AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 01-14-2010, 11:56   #1
Kullanıcı Adı
Gönülden
Standart Putin'den, Erdoğan'a sürpriz öneri
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içinde 100 milyar dolar seviyesine ulaşacağına inandığını söyledi.



Putin, iki günlük çalışma ziyareti için Moskova'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmeler sırasında ikili ilişkilerin değişik boyutlarını ele aldıklarını belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda giderek gelişti, 2008 yılında Rusya Türkiye'nin birinci, Türkiye de Rusya'nın 7. büyük ticaret ortağı haline geldi" dedi.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle dış ticaret hacminde bir düşüş olduğunu ifade eden Putin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün bu zorlukları aşma ve sürdürülebilir bir gelişme için işbirliğini geliştirme konusunu ele aldık. Sayın Erdoğan'ın ikili ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolar seviyesine ulaştırılacağı açıklamasına ben de katılıyorum. Ben de kesinlikle bu rakama ulaşacağımıza inanıyorum. Öncelikle ağırlığımızı enerji alanındaki işbirliğine verdik. Rusya, Türkiye'nin en büyük ve en güvenli enerji kaynağı tedarikçisi, Türkiye'nin doğalgaz tedarikinde Rusya'nın payı yüzde 70 oranında. Burada sadece ticareti artırma değil, karşılıklı yatırımların artırılmasını da hedefliyoruz."

TÜRKİYE-İTALYA-RUSYA ANLAŞMASI ÖNERİSİ

Petrol ve doğalgaz boru hatları konusuna da değinen Putin, Erdoğan ile yaptığı görüşmede, bu yöndeki çalışmaların canlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını ifade ederek, hem Samsun-Ceyhan, hem de Güney Akım'da Türkiye, İtalya ve Rusya'nın ortak olmalarından ötürü, "boru hatları konusunda üçlü bir devletler arası anlaşma yapılmasını önerdiklerini" ifade etti.

Erdoğan ile görüşmesinde Güney Akım doğalgaz boru hattı ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projelerini de ele aldıklarını söyleyen Putin, "Bu projelerimizin çevre güvenliği ve Avrupa'nın güvenliği açısından önemli olduğunu ispata gerek yok" dedi.

Putin, Güney Akım ile ilgili bir soru üzerine bu konudaki çalışmaların öngörülen süre içinde devam ettiğini belirterek, Karadeniz'in dibi ile ilgili çevre değerlendirme raporunun yüzde 100, jeolojik sismik çalışmaların da yüzde 80-85 oranında tamamlandığını kaydetti.

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından rapor haline getirilerek Türk tarafına sunulacağını ifade eden Putin, öngörülen süre olan 10 Kasım 2010'a kadar Türkiye'nin değerlendirmesini yapıp, çalışmalar için müsaadelerini vereceğini kaydetti.

Putin, Türkiye ile elektrik ve atom enerjisi işbirliğini de geliştirmek istediklerini kaydetti. Putin, "Geçen yıl imzaladığımız nükleer işbirliği anlaşması gerçek bir ortaklık için alt yapı hazırlığını oluşturmuştur" diye konuştu.

RUSYA'YA İHRACAT, VİZENİN KALDIRILMASI

Başbakan Putin, Rus şirketlerinin Türkiye'deki özelleştirmelere de katılmak istediğini belirterek, görüşme sırasında tarım alanında işbirliğini geliştirmeyi, Türk tarım ürünlerinin ve beyaz et ürünlerinin Rusya'ya ihracatı konusunu da ele aldıklarını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında ulusal para birimlerinin kullanılmasına da değinen Putin, "İki Türk bankası zaten ruble işlemlerine başladı. Türkiye ve Rusya ulusal para birimlerinin kullanılması çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.

Vladimir Putin, görüşmelerinde insani konuları da ele aldıklarını belirterek, "vize uygulamasının karşılıklı kaldırılmasını ele aldık. Umarım bu süreç fazla vakit almaz" ifadesini kullandı.

(AA)







 

Gönülden isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi