge Seçim Sistemine göre daha demokratik bir seçim sistemidir.

Dar Bölge Seçim Sisteminin yasalaştırılmasıyla birlikte Parlamenter Demokratik Sistem daha stabil hâle getirilmiş olacaktır. Dar Bölge Seçim Sisteminin yasalaştırılmasıyla birlikte genel seçimler sonucunda merkez sağ ya da merkez soldaki bir partinin tek başına iktidar olma ihtimali yüksek oranda aratacak ve koalisyon ihtimali daha da azalacakır. Böylelikle, Parlamenter Sistemi değiştirip Başkanlık Sistemi getirmek isteyenlerin en önemli argümanları ellerinden alınmış olacaktır.

Parlamenter Demokratik Sistemi, Dar Bölge Seçim Sistemiyle daha da stabilize ettikten sonra alınabilecek başka muhtemel önlemlerle sistemdeki stabilizasyon arttırılabilir.
Checks and Balances (kontroller ve dengeler) olarak adlandırılan yönetim anlayışla Yürütme'ye ve Yasama'ya hâkim olan siyasal iktidarı; Sayıştay, Danıştay gibi kurumlar, muhalefet partileri ve güçlü Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi denetlemektedir. Eğer siyasal iktidarın denetiminin daha da sıkılaştırılması isteniyorsa Parlamenter Sistem içinde gerekli değişiklikler yapılarak denetimler arttırılabilir. Mesela Anayasa Mahkemesi'nin yetkileri arttırılabilir, mesela Cumhurbaşkanı'na gerekli gördüğü hâllerde genel seçimleri yenileme yetkisi tanınabilir, mesela ana muhalefet partisinin, çıkan yasalardan itiraz ettiklerinin TBMM'de bir kez daha görüşülmesi uygulaması getirilebilir, mesela senato ihdas edilebilir. Yani demem o ki, Başkanlık Sistemine geçmeye hiç gerek yoktur; Parlamenter Sistem içinde yapılabilecek değişikliklerle sistem daha da stabilize hâle getirilerek Checks and Balances daha da etkili bir biçimde sağlanabilir.


All times are GMT +3. The time now is 13:57.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
AK Parti Forum 2007-2023