![]() |
#1 |
![]() ![]() Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Şalış, ''Senaristler toplumun ruh sağlığını göz önünde bulundurmalı'' dedi. Şalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun önemli bir kesiminin vaktinin büyük kısmını televizyon karşısında geçirdiğini ve dizileri takip ettiğini belirtti. Dizilerdeki şiddet, ahlaki yapı, diyalogların izleyenler üzerinde etki bıraktığı ifade eden Şalış, özellikle gelişme çağındaki çocukların sevdikleri karakterlerden etkilendikleri, kendilerine model olarak seçtiklerini anlattı. Şalış, dizelerde reyting kaygısından çok toplumsal faydanın göz önüne alınması gerektiğine işaret ederek, dizi senaryosu yazılırken ruh sağlığı üzerindeki etkilerinin dikkate alınmasını istedi. ''Senaristler toplumun ruh sağlığını göz önünde bulundurmalı'' diyen Şalış, şunları kaydetti: 'Toplumsal ruh sağlığının korunması için aileye, sosyal çevreye, sivil toplum kuruluşlarına, kamuya ve basın yayın organlarına ciddi görevler düşmektedir. Bu anlamda TV dizileri çok önem arz ediyor. Örneğin bir dizi kahramanı gelişme çağındaki bir çocuk için rol model alınabilir ve çocuk tarafından yaptığı hareketleri ve davranışları aynen taklit edebilir. Yetişkinler için de benzer şeyler yaşanabilir. Böyle bir durumda rol modelliği ruh sağlığını olumsuz olarak etkilemeyeceği bir şekilde yansıtılmalıdır ki bu da mutlaka ruh sağlığı danışmanlığı alınmasıyla mümkün olur. Dizilerde seçilen örneklerin şiddet içermesi veya çok uç noktadaki örneklerin sıradan olaylarmış gibi yansıtılması kişilerin ruh sağlığı üzerinde telafisi güç olan sonuçlara yol açma ihtimali vardır. Çünkü hangi davranış ya da sözlerin ruh dünyasında nasıl fırtınalar kopardığı çok önemlidir. Bu tür örneklemelerde ruh sağlığı danışmanlığı toplum ruh sağlığını korumak açısından önemlidir.'' İnsanların bedensel sağlıklarını önemsediklerini ancak ruh sağlığının göz ardı edildiğine de dikkat çeken Şalış, ruh sağlığı konusunda tüm toplumun bilinçlendirilmesi, bu konuda her kesimin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi. AA http://www.haber7.com/haber/20101015/Psikiyatristlerden-senaristlere-cagri.php
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Insan'in fitrati bazi sinirlar içinde özgürlüklere izin veriyor. Fakat bu sinirlar asildigi taktirde insan hem bedensel hemde ruhsal bir çöküntü yasiyor. Ahlâkî degerlerden soyutlandigimiz taktirde insan için belirlenmis "denge"den siyrilip bir nevî "ters evrim" devresi içine giriyoruz.
Günümüzde "acayip", "imkânsiz" olarak nitelendirebilecegimiz seyleri "normal" olarak algilamamizi saglamak isteyenler ancak zihinlerimize hükmedip bizi sinirlari asmaya zorlayabiliyorlar. Fakat zihnimiz disinda bedenimiz ve ruhumuz bunlari kabul etmiyor. Öyle ya, bu hayat tarzi için yaratilmamisiz. Israrla bu yasam seklini benimsemeye çalisanlarin sonu ise her daim hüsran oluyor; depresyon, panik atak ve benzeri anksiyete bozukluklari, madde bagimliliklari, ... ve bunlar intihar'a kadar gidebiliyor. Doyumsuz, kibirli ve yalniz insanlar üretiliyor. Reçetesi ise; duâ, ilaç tedavisi, psikoterapi ![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Alıntı:
psikiyatr gibi konuşmuşsunuz ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Bu senaristlerin yardım almaları gerek bence. Özellikle son dönem de öne çıkan dizilerin senaristleri.
Ne düşünerek bu tarz senaryolar üretiyorlar hiç anlamış değilim ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() çağdaş senaristler mervecim, hangi çağ'dalar onu da bilmiyorum.. yani amaç belli çok izlenmek için her şeyi ezip geçiyorlar işte.
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Amaçlari insanlari aklini kullanmayan, hayvandan farki olmayan mahlûklar hâline getirmek. Dinsiz ve kuralsiz insani istediginiz gibi sekillendirebilirsiniz. Fakat dindar bir insan'i sekillendirmek daha zordur; dindar insan ne idügü belirsiz insanlarin empoze etmeye çalistigi kurallara degil, Yaraticisinin koydugu kurallara göre yolunu çizer. "Bu dizileri izleyen ve o hayat tarzina uyan insanlar dindar degil mi?" gibi bir soru gelebilir. Ayni sekilde soruyorum; "O dizileri izleyen ve o hayat tarzina uyan insanlar dindar olabilir mi?"
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Bizim milletimiz ne zaman seçici olmayı öğrenecek
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Bendemi senarist olsam ne çok para var bu işte
![]() Ne yazsan ne oynatsan millet izliyor.'Kenef' diye diziye adım atmayı düşünüyorum. Milletimizin nerede bulunduğunu daha iyi anlamarı için ![]() Tutar mı sizce ? Bence tavan yapar ![]() Finali güzel olurdu,bir bakcakalr ki aslında kendilerinden söz ediyorum ![]() Offf ne manyak olur ha. |
|
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|