AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu| (https://www.akpartiforum.com/index.php)
-   Yakın Tarih (https://www.akpartiforum.com/forumdisplay.php?f=411)
-   -   82 Kerkük, 83 Musul Misak-ı Milli,Musul. Musul, Neden Önemli? Türkiye ve Musul Petrol (https://www.akpartiforum.com/showthread.php?t=179055)

temhaydogan 08-09-2020 08:27

82 Kerkük, 83 Musul Misak-ı Milli,Musul. Musul, Neden Önemli? Türkiye ve Musul Petrol
 
Musul, Mondros Mütarekesi sonrası İngiliz birliklerince işgal edilen ve bugün ise Irak'ın kuzeyinde bulunan, zengin petrol yataklarına sahip, çok eski bir yerleşim yeridir.
Analiz sesli ve göruntulu izlemek için link.
https://youtu.be/z_RBFYL1vwI

Lozan Antlaşması'ndan sonra Musul'un geleceği konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile İngiltere arasında Musul Sorunu olarak adlandırılan siyasi sorunlar çıkmıştır.

Avrupalılar, 19.yüzyılın ilk yarısından başlayarak tarihî ve dinî nedenler, daha sonrada zengin petrol yatakları nedeniyle Musul'la ilgilenmekteydiler . I.Dünya Savaşı sırasında bölge, İngiliz işgali altına girdi. Türkler Musul'u Misak-ı Milli sınırları içinde kabul etliler. Musul yakınlarındaki Revandiz bölgesi'nde l922 yılı Haziran ayında bir askeri direnme harekâtı başlatılıp İngilizlerle çatışmaya girilmesine rağmen Lozan'da bir sonuç alınacağını uman Türkiye, bu harekâta son verdi (Mayıs 1923). Lozan Barış Antlaşmasında Türkiye ile Irak arasındaki sınır konusunda, dolayısıyla Musul'un geleceği konusunda kesin bir anlaşmaya varılamadı.

Antlaşmaya, konunun daha sonra iki ülke arasında görüşmelerle çözüleceği yolunda bir madde kondu. Bu madde uyarınca 19 Mayıs 1924'te İstanbul'da başlayan görüşmelerde soruna bir çözüm bulunamadığından konu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü. Milletler Cemiyeti'ndeki görüşmelerde Türkiye, Musul'da plebisite (referandum) taraftar olduğunu açıkladı .

İngiltere ise bölge halkının çok cahil olduğunu ileri sürerek plebisite yanaşmadı . Milletler Cemiyeti , 16 Aralık 1925'te Musul'un, İngiltere mandasındaki Irak'a bırakılmasına karar verdi .

Bu karar , Türk resmî çevrelerince tepkiyle karşılandıysada Musul'un geri alınması için bir girişimde de bulunulmadı. Bölgenin statüsü , 05 Haziran 1926'da İngiltere ile Türkiye arasında imzalanan bir anlaşmayla kesinlik kazandı ve Türkiye ile Irak arasında bugünkü sınır çizildi. Musul üzerindeki tüm haklarından vazgeçen Türkiye'ye 25 yıl süreyle Musul petrollerinden % 10 pay verilmesi kararlaştırıldı . Türkiye, daha sonra bu payını 500 bin İngiliz Sterlini karşılığı devretti.

Erdoğan, "Eğer bugün 'Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, onun için hem masada hem de arazide olacağız' diyorsak, bunun bir sebebi var. Bunu durup dururken söylemiyoruz, 'dostlar alışverişte görsün' diye de söylemiyoruz. Benim burada tarihi sorumluluğum, mesuliyetim var ve biz burada olacağız. Hem arazide olacağız hem de masada olacağız." dedi. Erdoğan açıklamasında Şii milislerle ilgili iddialara da yanıt verdi. Erdoğan şöyle konuştu: "Şimdi diyorlar ki 30 bin kişiyle Haşdi Şabi geliyor. Ya gelirse gelsin, geleceği varsa göreceği de var."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Misak-ı Milli kararlarını anımsatarak "Misak-ı milli haritasında Batum, Halep, Rakka, Deyr-i Zor, İdlib, Süleymaniye, Musul ve Kerkük' Türkiye toprağı olarak gösterilmiştir. Şimdi anlaşıldı mı niye 82 Kerkük, belli oldu mu niye 83 Musul? Bugünden 84'ü söylemeyeyim, çünkü 85'in heyecanı kalmayacaktır. Misak-ı Milli'den vazgeçmek gelecekten vazgeçmektir"dedi.

ANAP'ın eski Sakarya Milletvekili Koçak, Özal'ın Körfez Savaşı sırasında Musul'a girmeyi istediğini belirterek "Özal çıkmamak üzere girmek istedi Musul'a, Kenan Evren ve NATO'cu askeri grup buna karşı çıkarak engelledi. Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay da Özal'ın Musul'a girme kararlığını görünce istifa etti." dedi.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Cengiz’in sunduğu Çıkış Yolu programında önemli açıklamalarda bulundu.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Kerkük-Musul” çıkışına değinen Doğu Perinçek, “Kerkük-Musul'u almak fikri son derece yanlış. Bu fikir Diyarbakır'ı vermekle biter. Kerkük-Musul'u alalım diyen Diyarbakır'ı verir. Kerkük ve Musul'u nerden alıyorsun. Irak'tan alıyorsun. Diyarbakır'ı vermeyle biter” açıklamasında bulundu.
Musul – Kerkük hattı Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Milli güvenliğimiz her hangi bir grubun mezhebi çılgınlıklarına yahut etnik taassubuna feda edilemez.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmak istemesindeki amacın Musul ve Kerkük’ü sınırlarına katmak olduğunu söyledi. Demirtaş, böyle bir girişimin dünya savaşına yol açabileceğini savundu.
Kadir Mısıroğlu.
"Kıbrıs, Musul-Kerkük, Adalar, Batı Trakya, Batum, Halep Vilâyeti gibi vatan topraklarını düşmana peşkeş çekenler kahraman oldular."
[url]https://youtu.be/z_RBFYL1vwI[/url

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5715cd6981.jpg

SM-J700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


All times are GMT +3. The time now is 01:04.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
AK Parti Forum 2007-2023