![]() |
'Din dersi zorunluluğu hukuk dışı'
Danıştay 8. Dairesi, ''ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı'' buldu.
Bir veli, ilköğretim okulu 4. sınıf öğrencisi olan çocuğunun, zorunlu din dersi eğitiminden muaf tutulması yönündeki 12 Temmuz 2005 tarihli başvurusunun, cevap verilmeyerek reddine ilişkin İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle dava açmıştı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, çocuğunun zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması gerektiği görüşüyle işlemi iptal etmişti. İstanbul Valiliği, İdare Mahkemesi kararını temyiz ederek, bozulmasını istedi. Temyiz istemini görüşen Danıştay 8. Dairesi, Valiliğin istemini reddederek, İstanbul 5. İdare Mahkemesi kararını oy birliğiyle onadı. AYNI KONUDAKİ İKİNCİ DAVA Danıştay 8. Dairesi, aynı yöndeki bir başka davayı da karara bağladı. Çocuğu ilköğretim 7. sınıf öğrencisi olan bir veli, çocuğunun zorunlu din dersi eğitiminden muaf tutulması yönündeki başvurusunun reddine ilişkin İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle dava açmış, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, davayı reddetmişti. Velinin, İdare Mahkemesi kararını temyiz etmesi ve bozulmasını istemesi üzerine bu dosyayı da görüşen Danıştay 8. Dairesi, İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, dosyanın yeniden karar verilmek üzere İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi. Danıştay 8. Dairesinin, iki davaya ilişkin kararlarının ortak gerekçesinde, şöyle denildi: ''Anayasa'nın 24. maddesinde, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminin zorunlu olduğunun belirtilmesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen öğretimin adının din kültürü ve ahlak bilgisi olmasına rağmen, içerik olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi olarak kabul edilemeyeceği açık olduğundan ve din eğitiminin de ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlı olması karşısında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.'' AA |
Zorunlu din derslerine her daim karsiydim gerci bizim ülkenin sartlarida birseyi zorunlu yapmayinca islemeyecek sekilde ama yinede birseyleri zorunlu sunmak, onu itici yapar..
Bana göre bu dersin icerigi zenginlestirilmeli, Kuran-i Kerim derside konmali ve secmeli olarak ögrencilere sunulmalidir su andaki sistemle tam anlamiyla is gördügü su getirir.. Ama birde olayin su yani var zorunlu olmadigi zamanda insanlar arasinda sen din dersine girmiyorsun, sen dinsizsin gibi inanc kavgalari olabilir.. |
Seçmeli ders yapsınlar,hatta seçmeli ders olmaktanda çıkarsınlar hiç dind ersi eğitimi vermesinler,hata liselerdede çıakrılması lazım.
Ünilerdede... Belki o zaman istedikleri olur... Din dersi zorunlu olmalıdır,derslikten çıkarmak ahmaklıktır...Zaten islamdan bihaber gençler sarmış her tarafı birde bu yapılırsa... |
Alıntı:
Din dersleri eger beden, resim gibi kek dersler arasinda olacaksa zorunlu olsa ne yazar, olmasa ne yazar güzel kardesim ;) |
Oldu,bir kaç hristiyan için din dersini çıkartalım derslikten...
Ne olursa olsun,1 sınıfta ister 2-ister 5 başka dine mensup öğrenci olsun yinede din dersi çıkarttırılmamalı. Hele ki günümüzde asla. Anne baba desen eğitim sıfır,okul desen idare eder 'az'da olsa ama bu ders çıkartılırsa ne yapsın öğrenci. |
Alıntı:
Sunu unutmayalim devlet bireyin din egitimini vermezse birey o egitimi bir sekilde alir..Bence din egitimi devlet denetiminde, doyurucu sekilde yapilmalidir.. Bir hakki verirken ondan bir kisi yararlanacak yada yararlanmayacak diye bakmayalim sonucta magdur olan varsa düzeltilmelidir simdi basörtülü olarak ünv okuyan bayan sayisi az diye bu temel hakki görmezlikten mi gelelim güzel kardesim ? |
İhtiyacı kurtarmadığı için 1 saatlikten 3 sattliğe çıkarılması taraftarıyım zaten.Sadece islam hakkında değil alevilik,hristiyanlık,musevilik konularınında anlatılması gerekmekte,o zaman hak yerini bulur.
Yoksa incilin içinde 10 dolar alan her genç dinde değiştirir cinsiyetinide... |
Alıntı:
ben avrupadaki model taraftariyim din dersi secmeli ama sadece semavi dinler ve isteyen gidiyor islam dersini aliyor, isteyen hristiyan.. Ama avrupayla Türkiyeyi ayiran nokta Avrupada cok degisik milletler ve degisik dine mensub kisiler var o yüzden bu bir ihtiyacdir oysaki Türkiyenin cogunlugu müslümandir.. Ayrica zorunlu din dersi ve diyanet isleri laiklik ilkesine aykiridir bakiniz bunu diyanete ve din dersine karsi oldugum icin degil, gercek böyle oldugu icin söylüyorum.. |
Din derslerini çekici hale getirmek akıllıca olur
Önce yeterliliği olan öğretmenleri kadroya yerleştirmekle başlamak en iyisi ve okullarda bu dersle alakalı açık kalmamalı Kullandığımız müfredat çok sıkıcı :( ilk önce inanç konuları yoğunlukla işlenmesi gerekir Komşumuz ortaöğretimde okuyan oğlu bana din dersiyle alakalı soru sormaya gelmiş ve soruyu not almış kağıtı okuduğumda şok oldum :o bütün mezhepler hakkında bilgi toplamasını istemişler :( bence çok ağır >:( Kur'an Kursu öğrencilerine bile bu tarz ağır bir eğitim verilmiyor Bence yıldırma yapılmaya çalışılıyor |
Birde olayin su noktasi var acaba din dersi hocalari ne kadar ehil, arkadaslar din egitimi noktasinda cok hassas olmaliyiz yarim doktorun candan yapacgi gigi yarim hocada dinden yapar..
Onun icin din dersi ögretmenlerinin ben ayrica pedohoji egitimi almalari gerektigine inaniyorum sonucta din gibi hayati önem tasiyan bir dersin sorumlulugunu tasiyacak ögretmenler cocuk egitimi konusunda da bilgili olmadirlar diye düsünüyorum.. |
All times are GMT +3. The time now is 02:31. |